A pixeles pingpongtól a csúcsjátékokig: a legjobb pécsi hely a videójátékok szerelmeseinek

A videójáték-rajongók pécsi Mekkájában, a Zsolnay-negyedben található Játechtérben több százezer forint értékű antik játék- és játékkonzol-ritkaságok várják az érdeklődőket. A maga nemében páratlan gyűjtemény legjobb darabjait természetesen ki is lehet próbálni, mindeközben érdekes és fontos információkat is megtudhatunk róluk. Az első Super Mariótól kezdve a legújabb és legnépszerűbb csúcsjátékokig van itt minden, csak győzzük idővel.

A Zsolnay Kulturális Negyedben található Labor – Interaktív Varázstér több mint egy éve kibővült egy izgalmas, sokszínű videójáték-parkot felvonultató informatikai-játéktörténeti kiállítással, a beszédes nevű Játechtérrel. A Labor felső szintjén található téren több mint 30 év videójáték-termésével találkozhatunk: az első játékkonzolok, az első Nintendók és Atari-gépek megjelenésétől napjaink csúcstechnológiájáig mindent bemutat az interaktív kiállítás, ahol persze játszhatunk is a legnagyobb klasszikusokkal, ritkaságokkal, a legnépszerűbb csúcsjátékokkal.

Egy tér, tele videójátékokkal

A játékokat és a konzolokat egy pécsi informatikai cég hozta a kultúrnegyedbe, melynek ügyvezetője, Kókány András lapunknak elmondta, hogy a mindennapi számítástechnikai munka mellett a ’90-es évek óta foglalkoznak játékok és játékkonzolok gyűjtésével.

– Megfogalmazódott bennünk a gondolat, hogy milyen jó lenne, ha ez a jelentős gyűjtemény nem a raktárban porosodna. Szerettük volna valamilyen formában bemutatni az embereknek, és a Zsolnay-negyeddel együttműködve lehetőséget is kaptunk erre. Nem minden játékunk található meg itt, mivel egy hatalmas szoftverbázissal rendelkezünk, melyben játékgépenként és játék-generációnként szinte az összes megjelent játék megtalálható – mondta.

Kipróbálhatjuk az első Alien vs. Predatort is

Ezek közül a játékok közül sok olyan ritka példány akad, melyeknek az értéke több százezer forintra rúg, a teljes játékszoftver-gyűjtemény értéke pedig Kókány András becslése szerint 45-50 millió forint. Ezeket megóvni és karbantartani körülményes feladat, ezért nem kerültek be a rendhagyó tárlatba – folytatta –, ugyanakkor gondolkodnak annak a módján, hogy hogyan tudnák a legjobbakat, legérdekesebbeket, legfontosabbakat bemutatni a Játechtérben.

Kókány András elmondta, hogy amellett, hogy a látogatók kipróbálhatják a játékprogramokat és a hozzájuk tartozó eszközöket, a Játechtér egy igazi játéktörténeti kalandozás is, melynek során a Zsolnay-negyed Visitor Guide nevű alkalmazását használva (csak le kell olvasni az appal a játékok melletti QR-kódokat) részletes információkat tudhatunk meg az adott játékról, az adott konzolról.

Kókány András mutatta be a nem mindennapi gyűjteményt

Van itt egyébként minden az első Super Mariótól kezdve a jelenleg felfoghatatlanul populáris Fortnite-ig, a vitrinben kiállított, több százezer forintot érő, relikviának számító őskonzoloktól a különböző régebbi és újabb generációs Xboxokig, Playstationökig. Ha valakit a játékok és a játékkonzolok fejlődéstörténete érdekel, ezt a helyet látni kell.

A pécsi gyártású játékkonzol

Az egyik kiemelendő érdekesség a kiállításról egy vitrinben álló sárga kis konzol a játékgépek hőskorából, a ’70-es évekből. Egy pécsi gyártású kütyü ez, amit az ITT cég fejlesztett ki. A legegyszerűbb pingpongjátékot lehetett rajta játszani, és még valamit, amit nem sokan gondolnának róla: a géphez egy műanyag pisztolyt is hozzá lehet csatlakoztatni, amivel a képernyőn felbukkanó pixelekre, azaz képpontokra lehet célba lőni. Ezt a funkcióját régen a Pécsett állomásozó katonák is kihasználták, ezzel a játékkal végeztek lőgyakorlatokat, annyira pontosan működött.

– A kiállítás a családokat szólítja meg, elsősorban persze a gyerekeket. Azért, hogy megismerjék a múltat és azt, hogy milyen irányba is fejlődtek és fejlődnek a játékok. Észrevettük ugyanakkor azt, hogy az apukák, miközben a gyerekük épp egy népszerűbb mai játékkal játszik, kiszúrja egy gyermekkori kedvencét, ami iránt a gyermeke is érdeklődni kezd. Ez összehozza a családokat, hiszen például együtt kezdenek így el játszani az első Super Marióval, vagy a Doommal – mondta Kókány András.