A Nyár utcában valósul meg az egyetem innovációs parkjának első üteme

A PTE Nyár utcai telephelye - Fotó: Google Earth

Sajtótájékoztatón számoltak be kedd kora délután a Pécsi Tudományegyetem vezetői a Tudományos és Innovációs Park (TIP) uniós forrásból kezdődő fejlesztésének részleteiről.

hirdetés
Uránia Mozi

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében megvalósuló fejlesztésekre jelenleg rendelkezésre álló mintegy 22 milliárd forintból a PTE 4 milliárdot kap hamarosan. Ebből az innovációs park első üteme valósulhat meg Pécsett.

4 milliárdot kapott a PTE a Tudományos és Innovációs Park kialakításának első ütemére

Dr. Miseta Attila rektor elmondta, bízik abban, hogy “további támogatások érkeznek erre a nagyvonalú koncepcióra”. A cél az, tette hozzá, hogy a térség termelő cégeivel egyre szorosabb kapcsolatot alakítsanak ki. A projekt és a koncepció szemléletváltást igényel az egyetemen, ez a támogatás ennek komoly lökést adhat – fogalmazott a rektor.

Decsi István kancellár arról beszélt, hogy az egyetemnek a régió gazdasági motorjává kell válnia, ennek a folyamatnak fontos mérföldköve ez a fejlesztés. Hangsúlyozta, az első ütem révén komoly lépést tudnak tenni a vállalat-, gazdaság-, és kutatásfejlesztésben. Hozzátette, nagyságrendekkel több forrás kell majd az egész projekt befejezéséhez. 

Dr. Betlehem József rektorhelyettes elmondta, másfél éves fejlesztési folyamat áll a projekt hátterében, melynek során megpróbálták feltérképezni a lehető legtöbb egyetemi kompetenciát. A cél egy olyan keretrendszer kialakítása, ami ezeket láthatóvá teszi, és ami tőkét tud vonzani, valamint a kutatók számára is lehetőséget biztosít. Hangsúlyozta, az első fázisról beszélünk, a tervezés nem áll meg itt, 2027-ig tart majd a folyamat, azaz a TIP kialakítása. Mint elmondta, a Nyár utcai telephelyen kezdődnek majd a fejlesztések. Hangsúlyozta: ez nem egy kari fejlesztés, valamennyi fakultás aktivitását ösztönözni kívánják, például coworking terek létrehozásával. Kiemelte: az egyik legfőbb cél az egyetem és a helyi gazdasági szereplők együttműködése.