A hőségriadóval nem érdemes viccelni, mutatjuk, mit tegyünk saját érdekünkben!

A nyár rengeteg ember kedvenc évszaka, imádják a meleget, a napsütést, a strandolást. Na de mi van munkaidőben, a túlzsúfolt irodában, meg éjjelente, mikor klíma híján nem hűl le a lakás? A kánikulának akár végzetes hatása lehet, ha nem vigyázunk. Mutatjuk, mit tehetünk a hőségriadó idején. 

hirdetés

Napok óta folyamatosan 30 fok fölötti a napközbeni hőmérséklet, harmadfokú hőségriasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat többek között Baranya megyére is. A kánikulával már csak azért sem éri meg viccelni, mert ha nem egyensúlyozzuk a szervezetünk folyadékháztartását időben, akkor hamar kiszáradunk, besűrűsödik a vérünk, ennek következtében pedig megváltozik a szervezet víz és elektrolit aránya.

A kialakult folyadékhiány rendkívül veszélyes, hiszen a szervezet nagy része víz, aminek hiánya szív- és érrendszeri problémákat okozhat, de az agyműködésben is jelentkezhetnek zavarok. Ilyenkor extra terhelésnek tesszük ki a szívünket, szívinfarktus, szívmegállás is előfordulhat dr. Princz János pécsi háziorvos szerint.

A kiszáradás akár végzetes is lehet, nagyon oda kell figyelnünk nyáron a folyadékpótlásra

A lehető legfontosabb tehát a melegben, hogy minél több vizet fogyasszunk, emellett pedig remek praktikákat alkalmazhatunk arra is, hogyan tartsuk hűvösen lakásunkat és testünket a várva várt lehűlésig. Néhány tippet korábban ITT osztottunk meg. 

Az sem mindegy, hogy mit eszünk ilyenkor. A szakemberek szerint érdemes kerülni a zsírosabb ételeket, a nagy kajálásokat, a nagy mértékű alkoholfogyasztást. Inkább válasszuk a zöldségeket, gyümölcsöket, vegyünk szezonális finomságokat, illetve aki sokat tartózkodik a napon a munkája miatt, annak érdemes figyelni a sópótlásra is.

A nagy melegben emellett 11 és 15 óra között árnyékban tartózkodjunk, kerüljük a tűző napsütést és lehetőleg tartózkodjunk a fizikai munka végzésétől, a szabadban való sportolástól. Továbbá viseljünk világos, jól szellőző, bővebb ruházatot. 

Fordítsunk több figyelmet a különösen veszélyeztetett személyekre, gyermekekre, idősekre, kismamákra, túlsúllyal küzdőkre, szív- és keringési betegségekben szenvedőkre, és persze a kisállatokra is. Mindig legyen árnyékos helyük és friss vizük kis kedvenceinknek, illetve ne a legnagyobb melegben menjünk sétálni velük.

A gyerekekre és állatokra nagyon oda kell figyelnünk, akár játék közben is leéghetnek, hőgutát kaphatnak

Hirdetés