A pécsi ellenzéki belharcról kérdezősködik a liberális hátterű intézet

Telefonon keresik meg a pécsieket egy fővárosi közvéleménykutató-intézet részéről, többek között az MSZP-DK-Momentum által támogatott polgármesterjelöltről, Mellár Tamásról, a lehetséges ellenzéki összefogásról is érdeklődnek.

hirdetés

Telefonos közvélemény-kutatást végez a pécsiek körében a volt SZDSZ-es Horn Gábor által vezetett fővárosi kutatóintézet, értesült lapunk. (Hornról közismert, hogy 2008-ban egy elbukott népszavazás után, az SZDSZ kampányfőnökeként azt mondta Gyurcsány Ferencről, saját koalíciós partneréről, hogy „Feri, azt mondták, menj a p****ba!”)

A felmérésben számos olyan kérdés is szerepel, amely az őszi önkormányzati választásokra vonatkozik, de az elmúlt hetek ellenzéki összecsapásaira is rákérdeznek.

Többek között így az iránt érdeklődnek, hallott-e az illető arról, hogy Mellár Tamás országgyűlési képviselő mozgalma nem támogatja a DK-MSZP-Momentum által favorizált polgármesterjelöltet, illetve ez befolyásolná-e a szavazókat a döntésükben, magyarán akkor is rászavaznának-e, ha Mellár ellene van.

Felteszik azt a kérdést is, az MSZP-DK-Momentum jelöltjét függetlennek vagy inkább a baloldal jelöltjeként ismerik.

Az a kérdés is szerepel, hogy a baloldali jelöltet olyan személynek tartják-e, aki önállóan vezetheti a várost, vagy olyan, akit mások befolyásolnak. Nem véletlenül kérdezik ezt, mivel Mellár, a Jobbik és az LMP szerint sem független a fővárosi állami cégnél dolgozó aspiráns. Sőt, Mellár szerint maga az MSZP nagyágyúja, volt pénztárnoka, a rendkívül befolyásos Puch László mutatta be neki. Arra is kitérnek, hogy vajon szükség van-e a Jobbikra. Ez a kérdés azért is hangozhat el, mert a DK-sok ülésén készült, majd kiszivárgott hangfelvételén arról is beszélgetnek, hogy szükség lenne a Jobbikra, a Jobbik megítélése viszont továbbra is megosztott, hiszen sokan emlékeznek még arra, hogy jobbikos beleköpött a holokauszt áldozatainak cipőjébe, vagy arra, hogy a vezetőjük szkinhed volt, a parlamentben pedig zsidó képviselők listázásáról beszéltek.

A közvélemény-kutatásban rákérdeznek az illető pártszimpátiájára, valamint számos személy közül lehet választani, kire szavazna, a voksoláson Kővári Jánostól Keresztes László Lóránton át Páva Zsoltig.

Érdekesség, hogy vonatkozik kérdés a baloldali összefogásra is, de azt is felteszik, szükség van-e arra, hogy az összefogásban a Jobbik is szerepeljen.