Londonból a karanténba: “Minden nap felkeresnek a rendőrök, Viberen is ellenőriznek”

Egy londoni bárban dolgozott egészen a járványhelyzet miatti kényszerszabadság és zárlat érvénybe lépéséig az a Pécshez közel élő fiatal nő, aki jelenleg kéthetes otthoni vesztegzárát töltve mesélt lapunknak élményeiről. 

hirdetés
Uránia Mozi

Mint mondta, Londonból hazaérve azt tapasztalta, hogy Magyarországon látszólag egyelőre lazábban veszik az emberek a járványhelyzetet, mint Angliában. Hozzátette, szerinte ez azért lehet, mert itt nem rohamos a vírus terjedése jelenleg.

A baranyai nő most kéthetes karanténban van a szülei házában. Családjával állítása szerint részletes tájékoztatást kaptak arról, mit hogyan tegyenek; még arról is, hogyan mossák ki a ruháit. Véleménye szerint becsülendő, hogy a vesztegzárat kötelezővé tették az országba külföldről beérkezőknek, sőt azt is jónak véli, hogy matricát kellett a bejárati ajtajukra ragasztani, mások figyelmeztetésére. Elmondta, mióta itthon van minden nap felkeresték a rendőrök, hogy teszteljék, betartja-e a szabályokat. Még Viberen is ellenőrizték, tette hozzá.

– Március 16-a volt az utolsó munkanapom a londoni pubban, ahogy szerintem a városban körülbelül mindenkinek ez volt. Akkor értesültünk róla, hogy a vírus rohamosan kezdett terjedni Angliában, ahogy más országokban is. Sok munkatársam először nem vette komolyan, csak legyintettek a téma kapcsán. Később aztán ők is rájöttek, hogy nem vicc ez az egész. Ez négy hete volt. Onnantól kezdve kiürültek az utcák, a metrójáratok számát először csökkentették, majd leállították őket. Buszok már csak korlátozottan jártak, az embereket társadalmi távolságtartásra és otthoni munkavégzésre kérték. Ekkor már sokan védőmaszkban jártak és eluralkodott az embereken a pánik. Mikor vásárolni szerettem volna nehezen lehetett találni bármit is a polcokon, a boltok ki voltak fosztva – mesélt a kezdetekről lapunknak a baranyai nő.

Ezek a képek a teljesen kifosztott londoni áruházban készültek, március közepén

Az első hétben-hetekben tapasztalható pánik aztán szépen lassan alábbhagyott, folytatta az elbeszélést interjúalanyunk. Majd a brit kormány bejelentette a zárlatot, ami azt jelenti, hogy egy nap egy óra kinti testmozgás engedélyezett a londoniaknak; illetve boltba, gyógyszertárba és munkába mehetnek csak az emberek. A boltokban bevezették, hogy két méteres távolságot kell tartani egymástól és a sorban álláshoz matricákat ragasztottak a padlóra a távolságtartást célozva.

– A parkokban kezdetben sok ember volt a gyönyörű időjárás miatt, de a miniszterelnök azóta minden közterületet, parkot és játszóteret lezáratott. A rendőrök el is küldenek mindenkit, aki nem tartja be a szabályokat. Az utcák teljesen elnéptelenedtek és csak futó, sportoló embereket lehetett kint látni. Úgy látszik, hogy működik a dolog és a londoni lakosok be is tartják a szabályozást. Azóta is ugyanezek az előírások vannak érvényben és valószínűleg még három hétig tart majd a zárlat, mivel tudtommal mostanra várják a járvány tetőzését. Az alkalmazottak óraszámuknak megfelelően 80 százalékos fizetést kapnak, de a vállalkozók és cégek is támogatásban részesülnek. A hiteleket az itthonihoz hasonlóan ott is befagyasztotta a kormány – mondta végezetül a Londonból hazatért baranyai nő.

Korábban egy az ausztriai Tirol tartományból hazatért házaspár is mesélt élményeiről lapunknak, ezt IDE kattintva olvashatjuk. 

Kiemelt kép: Expess.co.uk