A Pécsi Sörfőzde nagyon belehúzott az elmúlt időszakban: nemrég piacra dobták a Pécsi APA-t, egy nyíltkádas erjesztéssel készülő, szűretlen, felsőerjesztésű kraft sörkülönlegességet. Úgy tudjuk, a napokban újabb remek termékkel kápráztatják el a pécsi és a magyar közönséget: a Pécsi Prémium Lager sör gluténmentes változatával, mely árát tekintve is versenyképesnek bizonyul majd.

hirdetés

Mint korábban megírtuk, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint ma már akár a lakosság egy százaléka is gluténérzékeny lehet. Ez csak Magyarországon százezer embert jelent, ám ez az arányszám sokkal magasabb is lehet, mivel sokan nem is tudnak a betegségükről.

A lisztérzékenység, vagyis cöliákia egy vékonybelet érintő krónikus, felszívódási zavarokkal járó gyógyíthatatlan betegség, melyet a táplálkozás során elfogyasztott növényi fehérje, a glutén vált ki az arra érzékeny embereknél. Bármilyen életkorban kialakulhat, ráadásul örökletes, így ha a családban van lisztérzékeny, az nagy valószínűséggel más családtagoknál is előfordulhat. A lisztérzékenység tünetei között szerepel a hasmenés, hasfájás, puffadás, fogyás és ödéma.

A betegség nem gyógyítható, akinél diagnosztizálták, annak teljes gluténmentes diétát kell folytatnia egész élete során. Ha mégis gluténtartalmú ételeket eszik a beteg, a vékonybél nyálkahártyájának súlyos sorvadása jön létre, mely felszívódási zavarokhoz vezet, így az elfogyasztott táplálék a szervezetben nem tud megfelelően hasznosulni.

Rossz hír a gluténérzékenyeknek, hogy nemcsak az étkezés nehézkes és költséges; ha bulizni óhajtanak, akkor is nagy bajban vannak. A legtöbb sör legfontosabb alapanyaga ugyanis az árpa, búza, zab, rozs, vagy ezek keveréke, ergo gluténtartalmúak. Szerencsére van menekülőút, a piacon már kezdenek megjelenni a gluténmentes sörök, nagy választék azonban még mindig nincs. Lapunk értesülései szerint azonban a Pécsi Sörfőzde hosszas termékfejlesztő munka után, október közepén piacra is dobja a Pécsi Prémium Lager sör gluténmentes változatát, mely a maga 5 százalékos alkoholtartalmával egy igazi különlegességnek számít.

– Rendkívül szegényes a választék, ami a gluténmentes söröket illeti, márpedig igény van rá, hiszen minden századik ember lisztérzékeny ma Magyarországon. Már korábban elhatároztuk, hogy piacra dobjuk ezt a terméket, de csak a napokban kaptuk meg a független labor vizsgálatait, melyek megerősítik, hogy gluténmentes sörként is forgalmazhatjuk – mondja Szemerey Zoltán, a Pécsi Sörfőzde igazgatója. Hangsúlyozza, hogy a Pécsi Premium Lager természetesen megmarad a gluténmentes változat mellett, ezért fontos mindig megnézni a címkét, hogy biztos a gluténmentes verziót vettük le a polcról.

Az egyik legnagyobb baj egyébként a gluténmentes sörökkel kapcsolatban az, hogy elég borsos az áruk, azonban Szemerey Zoltán lapunk kérdésére elárulta, hogy akárcsak a Pécsi Sörfőzde többi terméke, a gluténmentes Pécsi Premium Lager is versenyképes áron fog megjelenni. Bár konkrétumokat egyelőre nem közölt az árral kapcsolatban, azt elmondta, hogy a napokban egyre több pécsi bolt polcain megtaláljuk majd a 0,33-as kiszerelésű nedűt.