A DK-s Kunszt Márta nem ítélte el a patkányozást

Miközben a baloldali értelmiség egyik legerősebb alakja, Tamás Gáspár Miklós szerint is a fideszes szavazók lepatkányozása, kiirtandó állatokhoz való hasonlítgatása közel van a náci/fasiszta gondolkodáshoz, addig a DK helyi vezetője, Kunszt Márta ezt nem hajlandó elítélni sem. Az LMP mellett még az MSZP-P-frakciószövetségben ülő Mellár Tamás is elutasította, hogy másokat patkánynak tartsanak.

Azt követően, hogy az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó az ATV-ben a minap válaszolt arra a kérdésre, hogy miért nő a Fidesz támogatottsága, „mert sok a patkány”, a párt másik erős embere, Ujhelyi István azt mondta, hogy patkánykormányzás zajlik Magyarországon. A pécsi MSZP-s Tóth Bertalan pártelnök szerint csak „kiforgatták” Bangóné szavait.

A kijelentésekkel kapcsolatban megkérdeztük a szocialistákkal együttműködő baloldali pártokat is, hogy szerintük is patkányok-e a fideszes szavazók, illetve az általuk korábban támogatott Mellár Tamás, amikor fideszes volt, akkor a Bangóné által megnevezett élőlények választották-e meg.

A DK-s taggyűlésen készült botrányos hangfelvétel szerint alvilági pénzből is kampányoló Demokratikus Koalíció helyi vezetője, Kunszt Márta egyáltalán nem ítélte el a patkányozást, sőt nem határolódott el attól sem, hogy a magyarokat, pécsieket patkány jelzővel illessék csak azért, mert mást gondolnak.

Kunszt Márta érdemben nem reagált, azt mondta, nem asszisztál a lejárató kampányhoz, és egyben tiltani, cenzúrázni akart. Azt közölte: ha nem azt írjuk le, amit ő szeretne, akkor nem írhatunk a DK-ról, sem róla.

Keresztes László Lóránt, Pécsett az MSZP-vel szintén választási együttműködésben lévő LMP társelnöke leszögezte, elfogadhatatlannak tartják a kijelentést. Egyetlen politikai szereplőtől, egyetlen politikai párttól sem elfogadható a patkányozás, és általában ez a stílus.

A pécsi polgármesterjelölt megválasztásában a szocialista és DK-s nyomással szembehelyezkedő Mellár Tamás, az MSZP-P-frakciószövetség tagja is elítélte a patkányozást. Mint mondta, nem helyes és nem elfogadható embercsoportokat megbélyegezni, állatokhoz hasonlítani, származása, bőrszíne, vallási meggyőződése, nemi identitása, vagy politikai álláspontja alapján.

A baloldali Tamás Gáspár Miklós a hvg.hu hasábjain kijelentette, a kormányzó jobboldal szavazói nem alacsonyrendűek. „A Bangóné hasonlatában szereplő lények nem emberek, ráadásul olyan élősködők, amelyeket gázzal és vegyszerrel szokás irtani. Undorító élőlények, amelyeket államköltségen irtanak”.

Mint írja, „ha embertársaink egy részét a mieinktől eltérő politikai nézeteik miatt kiirtandó parazitákhoz hasonlítjuk, igen közel kerülünk a náci/fasiszta észjáráshoz. A Magyar Szocialista Párt és maga a képviselő tehetne nekünk egy szívességet: intézze el, szépen kérjük, hogy csak a világhelyzettől legyen muszáj rosszul lennünk, de saját magunktól azért lehetőleg nem. Ha az ellenzéki beállítottságú, érzületű választóknak ilyen pártokra kellene szavazniuk, akkor a heveny émelygés és a szavazás mellőzése között lehet csak dönteniük”.

Mindeközben az MSZP egyfajta beismerésként törölte azt a videót, amelyet ők állítottak össze, és amelyben az állt, hogy sok a patkány a budapesti Lendvay utcában. Nem véletlenül írták ezt, hiszen ott van a Fidesz székháza.

Hirdetés