A kommunizmus áldozatai előtt tiszteleg a tv-torony

Februárban is különleges fényekbe öltözik több jelentős ünnep- és világnap alkalmából a város talán legismertebb jelképe, a tv-torony. Alábbi cikkünkből kiderül, hogy mikor és miért lesz érdemes felnézni a színváltós adótoronyra.

Amióta az országban egyedülálló módon modern, látványos LED-világítású fényfestést kapott a pécsi tv-torony, minden este érdemes felnézni rá, hiszen különböző színeivel, színkombinációival és fényjátékával mindig képes lenyűgözni a pécsieket és a turistákat.

A fények ugyan minden este, mondhatni menetrendszerűen váltakozva borítják be a város talán legismertebb jelképét, azonban a Pécs felett magasodó ikonikus torony „fényruhájának” játékát még látványosabbá teszi az, hogy különböző világnapokon, kiemelt alkalmakkor, nemzeti és helyi ünnepeken speciális fények jelennek meg rajta. Nem lesz ez másként februárban sem.

Február 4. – Rákellenes világnap

Immár 20 éve nyilvánították február 4-ét rákellenes világnappá. Az első rákellenes világkongresszust 2000 februárjában tartották ezen a napon Párizsban, amelynek keretében – többek között rákkutató társaságok, vezető orvosok, orvosi szervezetek részvételével – világméretű összefogást hirdettek a halálos betegség ellen.

A pécsi tv-torony ezen a fontos, figyelemfelhívó emléknapon alul és felül fehéren fog világítani, középen pedig piros lesz.

Február 14. – Valentin-nap

Február 14-e, a szerelem ünnepe. Ma leginkább Valentin-napként ismerjük, noha valójában a szerelmesek védőszentjévé vált Szent Bálintnak az emléknapjáról van szó. Azon vitatkozni, hogy most akkor ez Valentin-nap, vagy Bálint-nap, felesleges: a Bálint a mára divatosabbá vált Valentin magyar megfelelője. A lényeg, hogy a szerelmet ünnepeljük ezen a napon, ki így, ki úgy. A szerelmeseket ünnepli a tv-torony is: nem meglepő módon az egész rózsaszín lesz.

Február 25. – A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja

A kommunizmus pusztításaiba világszerte százmillió ember halt bele és felbecsülhetetlen azok száma, akiknek megnyomorította életét a diktatúra. A ’40-es évek második felétől kezdődően 700 ezer embert hurcoltak szovjet munkatáborokba, sok évre. Csak töredéke térhetett haza. Kovács Bélát 1947. február 25-én hurcolták el a Szovjetunióba a kommunisták koholt vádak alapján. A kisgazda politikus éveket töltött rabságban. Elhurcolásának napja 2000-től a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja lett.

A tv-torony az emléknap alkalmából a nemzeti trikolor színeibe öltözik.