A baranyai ellenzéki szerint a kormánynak megszorításokat kellene tennie?

Az MSZP-Párbeszéd-frakciószövetség tagja, Mellár Tamás már másodjára adja be ugyanazt a parlamenti interpellációt, amelyben a kormánytól azt tudakolja, hogy nem akar-e kiigazítást, vagyis megszorításokat végrehajtani a költségvetési egyensúly érdekében. 

hirdetés

A baloldali politikus azzal érvel ugyanis, hogy figyelmeztették hazánkat, mert amíg 2016-ban a költségvetés strukturális egyenlege 1,8 százalékos volt, addig 2017-ben már 3,1 százalék. Ahhoz, hogy egyensúly legyen idén, 1,7 százalékos hiánycélra lenne szükség, míg jövőre 1,5 százalékosra, de erre nem igen van esély – derül ki a parlamenti dokumentumból.

Ezért is azt kérdezte a kormánytól, hogy terveznek-e kiigazítást, hogy az egyensúly meglegyen, és az mely területeket érintené.

A fenti kérdést pedig kétszer is beadta a Parlament elé, először részletesen válaszolt – másodjára már csak fenntartotta a korábbi álláspontot – a pénzügyi államtitkár Varga Mihály pénzügyminiszter nevében a baloldali képviselőnek.

Rendkívül bonyolult, több tagállam szerint is vitatható eljárás alapján számol az unió a gazdaság ciklikusságával kapcsolatban, és az úgynevezett jelentős eltérés-eljárásban kiadott figyelmeztetés után nem történhet semmilyen szankció.

Az írásos válasz lényege azonban, hogy

„a kormány nem megszorító, hanem a gazdasági bővülést szem előtt tartó politikát folytat az államháztartás fenntartása mellett, a növekedés egyszerre szolgálja a költségvetési hiány csökkentését és a magyar családok helyzetének javítását”. 

A bokroslajosi út 

A szintén baloldali politikus, ma a MoMa-t vezető Bokros Lajos a kilencvenes évek végén szocialista pénzügyminiszterként rukkolt elő azzal a csomaggal, amivel gyakorlatilag több százezer alsó- és középosztályhoz tartozó család életét keserítette meg. Akkor az inflációt sikerült 30 százalék körülire ugrasztani, a bérek és a nyugdíjak elértéktelenedtek, számos szociális megszorítást is véghezvittek. Mellár egyébként már 2011-ben azt mondta, hogy megbukott a kormány gazdaságpolitikája, és már akkor kiigazítást sürgetett.

Nyaraltak

Bár az MSZP többször kritizálta a kormányt a gazdaságpolitikája miatt, ám a költségvetés hét eleji tárgyalásakor már saját módosító indítványaikat sem szavazta meg a szocialista frakció fele. Köztük az MSZP-Párbeszéd-frakciószövetségben szintén helyet foglaló, az MSZP-t vezető pécsi Tóth Bertalan sem.