A botanikus kert volt vezetője kapta az Élet Fája díjat

Babayné Boronkai Erzsébet, a Pécsi Tudományegyetem botanikus kertjének országos szinten is elismert volt vezetője, az immár 13 éve nagy sikerű pécsi Dísznövény Kiállítás és Vásár megálmodója vehette át idén az Élet Fája díjat a január 28-ai közgyűlés előtt. Az elismerést azok kaphatják meg, akik nagyban hozzájárultak Pécs zöldebbé tételéhez.

A hagyományoknak megfelelően – immár kilencedik alkalommal – idén is átadták az Élet Fája díjat a Pécsi Városházán. A városi elismerést minden évben az kapja, aki jelentősen hozzájárul a város és környezete zöldebbé tételéhez, fásításához. A január 28-ai közgyűlés kezdetén átadott díjat Babayné Boronkai Erzsébet kertészmérnök, a Pécsi Tudományegyetem botanikus kertjének nyugalmazott ügyvivő szakértője és vezetője vehette át Péterffy Attila polgármestertől.

Babayné Boronkai Erzsébet átveszi a díjat Péterffy Attila polgármestertől

Ahogy azt Bognár Szilvia alpolgármester méltatásában elmondta, Babayné Boronkai Erzsébet a botanikus kert igazgatását és folyamatos fejlesztését 1996-tól egészen tavaly év végéig, nyugdíjba vonulásáig lelkiismeretesen és nagy szakmai odafigyeléssel végezte.

A botanikus kert népszerűsítésében is nagy szerepet játszott

Az alpolgármester kiemelte, hogy Pécsett és országosan is nagy ismertség és szakmai tisztelet övezte a kertvezetőt, a hazai és a külföldi intézményekkel is folyamatos munkakapcsolatban állt, ami nagy szerepet játszott a pécsi botanikus kert fejlődésében és bővülésében. A szakmai kötetek és kiadványok társszerzőjeként is ismert Babayné Boronkai Erzsébet volt az, aki 13 éve kitalálta, megszervezte és útjára indította a pécsiek körében immár 13 éve nagyon népszerű – országos szinten is elismert – Dísznövény Kiállítás és Vásárt.

A Dísznövény Kiállítás és Vásár is a nevéhez kötődik

Emellett pedig – folytatta az alpolgármester – a kertvezető rendszeresen kapcsolódott és kapcsolódik be aktívan a Pécsett zajló olyan „zöldprogramokba”, melyeknek célja a város zöldterületeinek fejlesztése, szépítése, karbantartása és bővítése. Ilyen például a Föld napja pécsi rendezvényei, a virágvásárok, és megannyi faültetési program, de Babayné Boronkai Erzsébet megannyi pécsi iskolai környezetvédelmi programban – faültetések, szemétszedések, magvetések, ismeretterjesztő előadások és kertészkedések – is jelentős szervezői-koordinátori szerepet vállalt.

Közel 10 éve ültetik a fákat Pécsett

Az Élet Fája díjhoz kapcsolódóan meg kell említeni, hogy szintén tizedik évébe lépett a város egyik legnagyobb zöldszervezetének, az Ökováros-Ökorégió Alapítványnak az átfogó akciója, mely szintén az „Élet Fája” névre hallgat. A nagyszabású közösségi faültetési programban a Biokommal közösen zajlik a munka számos pécsi helyszínen azért, hogy szebbé, zöldebbé, egészségesebbé varázsolják a várost.

Gyerekek is ültetik a fákat a város több pontján

Emlékezetes, hogy tavaly ősszel a program keretében pontosan 2022 fa elültetésére vállalkoztak a szervezők: a legtöbb ezek közül új ültetésű fa volt, de akadtak olyanok is, amikkel tönkrement, kivágott fákat pótoltak. A 2022 fával egyébként utaltak a 2022-es Európa Zöld Fővárosa címre is, amire Pécs tavaly sikerrel adta be pályázatát.

Egy térképes adatbázis Pécs zöldterületeiről

A város a pécsiek bevonásával a faültetés mellett igyekszik tenni a jobb levegőminőség eléréséért is. Egy tavaly indult, Pécsett jelenleg előkészítés alatt álló pályázatnak köszönhetően a tervek szerint kifejezetten érdekes módszerekkel tehetnek majd a légszennyezés ellen, a zöldebb, fenntarthatóbb városi környezetért.

Pécs zöldterületeit is felmérik

A 2026-ig tartó – több magyar nagyvárost összefogó – pályázatot a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. koordinálja. A projektre sikeresen pályázott Pécs pedig összesen mintegy 1,6 millió eurót, azaz több mint félmilliárd forintot költhet olyan programokra, amelyek hozzájárulhatnak a levegőminőség javulásához.

Ezek közül két kifejezetten érdekfeszítő tervet a közeljövőben részletesebben is bemutatnunk majd: egy napelem-telepítést megkönnyítő internetes oldalt és egy Pécs zöldterületeit összegző térképes adatbázist.

A LIFE IP HUNGAIRY (LIFE17 IPE/HU/000017) projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg.