A kis Zengő és öccse, Várkony, akik meglátogatták Zengővárkonyt

Ezt a történetet úgy is kezdhetnék, hogy „hol volt, hol nem volt, volt egy család, akinek élete Zengővárkonyban kezdődött”. De a mese nagyon is valóságos, ezért inkább így folytatjuk tovább: a Vecsésen élő házaspár a Mecsekben járt nászúton, majd évekkel később a harmadik és negyedik gyermekük keresztnevének Zengőt és Várkonyt választották. Az később jutott eszükbe, hogy a két gyermeket, ha együtt szólítják, akkor a Mecsekben található Zengővárkonyt emlegetik. 

A Mayer család 13 éve járt először a Mecsekben. Akkor a friss házaspár Zengővárkonyba is ellátogatott. Majd szép sorban születtek a gyermekek.

Ott csücsül Zengő és Várkony is

– Az első két gyermekünk, Martin és Kinga nem kapott második keresztnevet. De amikor a harmadik nevét keresgéltük a férjemmel, az utónévkönyvben megakadt a szemünk a Zengőn – meséli Mayer-Tímári Júlia a kezdeteket.

A játszótéren nem nagyon kiabálnak Zengők után!

A család nem vicces kedvük miatt döntött a Zengő és Várkony nevek mellett, komoly jelentéssel bír számukra

A család korábban sosem hallott Zengő nevű gyermekről, de nagyon megtetszett nekik a keresztnév csengése. Attól azonban tartottak, hogy lányukat a neve alapján nem tudják majd hova tenni, így kapta a Tímea Zengő nevet. A kislány most ötéves és már járt a Zengő tetején is.

– Amikor negyedik gyermekünk nevét keresgéltük, és már megint az utónévkönyvet lapozgattuk, eljutottunk a végére. Ott megálltunk a Várkony névnél, amit korábban én már a Hanga és Várkony ifjúsági regényekből hallottam. Nagyon megtetszett ez a név is, de mivel nem annyira ismert, ezért ő is kapott egy első keresztnevet. Így lett negyedik gyermekünk Antal Várkony. Ő most egyéves – meséli Júlia.

Később tettük csak össze a férjemmel, hogy a két gyermek neve Zengővárkony.

– Ennek azért is örültünk meg annyira, mert évekkel ezelőtt itt jártunk nászúton, és arra gondoltunk, hogy ez minket és a házasságunkat is igazolja – meséli a gyermekek édesanyja, Júlia.

A Zengő egyébként nem meglepően a Zengőből ered, a névnapot május 31-én ünnepeljük. A Várkony pedig régi magyar személynév, egy avar népcsoport nevéből, a varhunból származik, névnapját július 2-án és október 22-én ünnepeljük.

Nem vicc, komoly jelentéssel bír

A gyermekek édesanyja azt is hangsúlyozta: tisztában voltak a névválasztás súlyával és egyáltalán nem viccnek szánták.

– Azt gondoltuk, hogy felnőttként nekik jól fog esni, hogy van egy olyan extra, de magyar hangzású keresztnevük, amit ha van kedvük, akkor intenzíven is használni tudnak – tette hozzá Júlia.

Hirdetés