A Fidesznél aggódnak a POSZT-ért, de néhány zavaró tényezőre nem akarnak emlékezni

A POSZT tavalyi megnyitója - Magyar Attila POSZF-ügyvezető, Páva Zsolt, és Rázga Miklós, a pécsi nemzeti igazgatója

A kormánypárt pécsi frakciója szerint veszélyben a Pécsi Országos Színházi találkozó a jelenlegi városvezetés miatt. A POSZT-ot szervező céggel és annak ügyvezetőjével kapcsolatban viszont nem említenek néhány fontos dolgot sem ők, sem az újságcikk, amire alapozva a közlemény megszületett.

hirdetés
Uránia Mozi

Az elmúlt napokban a sajtóban megjelent hírek szerint a Városháza, illetve a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. mint többségi tulajdonos nem ad finanszírozást a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező POSZF Nonprofit Kft.-nek, melynek következtében a POSZF NKft. fizetésképtelenné vált” – így kezdődik a pécsi Fidesz-frakció lapunkhoz eljuttatott közleménye. A sajtó a Pécs Aktuál nevű, a pécsi Fidesz-éra két meghatározó médiaszemélyisége, Kapitány Gergely és Fodor-Petrov József által indított lapot jelenti, ami a napokban közölt erről cikket.

A balliberális jelzőt mindössze háromszor szerepeltető közlemény így folytatódik:

Amennyiben igazak az állítások, úgy az az idei POSZT tudatos ellehetetlenítésének minősül a helyi balliberális vezetés részéről. Érdemi lépések helyett eddig csak a rombolás és mellébeszélés tapasztalható a POSZT körül is az elmúlt időszakban. Úgy tűnik, hogy ennél a cégnél is az a legfontosabb kérdés a koalíció tagjainak, hogy ki legyen a vezetője. Miként várják el a balliberális vezetők ezzel a hozzáállásukkal, hogy komoly partnerként tekintsen rájuk a POSZT szakmai partnere?”

A POSZF Nkft. többségi tulajdonosa a pécsi önkormányzat cége, a ZSÖK Nkft., kisebbségi tulajdonosa pedig a Magyar Teátrumi Társaság, amelynek elnöke Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, a Fidesz-KDNP-kormányzat kultúrpolitikájának színházi vonalon az elmúlt években meghatározóvá vált figurája. Bár a hivatalos cégadatbázisban a POSZF igazgatójaként még Magyar Attila van feltüntetve, a Pécs Aktuál szerint már beadta a felmondását (ők pontosan úgy írják, hogy „beadta a lemondását”). A lap úgy tudja, a pécsi önkormányzat bizalomvesztés miatt ezt a feltételt szabta a támogatás utalásáért cserébe. Magyar Attila egyébként a fideszes városvezetés idején futott be karriert Pécsen, decemberig például a ZSÖK gazdasági igazgatója volt. Magyar nem pécsi, de hosszú évekig itt dolgozott, ennek ellenére az önkormányzati cég fizette a pécsi albérletét. Ő volt az is, aki a 30 fokban aszalt, nemzeti kincsnek tartott Munkácsy-képek kapcsán azt mondta a Szabad Pécs újságírójának, hogy „írja nyugodtan a hülyeségeit és a harminc fokjait”.

Már a Páva Zsolt vezette fideszes önkormányzat hiányosságokat tárt fel a POSZF Nkft. működésével kapcsolatban. Az Átlátszó oknyomozó lap szerezte meg a pécsi önkormányzat által indított vizsgálat anyagát, melyet a POSZF és egy magánvállalkozás (Aktor Kft.) közti ügyleteket próbálta kideríteni. A vizsgálat egyébként a Pécsi Stop cikke nyomán indult, amelyben arról számoltak be, hogy a POSZF-ból az Aktorba két év alatt 118 millió forint lett átmozgatva. A POSZF vezetői közül többen feltűntek az Aktor tulajdonosai között, például a POSZF ügyvezetője, Magyar Attila volt az egyik tulajdonos, míg a POSZF fesztiváligazgatója az Aktor ügyvezetője is volt egyben.

A vizsgálat megállapította például, hogy 

  • a Magyar Attila vezette cég többször is ellenőrizhetetlen módon használta fel a hozzájuk érkezett közpénzeket;
  • a cég gazdálkodása átláthatatlan volt, a teljesítésigazolások ellenőrizhetetlenek voltak;
  • az Aktor Kft. és a POSZF Nkft. közti együttműködés mikéntje, a feladatmegosztás sem volt írásba foglalva, azaz nem volt átlátható.

Páva tíz intézkedésre utasította Magyar Attilát, többek között például arra, hogy szüntesse meg saját cégével, az Aktorral kötött szerződést.

Ahogy Mórickának a viccben mindenről AZ jut eszébe, a Fidesz közleményének második felében felbukkan a párt helyi politikusainak és sajtójának kiemelten kezelt témája, a Pécs Pride is:

Sajnos félő, hogy a POSZT áldozatul eshet annak, hogy az érdemi munka helyett a balliberális vezetés figyelme a baráti pozíciók kiosztása, fizetések megemelése körül forog. Reméljük, hogy a POSZT többet érdemel a jelenlegi vezetés számára is, mint egy újabb pozíció megkaparintása.

Ezúton felszólítjuk tehát Péterffy Attila polgármestert, hogy szelfik és hangzatos, ám valódi mögöttes tartalom nélküli bejelentések helyett tegyenek végre rendet, mert, ha tovább folytatják a teljesen dilettáns tevékenységüket, akkor félő, hogy idén Pécsnek POSZT helyett csak a Pride jut.

Felszólítjuk továbbá, hogy haladéktalanul hozza meg azokat az intézkedéseket, amelyekkel a leggyorsabban helyreállítható a POSZF NKft. működése, továbbá a jövőben tartózkodjanak attól az elmúlt hónapokban tanúsított, részben tudatos, részben pedig hanyag magatartástól, amellyel a városvezetés veszélyezteti az idei POSZT Pécsen tartását.”

Lapunk úgy tudja, a fesztivál szervezése és az előadások válogatása zajlik, a kormányzati támogatásról egyelőre nem született döntés, a pécsi önkormányzatnál úgy készülnek, lesz POSZT. Az bizonyos, hogy Vidnyánszky Attilának döntő szava lesz a kérdésben. Szinte kizárt, hogy ennyi idő alatt máshol meg lehetne szervezni a fesztivált annak megszokott időpontjában. A POSZT ellehetetlenítése senkinek sem lenne jó, egyértelműen kisstílű kormányzati bosszúnak tűnne, ami politikai kockázatokkal járhat a Fidesz számára.