A Mecsekben edzettek a pécsiek, hamarosan Oroszország legmagasabb hegyére másznak

Tavaly a Kilimandzsárót, idén júliusban pedig a Kaukázus legmagasabb hegycsúcsának vágnak neki a pécsiek. A zord, mínusz húsz fokos és oxigénhiányos 5642 méteres csúcsra pedig nem akárhogyan készült a hobbi sportolókból álló csapat! Az edzések nagy részét a Mecsekben és a környező sziklákon végezték a mászók. Az indulás előtt Magyari Csabával sikerült beszélnünk.

hirdetés
Uránia Mozi

Két éve volt olyan éjszaka, hogy 16 ember fagyott meg az Elbruszon, az orosz-grúz határnál található hegyen. A rendkívül hideg és szeles hegycsúcsra most viszont a pécsiek is pályáznak! A főként hobbi triatlonistákból álló csapat július végén vág neki a nem mindennapi kalandnak, aminek jótékonysági célja is van.

A pécsiek csapatát két ügyvéd – Tímár András és Krausz Róbert -, az alpinista Antal Tamás és Magyari Csaba vállalkozó alkotja. Őket három társuk kíséri.

Mennyire veszélyes?

– Két éve egy csapat nem figyelt oda amikor tábort vertek. A tiltás ellenére olyan helyre tették le a sátraikat, amit a szél elvitt és 16 ember fagyott halálra reggelre – mondja Magyari Csaba, aki gyorsan hozzáteszi, hogy lesz segítőjük és úgy vágnak neki az Elbrusznak, hogy minden veszélyre külön lelkileg is felkészültek. A pécsiek 3000 méter felett folyamatosan hóban menetelnek majd felfelé. Megpakolt táskájuk 20-30 kilogrammot nyom majd.

Az Elbruszon nyári időszakban is előfordul, hogy – 25 fok és 130 km/órás szél süvít. A pécsi csapat a legnagyobb hidegre is a Mecsekben készült!

Hogyan lehet erre felkészülni a Mecseken?

Magyari Csaba és a jól megérdemelt jutalom!

– Úgy készültünk, hogy számos mecseki túrát bejártunk, lefutottunk télen. Ott ahol más kirándulni szokott, mi 10-14 órát folyamatosan meneteltünk a januári-februári hidegben. Sőt, még arra is kellett figyelnünk, hogy ha lehet, akkor hajnalban is meneteljünk, fussunk, hiszen akkor volt olyan az időjárási körülmény, ami kicsit hasonlított az Elbruszéhoz – mondta Magyari Csaba. A pécsiek oxigénhiányos környezetet is teremtettek maguk körül és számos helyen maszkban edzettek.

Csaba hajnalban járt futni, télen is. Szerinte a Mecsek alkalmas a felkészülésre, hiszen vannak olyan szintkülönbségek, amiken lehet edzeni, csak jó sokszor kell fel- és lemászni!

Mi lesz a legnehezebb?

– Számítunk a helyi vezetőkre, akik három-négy fős csoportokba szednek majd minket és kötelekkel, hágóvassal a lábunkon egymáshoz is rögzítenek majd. Talán az lesz a legnehezebb, hogy a csúcsmászás akár 13 órát is igénybe vehet, ami egy folyamatos felfelé menetelés lesz a – 20 Celsius-fokban – mondja Magyari Csaba.

Missziós küldetésük is van a pécsieknek

A két ügyvédből, alpinistából és vállalkozóból álló csapat jótékony célt is kitűzött maga elé. A mászásukat támogató cégek, magánszemélyek által felajánlott összeg egy részét szeretné eladományozni.
– Szeretnénk kicsit kihasználni, hogy sok partnerünk felfigyelt a célunkra és anyagilag is támogat minket. Az összeget a támogatóink és csapatunk tagjai által egy közösen kiválasztottnak szeretnénk átadni. Még keressük, hogy kiknek adhatjuk – tette hozzá Magyari Csaba.

Magyari Csaba neve Pécsett ismerősen csenghet. Évtizedek óta építőipari generálkivitelezőként dolgozik. Három éve azonban a hobbi sportolók között is sokan emlegetik. Pozitív példaként! Hiszen a pécsi vállalkozó és három gyermekes apuka 39 éves korában határozta el, hogy életmódot változtat. Úgy döntött, hogy munkája mellett a sportot is a mindennapjai részévé teszi, ezért tavaly barátaival megmászta a Kilimandzsárót.

A fiúk augusztus 2. és 5. között érnek fel az Elbrusz csúcsára. Ha az időjárás is engedi, akkor a PécsMa.hu élőben közvetíti majd.