A teljesen megújult Ferencesek utcája kizárólag a gyalogosoké lett

Hivatalosan is átadták a teljesen felújított Ferencesek utcáját, ami nem csak hangulatosabb, szebb, és zöldebb lett, hanem biztonságosabb is: a város egyik legnépszerűbb sétálóutcája ugyanis már ténylegesen csak a gyalogosoké.

hirdetés

Feltehetően nincs olyan pécsi, aki ne várta volna a Ferencesek utcáján több mint egy éve indult teljes körű felújítási munka végét, ami a belváros népszerű sétálóutcájának augusztus 27-ei hivatalos átadásával meg is történt: végleg eltűntek a munkagépek, az utca újra a pécsieké.

Tavaly májusban indult a munka

Sokáig tartana az utca felújításának folyamatát annak minden részletében felidézni, de röviden összefoglalva a legfontosabb mérföldköveket érdemes megemlíteni. Tavaly májusban vonultak fel először a munkagépek a Ferencesek utcájában, a gázvezetékek cseréjével kezdődött a projekt. Július közepén érkeztek a Tettye Forrásház munkatársai, a második – 13 héten keresztül tartó – ütemben hozzáláttak az ivó- és szennyvízhálózat korszerűsítéséhez. Ezt követően 2020 januárjában az E.ON és a Magyar Telekom látott hozzá a munkához: a gyengeáramú kábelhálózatot építették ki.

Idén márciusban még nagyban folyt a munka

A térkövezés március elején vette kezdetét, azonban jött a koronavírus és keresztül húzta a kivitelező és a városvezetés számításait: a felújítást március 27-én ideiglenesen le kellett állítani, az csak húsvét után, április közepén folytatódhatott, ekkor kerültek az utcára az új növények is.

Határidő előtt elkészült

Péterffy Attila polgármester a megújult Ferencesek utcájánál tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy az előző városvezetés kellő időben felismerte, hogy az évtizedek alatt leamortizált állapotba került sétálóutcát fel kell újítani, ezért a renoválásra forrást kerestek és megalkották az új – Jókai tér és a Király utca látványához, atmoszférájához illeszkedő – utca terveit is.

Csúcs Zoltán és Péterffy Attila ismertette a több hónapos felújítás eredményeit

-Bízom abban, hogy a felújított utca képe és hangulata kárpótolja a pécsieket azért a sok-sok hónapos kellemetlenségért, amit a zajjal, porral és közlekedési nehézségekkel járó munka okozott – mondta a polgármester, majd kiemelte, hogy reményei szerint a kivitelezők munkájának eredményét hosszú évekig élvezhetik majd a helyiek és a Pécsre látogató turisták.

A polgármester kitért arra, hogy noha az előző városvezetés által elfogadott eredeti tervek között nem szerepelt, megvizsgálták a kandeláberek cseréjének lehetőségét is. Mint mondta, Fürj Csaba önkormányzati képviselő lobbi-tevékenységének köszönhetően 16 olyan új, tartós öntöttvasból készült lámpaoszlop került az utcára, melyek annak hangulatához jobban illenek, mint azok, amelyek a korábbi tervekben szerepeltek.

Új padok, új növények

-A projekt zárásának határidejét idén októberre tűzték ki, a kivitelező tehát nem csak az utca minőségét tekintve végzett jó munkát, hanem ezt a munkát gőzerővel hajtotta végre. Jól mutatja ezt az, hogy a megújult sétálóutcát már a „Pécs NYITVA” turizmusélénkítő kampányának hajrájában is használhatták a pécsiek és az ide látogató turisták – mondta.

Folyamatosabb kommunikáció

A polgármester elmondta, hogy a felújítás során kiemelten fontos volt számukra, hogy az utcában élők és az ott működő üzletek vállalkozói időben kapjanak folyamatos és részletes tájékoztatást a munkálatokról.

Az új kandeláberek illeszkednek a belváros hangulatához

-A tavaly októberi önkormányzati választások óta nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy javítsuk a különböző projektjeinkkel kapcsolatos kommunikációt. A Ferencesek utcájának felújítása volt az első, amelynek során ezt megkezdtük. A cél az volt, hogy a sokáig tartó, sok kellemetlenséggel járó munkáról kellő információkat kapjanak azok, akiket az közvetlenül érintett az utcában, akiknek az életét a felújítás erősen befolyásolta – mondta.

Tényleg sétálóutca lett

Jelentős újdonság, hogy az utcába mostantól nem hajthatnak be biciklisták. Olyan megoldást kerestek, amely megóvja az utcában sétálók épségét és megakadályozza, hogy a kerékpárosok veszélyeztessék a gyalogosokat. Jól látható táblák és molinók jelzik már, hogy az utca szó szerint sétálóutca, ami a gyalogosoké. A bringát a kerékpárosok már csak tolhatják az utcán (vagy kikerülhetik azt más útvonalon).

Viszlát, biciklisták

-Szeretnénk újra a fókuszba helyezni azt a törekvésünket, hogy a város sétálóutcáiból fokozatosan kivezessük a járókelőket, babakocsival közlekedő családokat veszélyeztető biciklis forgalmat. Egy figyelemfelhívó kampány keretében kérjük a bicikliseket arra, hogy legyenek tekintettel az itt sétálókra – mondta a polgármester.

Ugyan a sajtótájékoztató ideje alatt a közterület-felügyelet munkatársai hívták fel az utcán biciklizők figyelmét arra, hogy ez bizony már nem megengedett, Péterffy Attila hangsúlyozta, hogy a jövőben nem közterület-felügyelők fogják betartatni a szabályt.

A kerékpárosok tolhatják a bringát, vagy kerülhetnek

-A célunk az, hogy egyfajta közösségi figyelem kialakítását ösztönözzük. Azt remélem, hogy az utcán sétálók mostantól bátrabban, határozottabban mernek majd hangot adni nemtetszésüknek, hiszen az utca két végén található jelzések miatt ehhez már lesz alapjuk. Így közösen, a pécsiekkel érhetjük el ezt a közlekedésikultúra-változást, nem pedig kényszerítéssel. Ha ez a kísérlet a Ferencesek utcáján működik, a város többi sétálóutcáján is szeretnénk majd bevezetni.

Zöldebb lett az utca, nem süllyed az új burkolat

Csúcs Zoltán, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a projekt részletei kapcsán elmondta, hogy, a Jókai térhez hasonlóan porfirburkolattal látták el az utcát, aminek köszönhetően az útburkolat tulajdonképpen semennyire, vagy csak minimálisan süllyedhet meg az elkövetkező évek során, ez a burkolat ugyanis meggátolja a térkövek elmozdulását. Mint mondta, 21 darab kisebb-nagyobb új növényládát helyeztek ki az utcára, melyekbe tölgyeket, cserjéket, és egyéb növényeket ültettek. Idővel ezek a növények az utca árnyékolása mellett a klímáján is nagyban javítanak majd.

Árnyékosabb, jobb klímájú utca lesz

A Ferencesek utcájának felújítása uniós forrásból valósult meg, nettó 268 millió forintból (egy 600 milliós uniós projekt egyik elemeként).

A sajtótájékoztató végén Auth István, a körzet önkormányzati képviselője a fentiekhez hozzátette, hogy már megvizsgálják annak lehetőségeit, hogy jövő nyárra az Irgalmasok utcájához és a Király utcához hasonlóan a Ferencesek utcája fölé is kerüljenek napvitorlák.

Még néhány kép a megújult sétálóutcáról: