A pécsi sikeredző alig várja a következő szezont

Még nem dőlt el, marad-e Csirke Ferenc a PVSK utánpótlásánál

1999 és 2007 után harmadszor szerzett bronzérmet az NB I.-ben a PVSK kosárlabdacsapata, Csirke Ferenc tanítványai az alapszakaszban ötödik, a középszakaszban pedig negyedik helyen végeztek. A pécsiek korábbi kiváló irányítója 2011 óta a PVSK edzője, ez az eddigi legnagyobb sikere a gárdával. A bronzéremig vezető útról és a jövőről kérdeztük a trénert.

A 2018/2019-es bajnokság előtt a klub vezetősége a legjobb ötbe kerülést tűzte ki célul, ehhez képest az éremszerzés is sikerült a csapatnak. Hogyan értékeli a mögöttünk álló szezont?

– Ha röviden kéne megfogalmaznom, akkor fantasztikus idényen vagyunk túl. Természetesen mindig az elért eredmény, illetve a bajnokság végén a tabellán elfoglalt hely a legfontosabb, így a bronzérem is azt mutatja, hogy remek szezon volt. Voltak ugyan hullámhegyek és hullámvölgyek is, utóbbi a bajnokság közepén ért utol minket, de jókor jött a pofon, sikerült tanulnunk belőle és a legvégén a hullámhegy tetején maradtunk. Kicsit ugyan tartottam a bronzcsata első, szolnoki mérkőzésétől, mert a Körmend ellen lejátszott ötödik meccs után nagyon fáradt volt a csapat és kicsit maguk alatt is voltak a játékosok.

De a Szolnok ellen egyszerűen olyan erőre kaptak, hogy már az első meccs utolsó negyedében éreztem, meglehet az a bronzérem.

Tudták, hogy az elődöntő elvesztésével ugyan egy álommal szegényebbek lettünk azzal, hogy nem játszhattunk a fináléban, de a klub, a csodás közönségünk és a támogatóink miatt is meg kellett szereznünk a harmadik helyet – mondta Csirke Ferenc.

Melyik mérkőzés jelentette a fordulópontot a bajnokság során?

– Mindenképp a TF elleni hazai összecsapásunkat említeném, amelyen az akkor sereghajtó fővárosi gárda egy utolsó másodperces triplával nyerte meg a mérkőzést. Azt követően hosszasan elbeszélgettünk a játékosokkal és a vezetőséggel is, de azt gondolom, hogy az a kudarc is jókor jött, felrázta és kihozta a csapatot a gödörből. Voltak olyan mérkőzéseink is, amelyeken nagyon jó arcunkat mutattuk, jól kezdtük a szezont, fontos volt, hogy sikerült Szegeden nyernünk, akkor hitték el először a játékosok, hogy van keresnivalónk az idényben. Emellett a Zalaegerszeg elleni utolsó mérkőzésre is büszke vagyok, kiváló játékosunk, Andrija Csirics a találkozót követően azt mondta, hogy a kosárlabdázás iskoláját nyújtottuk.

A harmadik hely megszerzése egyben azt is jelenti, hogy a PVSK-Veolia együttese jövőre a FIBA Európa-kupában is rajthoz állhat. Milyen változásokat hozhat a nemzetközi szereplés a csapat háza táján?

– Eddig az volt a filozófiánk, hogy négy légióst foglalkoztatunk a pécsi csapatnál, de a nemzetközi kupának valószínűleg öt külföldi kosárlabdázóval kell nekivágnunk. Egy fontos dolgot azonban nem szabad elfelejteni: a miénknél erősebb játékoskerettel rendelkező csapat is megégett már a sorozatterhelés miatt a magyar bajnokságban, így nagy figyelmet kell annak szentelnünk, hogy ne kerüljünk emiatt gödörbe. Természetesen minden meccsünket meg szeretnénk nyerni, azt pedig megígérhetem a magam és a játékosok nevében is, hogy méltóképpen fogjuk Magyarországot képviselni a nemzetközi porondon.

Az már biztos, hogy Ruják András személyében válogatott játékos érkezik Pécsre, számára nem ismeretlen a pécsi közeg, hiszen tíz évvel ezelőtt egy esztendőt már játszott a baranyai gárdánál. Milyen változásokra lehet még számítani a játékoskeretben?

– Simon Kristóf Zalaegerszegen folytatja pályafutását, Demeter Attila pedig Oroszlányban. Pongó Máténak, Horti Bálintnak és Andrija Csiricsnek élő szerződése van, Antóni Csanád is marad, illetve az sem titok már, hogy a tavaly a sajnálatos sérülése miatt távozó Justin Alston is visszatér Pécsre. Veljko Budimir sorsa még kérdéses, vele megkezdtük a tárgyalásokat.

Mikor kezdi meg a csapat a felkészülést a következő szezonra?

– Mivel még nincs meg a nemzetközi kupa sorsolása, ezért pontos dátumot nem tudok mondani. Várhatóan augusztus közepén kezdjük meg az alapozást, az edzések felépítése pedig függ a mérkőzések és az utazások időpontjától. A sorozatos meccsek miatt kevesebb idő marad a tréningekre, ez abból a szempontból rosszabb, hogy szeretek sokat készülni a taktikára, erre most nem lesz lehetőségünk. A játékosok így szabadabb kezet kapnak majd támadásban, valószínűleg többször lesz szükség a kimagasló egyéni teljesítményekre is – fogalmazott Csirke Ferenc, aki hozzátette, már nagyon várja a következő szezont, amelyből a lehetőségeikhez mérten szeretnék ismét kihozni a maximumot.

hirdetés

Hirdetés