Az NB II-ben szereplő PMFC labdarúgócsapatának élére új ügyvezető került. Kránicz Ákos ugyan komoly cégvezetői múlttal rendelkezik, azonban sportklubot még sosem dirigált korábban – igaz, szerinte ez egyáltalán nem hátrány. Az új tulajdonos, a György Tamás érdekeltségébe tartozó GVC GROUP jóvoltából jelentősen felduzzasztott költségvetéssel vághatott neki a munkának, amelynek elsődleges célja, hogy a klubot visszavezesse az őt megillető helyre.

A Kránicz Ákossal készített interjú során sok minden került szóba, íme egy kis ízelítő:

  • A gyengébb bajnoki rajt ellenére a szakmai stáb teljes bizalmat élvez.
  • A Stadion utcai centerpályára többmillió forintot kellett elkölteni az utóbbi hónapokban, hogy javítsák az állapotát.
  • György Tamás nem olyan tulajdonos lesz, aki beleszólna a sportszakmába.
  • Kránicz Ákos nem hisz abban, hogy politikai indíttatásból vásárolta volna meg a GVC GROUP a klub többségi tulajdonjogát.
  • Az új stadionban a tervek szerint két év múlva ilyenkor már bajnoki meccseket rendezhetnek.
  • Akárcsak az új tulajdonos, az ügyvezető is hosszú távra tervez a PMFC-nél.

– Kezdjük az aktualitással! A tavalyi szezon pazar eredménye után feltételezem, nem ilyen kezdésről álmodott a bajnokságban. Mi lehet a baj?

– Én egy kicsit máshogyan közelíteném meg a dolgot, egyúttal messzebbről is indulnék – kezdte Kránicz Ákos, a PMFC új ügyvezető igazgatója. – Nem is olyan régen még a harmadosztályban szerepelt a csapat, és nagyon rossz helyzetben volt minden tekintetben. Azóta fejlődési pályára állt, amelyben természetszerűen vannak hullámhegyek és hullámvölgyek is. Azon dolgozunk, hogy minden területen megfelelő körülményeket teremtsünk, és előrébb tudjunk lépni. Hosszú távon szeretnénk eredményesek lenni, ehhez pedig elengedhetetlen a megfelelő szakmai háttér, az anyagi biztonság, és a jó infrastrukturális helyzet egyaránt. Jelenleg elmondható, hogy a nyári jövés-menés során sok új arc is érkezett az öltözőbe, időbe telik amíg összeáll a csapat. A Dárdai Akadémia – amelyhez egyébként saját kollégium létesítését is tervezzük, hogy a fiatal játékosok a legideálisabb körülmények között tudjanak a tanulás mellett az edzésekre összpontosítani – befejezése már láthatáron van, de pillanatnyilag egy centerpályánk van, ezen kívül ott edzünk a városban, ahol éppen szabad pályát tudunk lekötni. Tehát vannak nehezítő körülmények, de mindezektől függetlenül úgy gondolom, hogy a csapat, a stáb és azon belül az egyének is jól dolgoznak, mindent elkövetnek a sikerért. Meg is lesz idővel az eredménye.

– Ezek szerint nem inog a kispad Vas László alatt, és a játékosoknak sem kell büntetésre számítaniuk?

– Részemről maximális bizalmat élvez jelenleg a stáb, és az egész csapat. Azt látom, hogy a PMFC-nél magas színvonalú, remek szakmai munka folyik. Hiszek abban, hogy ez meg fogja hozni a gyümölcsét.

Vas László alatt nem inog a kispad

– Térjünk akkor át Önre. Bár vállalati vezetésben kétségkívül komoly tapasztalatokkal rendelkezik, sportvezetőként még nem találkozhattunk a nevével korábban. Hogyan csöppent bele a PMFC életébe?

– Azért a sport maga egyáltalán nem áll messze tőlem. A diplomáim közül az elsőt a PTE testnevelő szakán szereztem, és a faluban, ahol már lassan húsz éve élünk, a helyi csapatban is rúgtam a bőrt éveken át. Az ugyanakkor kétségtelen, hogy futballklubot korábban még nem vezettem. A PSN Zrt.-ből most válik ki a PMFC Nonprofit Kft., amelynek 80 százaléka a GVC GROUP nevű cégcsoport tulajdonába kerül. Jómagam a cégcsoportot képviselem a klubnál, és a feladatom az, hogy stabilitást teremtsek. Nem csak a felnőttcsapat háza táján, hanem az utánpótlásban, és az egész klubban. Beleértve a női szakágat is. A foci területén valóban nem dolgoztam korábban, viszont kihívásokkal telinek érzem ezt a területet, ezért örömmel, önbizalommal, és optimistán végzem ezt a feladatot is csakúgy, mint a korábbi munkáimat. Az egész sportkoncepció, amit a városban látok, szerintem logikus és előremutató. Azt gondolom, hogy két éven belül olyan szintre tudjuk vinni a PMFC-t, ami mindenki számára elfogadható lesz.

– A célokat és a motivációt értem, de hogyan került képbe épp Ön?

– Idén januárban egy 7 éven át tartó projekt vezetése zárult le az életemben, amellyel egy időben úgy döntöttem, hogy egy év pihenőt tartok. Ebből az lett, hogy nagyjából két hete kezdtem meg a feltöltődést, amikor megkeresett ajánlás alapján a GVC GROUP vezérigazgatója, Dávid Ilona, akinek a neve garancia a sikerre. A legnagyobb hazai vállalatoknál bizonyított már sikeres csúcsvezetőként, szakmailag természetesen magam is nagyon nagyra tartom. Innen indult meg egy több körös beszélgetés a GVC felsővezetőivel, aminek az utolsó körében találkoztam személyesen a tulajdonossal, György Tamással is.

– Ő győzte meg végül, hogy elvállalja a feladatot?

– Minden egyes beszélgetés közelebb vitt ahhoz, hogy nekem itt a helyem. Úgy éreztem, hogy a szakmaiságommal hozzá tudok tenni a klubhoz, a pécsi focihoz. Amikor elkezdtem a munkát, úgy álltam már bele, hogy tudtam, együtt vissza fogjuk tudni vinni a PMFC-t az őt megillető helyre.

– Az, hogy nincs sportvezetői, vagy akár sportolói múltja, nem hátrány?

– Sportolói múltam azért van, ha nem is professzionális téren. Azt gondolom, hogy nem feltétlenül volt futballistát kell delegálni egy ilyen feladatra. Példának okáért nézzük csak meg a kórházakat. Számtalan példa hozható fel, ahol az igazgató ott sem az orvosi szakmából kerül ki. A klub is, mint bármely más cég, egy gazdasági társaság, annak számtalan összetevőjével együtt. Én több mint 20 éven át vezettem vállalkozásokat. Úgy látom, hogy erre a feladatra rendelkezem a megfelelő közgazdasági ismeretekkel és szakmai tapasztalatokkal.

– Persze mit ér a tudás és a tapasztalat, ha nincs pénz. Milyen változást hozott a PMFC életében az, hogy György Tamás megvette a csapatot?

– Szeretném pontosítani. A klub többségi tulajdonát a GVC GROUP vette meg, nem egy magánszemély. A kérdésére válaszolva, azt elárulhatom, hogy a klub idei költségvetése módosult. Természetesen felfelé. Anélkül, hogy konkrét számot mondanék, azt azért nyugodtan elárulhatom, hogy az előző szezonhoz képest jelentősen növekedett a büdzsé. Mielőtt bárki félreértené, ez természetesen nem abban mutatkozik meg, hogy dupla annyit keresnek a játékosok.

– Akkor miben?

– Rengeteg olyan költség jelentkezett, ami az előző évben nem volt.

– Azt tudjuk, hogy a stadion vagyonhasznosítói jogát most már teljes egészében a PTE birtokolja, azaz gondolom, a használatért bérleti díjat kell fizetnie a klubnak.

– Természetesen van bérleti díj, de azt azért elmondhatom, hogy a PTE és a Stadion utca használói közötti szerződés végtelen korrekt, minden fél részére kedvező kondíciókkal jött létre. A költségek emelkedését elsősorban nem az ilyen tételek adják. Mondok egy példát. Most, hogy a PMFC Nonprofit Kft. kivált a PSN Zrt.-ből, sok munkatárs került át a kft.-be, akik korábban a Zrt.-ből kapták a bérüket. E mellett természetesen a futballisták és stábtagok, valamint a klub minden munkatársának bérét is rendeztük. Ők azok, akik a háttérben végzik a feladatukat, de szerepük éppolyan fontos, mint a csatáré vagy éppen a gyúróé. De például csak a centerpályánkra több millió forintot költöttünk az elmúlt hónapokban, hogy az állapotán javítsunk. Eszközbeszerzések, talajjavítás, egyéb fejlesztések. Emellett folyamatosan keressük a szponzorokat is, hisszük, hogy hamarosan a PMFC komoly reklámértéket is képvisel majd.

– És ezek szerint ezekre a kiadásokra jelenleg van fedezet, hála az új tulajdonosnak.

– A GVC GROUP háttere stabil, a tulajdonos százszázalékosan áll mögöttünk és jelentős összegeket invesztál jelenleg a pécsi labdarúgócsapatba, amit a jövőben is meg fog tenni.

– A kérdés sokak számára az, hogy meddig? Hiszen tudjuk György Tamásról, hogy korábban belekóstolt már a fociba a Vasasnál, később pedig a Siófoknál. Mi a garancia arra, hogy a PMFC nem csak egy újabb „lépcsőfok” számára?

– Aki lépcsőfokokban és ideiglenességben gondolkodik vele kapcsolatban, nem ismeri sem György Tamást, az embert, sem a vállalkozásait. Üzleti érdekeltségeinek egy része a térséghez köti, és az utóbbi években már nem csak munkaügyben, hanem szabadidős tevékenységei okán is sok időt tölt errefelé. Hosszú távra tervez a PMFC-nél is, különben aligha áldozna ennyit rá.

György Tamás számára nem csak egy újabb lépcsőfok a pécsi a foci, ügyvezetője szerint hosszú távra tervez a PMFC-vel

– Pedig a magyar foci sokak szerint nem jó üzlet.

– Így van. Azt látni kell, hogy egy-két csapatot leszámítva idehaza a labdarúgás még nem üzlet. A tulajdonosok jelentős összegeket tesznek be, komoly áldozatokat vállalnak. Nekünk viszont nagyon határozott célunk, hogy 3-4 éven belül, tudatos üzletpolitikával és háttérmunkával eljussunk a PMFC-vel arra a szintre, ahol képesek vagyunk piacképes játékosokat kitermelni. Hiszen ez az egyik legjelentősebb bevételi lehetőség egy klub előtt.

– Amikor György Tamás neve először felmerült mint leendő új tulajdonos, sokan arról beszéltek, hogy nem feltétlenül saját akaratából szállna be a pécsi fociba, hanem inkább politikai „noszogatás” hatására.

– Nem hiszek abban, hogy neki bármiféle külső indíttatás kellett volna ahhoz, hogy a PMFC-ben fantáziát lásson. Minden embernek van hobbija, György Tamásnak ez a futball. Én azt látom, hogy hobbi terén sok mindent a futballért tesz. A munkáját végtelenül profi módon végzi, ennek is köszönhető az, hogy amit ő annak idején kitalált és elindított Sándorfalváról hosszú évekkel ezelőtt, az ma 3670 család megélhetését biztosítja. Ennyi munkavállalója van ugyanis jelenleg a GVC cégcsoportnak. Őt egy megfontolt, korrekt, kiegyensúlyozott és tudatos személyiségnek ismertem meg. Kevesen tudják, de ő már az ezt megelőző két évben is támogatta a klubot. És ahogy már említettem, immáron ezer szál köti ehhez a környékhez, nem a véletlen műve, hogy ennyi időt tölt errefelé.

– Az utolsó, klasszikus értelemben vett tulajdonos Matyi Dezső volt a PMFC-nél. Ő sokszor került előtérbe, nem egyszer egymaga hozott döntéseket. György Tamás milyen típusú tulajdonos lesz?

– A Matyi-érát nem tisztem megítélni, de György Tamás kapcsán mindenki biztos lehet abban, hogy ő nem csak tulajdonosként érkezik a meccsekre, hanem futballszerető, és a PMFC sikereiért szurkoló nézőként is. Az elmúlt öt hónapban, amióta a klubnál dolgozom, csakis stratégiai irányokat jelölt ki, operatív, kiváltképp sportszakmai ügyekbe nem folyt bele. Professzionális szemléletű ember, 58 komoly, jól prosperáló vállalkozással a háta mögött, aki eredményorientált és tettre kész kollégákkal szeretné megvalósítani Pécsett is a sikereket. Így aztán nem valószínű, hogy ő valaha is azzal foglalkozik majd, hogy hogyan áll fel a csapat.

Győri János és Kulcsár Árpád is folytathatja munkáját a PMFC-nél

– Kránicz Ákos tehát az új ügyvezető, és úgy hallottuk, az eddigi „főnökök”, azaz Győri János operatív igazgató és Kulcsár Árpád sportszakmai igazgató is maradnak a klubnál. Milyen lesz a munkamegosztás?

– Amikor megérkeztem a PMFC-hez, legelőször velük ültem le, és elmondtam nekik, hogy nem rombolni, hanem építkezni érkeztem. Nem is volt kérdés, hogy mind a ketten maradnak. Kulcsár Árpival együtt jártunk egyetemre, így több évtizedes már az ismeretségünk. Tudom, milyen a habitusa, ismerem a szakmaiságát. Ugyanaz lesz a feladata, mint eddig, azaz az utánpótlás és a felnőttcsapat szakmai felügyelete.

– Így is marad? Korábban már maga Kulcsár is beszélt arról, hogy hosszú távon talán majd szét kell választani a két szerepkört.

– Egyelőre biztosan így marad. Ha az utánpótlásunk akadémiai rangra kerülhet a jövőben, minden bizonnyal szét is fogjuk szedni a két feladatot, akkor majd valószínűleg választania kell. A női szakágunk egyébként hamarosan már akadémiai szinten működhet, oda kelleni is fog egy külön szakmai igazgató.

– Mi a helyzet Győri Jánossal?

– Ő a jobb kezem! Minden, ami operatív feladat, minden, ami az MLSZ-szel kapcsolatos, az az ő kezében van. Megnyugtató a jelenléte. Azt tudom mondani, hogy tökéletes a harmónia köztünk.

– És a szurkolók, valamint a klub között?

– Nem vagyunk könnyű helyzetben, hiszen egy 40 éves stadionban játsszuk a meccseinket, és az utóbbi időben a Covid is éreztette negatív hatását a nézőszámban. Közgazdász vagyok, amikor itthon játszunk, megnézem a bevételi és kiadási oldalt, és a jelenlegi nézőszám mellett bizony a kiadás mindig magasabb. A nullszaldót nagyjából 720-750 fizető nézőnél érjük el. Nagyon sokat gondolkodom a nézőszámom. Nyilván az sem segít, hogy sokaknak nincsen védettségi igazolványa, így eleve nem is jöhetnének be meccsre, még ha akarnának sem. Tudom, ha sikeres a csapat, többen jönnek, ha nem megy úgy a játék, kevesebben. Ez magyar sajátosság. De hiszek a pécsi emberek labdarúgás, azon belül a PMFC iránti szeretetében és lojalitásában.

– Szóval növelni kellene a nézőszámot? Ez valahogy újra és újra előkerülő kérdés.

– Igen. Nem mentségként, de ne felejtsük el azt sem, hogy fedett lelátó nélkül, az időjárás minden viszontagságának kitett stadionban játszunk, nem a legoptimálisabb időpontokban. Természetesen vannak egyéb ötleteink is. Egyrészt a B-középnek még egy korábbi incidens miatt életben van egy kitiltása, ha az majd lejár, többen lehetünk. Másrészt itt van rengeteg külföldi egyetemista a városban, akik közül sokan legfeljebb félévente egyszer mennek haza. Én nagyon szeretném, ha ők is a PMFC-család tagjává válnának, hogy érezzék, itt ők is otthon vannak, hogy legyen az életük része az is, hogy Pécs-meccsre járnak. Harmadrészt hiszek benne, hogy folyamatosan javulni fog a csapat játéka, ami a régi, hűséges nézőinket újra visszahozza a lelátókra. Aztán majd ha megépül a szép új, minden igényt kielégítő stadionunk, akkor még vonzóbbá válik a környezet.

– Hogy áll ez a projekt?

– Információm szerint jelenleg úgy áll a dolog, hogy az EMMI határozata alapján a PSN Zrt. megkezdheti a kiválasztott telek megvásárlását. A hely tekintetében végleges döntés még nincs, erről az önkormányzat sportbizottságának kell a közeljövőben döntenie. Ahogy én tudom, az már eldőlt, hogy a nemrég átadott Bozsik Aréna terveit fogjuk adaptálni, természetesen a pécsi viszonyokhoz alakítva azt.

Eldőlni látszik, hogy a Honvéd nemrég átadott stadionja, a Bozsik Aréna szolgálhat mintaként a PMFC új stadionjának

– Mi a cél az új stadionnal? Egy futballszentélynek tervezik, vagy több funkciót is kaphat majd?

– A saját elképzelésemet tudom önnek megfogalmazni, amely szerint egyfajta szolgáltatóházként kell funkcionálnia, ahol a meccsek mellett helyet kaphatnak céges tréningek, bulik, akár koncertek is.

– Nem túl nagy álom ez? Van egyáltalán olyan stadion idehaza, amelyik normálisan képes ellátni egy ilyen multifunkcionális szerepet?

– A Fradi arénájában az év 365 napjából 267 napon rendezvények vannak. Lehet ezt rentábilisen is működtetni.

– Persze. Budapesten.

– Én hiszek abban, hogy Pécsett is. Az a fontos, hogy már a tervezés fázisában gondolni kell arra, hogyan lehet a működési költségeket racionalizálni és optimalizálni az ismert és használható alternatív energiaforrások felhasználásával és beépítésével. Megfelelő, jól átgondolt tervezésnek köszönhetően a leendő stadion koncerthelyszín is lehet. Erre számos példa látható kisebb-nagyobb stadionokban Európában. És ha évente csak két-három nagyobb koncertet tarthatunk, az már magában képes nullára hozni az éves üzemeltetési költséget.

– És mikorra lesz ebből valóság?

– Elképzeléseink szerint a 2023/24-es bajnoki szezont már az új stadionban kezdheti meg a csapat.

– Az egyébként nem zavarja, hogy végezhet bármilyen munkát mint ügyvezető, a szurkolók így is, úgy is az első csapat eredményei alapján ítélik meg az Ön munkáját is?

– Nem gondolkozom ezen. Eddig eszembe sem jutott, és nem is fog. Nekem mindig a saját lelkiismeretemmel kell elszámolnom. Ha saját magam tudását kiteszem az asztalra, és elvégzem a feladatomat, akkor nem lesz okom szégyenkezni. Nyilván ezt tudomásul kell vennem, hogy a sport ilyen értelemben is más, mint az üzleti élet.

– Még miben más?

– Ahol eddig vezetőként megfordultam, ott kicsi volt a fluktuáció. Egy focicsapat egészen más, hiszen itt a játékosok jönnek-mennek. Ezt nehéz lesz megszoknom, hogy mire valaki a szívemhez nő, talán már megy is egy másik csapathoz. Ezek olyan veszteségek lesznek, amelyeket nekem kicsit nehezebb lesz megszoknom, mint azoknak, akik benne vannak a profi sportban már régóta.

– Ahogy a szavaiból kiveszem, lesz ideje, hogy hozzászokjon. Mennyire tervez előre?

– Hét év alatt sosem gondolkodom.

– És hogyan látja magát hét év múlva a PMFC ügyvezetőjeként?

– Öregebben. Akkor már 58 leszek, a fiam pedig majdnem 20. Szeretném mindenkivel megtalálni a közös hangot, és azt a feladatot, amivel megbíztak, tisztességgel végezni. Egy gazdaságilag és sportszakmailag is stabilan működő, az NB I.-ben szereplő, szép stadionban szép focit játszó csapatot látok magam előtt.

Hirdetés