A vasárnap Pécs Keleti városrészére lesújtó vihar komoly pusztítást végzett. A leszakadó ágak, kicsavarodott fák miatt egy időre a közlekedés is megbénult a Komlói úton és környékén, de számos családi házban is jelentős károkat okozott. A város 30 millió forintos eseti megbízást adott a Biokomnak a károk enyhítésére.

Bár a vasárnapi vihar után, megfeszített munkával gyorsan el tudták érni a Biokom és a Katasztrófavédelem munkatársai, hogy az utak járhatóak legyenek a Komló út vonzáskörzetében, az orkán erejű szélvihar nyomait még most is magán viseli a környék. Jópár családi házban okozott komoly károkat a vihar, tetőszerkezeteket rongált meg, vagy tett teljesen tönkre.

Sok családi ház tetejét rongálta meg a vasárnapi vihar

Látva azt, hogy mekkora a kár, és, hogy a Keleti városrészben sok lakossági bejelentés is érkezett már, a terület önkormányzati képviselőjének, Hencsei Zsoltnak a javaslatára a város 30 millió forintos estei megbízást adott a viharkárok enyhítésére. A mellett, hogy közterületi zöldkárok elhárítására fordíthatja ezt az összeget a Biokom, a magántulajdonú telkek rendbetételében is segítséget tud nyújtani ebből. A városüzemeltetési társaság az önkormányzat által folyósított összegből már vásárolt 1800 nm tetőfóliát, 1600 folyóméter tetőgerendát és 100 kiló szöget. Ezt, lakossági bejelentés alapján adják, hogy a megrongálódott tetőszerkezetek ideiglenes lefedése ne okozzon problémát senkinek.

Meixner Barna, a Biokom vezérigazgatója, Hencsei Tamás, önkormányzati képviselő és a katasztrófavédők képviselője az első ilyen „csomagot” ma délután át is adta az egyik, Madas utcában megrongálódott tetejű ház tulajdonosának.

Meixner Barna (jobbra) tetőfóliát és tetőlécet adott át az egyik megrongálódott családi ház tulajdonosának

– Jelenleg is közel 90 kollgánk dolgozik a zöldterületi károk elhárításán – mondta el Meixner. – Gyakorlatilag a teljes zöldterület karbantartó részlegünk ezzel foglalkozik jelenleg, de több másik részlegünkről, az erőgazdálkodóktól, a városi karbantartóktól és köztisztasági munkatársainktól is sokakat átcsoportosítottunk erre a feladatra, de közfoglalkoztatottak, kölcsönzött munkaerő és alvállalkozók is megfeszítve dolgoznak, jelenleg is a városban. Ezzel együtt si úgy látjuk, hogy ez a hét rá fog menni, csak a közterületi zöldkárok elhárítására. Azonban ha befejeztük az utak rendbetételét, segítséget fogunk nyújtani a lakóknak is. Amennyiben magántulajdonú ingatlanon akármilyen zöld kár keletkezett, azt jelezzék felénk, és segítséget fogunk nyújtani. Várjuk a jelzéseket, és várhatóan a jövő héttől már a lakossági bejelentésekkel is foglalkozni tudunk.

Íme képgalérinák arról, milyen pusztítást végzett a vasárnapi vihar, illetve, hogy mekkora erőkkel dolgozik a károk elhárításán a Biokom és a katasztrófavédők: