A tervezettnél is gyorsabban halad a Jókai-iskola teljes felújítása

Építési beruházásoknál ritkán fordul elő olyan helyzet, amikor a felújítás a tervezettnél jobban áll, a jelenleg hatalmas tempóban szépülő-korszerűsödő Jókai Mór Általános Iskola esetében azonban ez így van, derült ki pénteken. A kivitelezők gyors munkájának köszönhetően pedig az intézménybe járó diákok is kaptak egy ajándékot: egy héttel később kezdődik számukra a tanév, amikor már jóval kevésbé zavaró munkák zajlanak majd az intézményben.

hirdetés

Egy jó ideje nem újdonság már, hogy Pécsen az elmúlt években sorra újulnak meg az oktatási intézmények. Az elmúlt időszakban számos nagyszabású iskola-, óvoda- és bölcsődefelújítás történt a városban, a jelenleg is zajló munkák pedig kifejezetten nagy lendülettel folynak Pécsett. Kitűnő példa erre a Jókai Mór Általános Iskolában zajló korszerűsítés, mely a vártnál – és ez az ilyen munkák esetében kifejezetten ritka dolognak számít – sokkal jobban halad. A gyors tempóban megszépülő iskolába Őri László, Pécs alpolgármestere is ellátogatott péntek reggel, hogy Priskin Pállal, az iskola igazgatójával közösen szemrevételezze a munkálatokat.

Jobban haladnak, mint várták

A városvezető az intézmény udvarán tartott sajtótájékoztatóján felidézte, hogy az iskola felújításának kérdése már 2016-ban felmerült, a munka előkészítési szakaszában ekkor kezdtek el azon dolgozni, hogy felkutassák az ahhoz szükséges forrásokat és a lehetséges kivitelezőket, valamint el kellett készíteni a munkaterveket is. A legjobb ajánlatot két baranyai vállalkozás közösen nyújtotta be, az idén lezárult sikeres közbeszerzési eljárás után a szerződést júliusban alá is írták.

Őri László és Priskin Pál a szépülő iskola udvarán

– Építési beruházásoknál ritkán fordul elő olyan helyzet, amikor a felújítás a tervezettnél jobban áll, itt most erről van szó, hiszen július közepén adtuk át a munkaterületet a kivitelezőnek, akinek tíz hónapja van arra, hogy a munkát elvégezze, ehhez képest azonban augusztus végén már közel vagyunk az 50 százalékos készültséghez. Ilyen régen történt a Pécs belvárosában zajló építkezések esetén – emelte ki Őri László.

Felidézte, hogy a 359 millió forint értékű beruházásra azért volt óriási szükség, mert többek között az iskola nyílászáróinak elavultságából adódóan nagy fűtési többletköltséggel kellett számolnia az intézménynek a téli időszakban. Ez azonban már a múlté, hiszen az iskolában jelenleg teljes energetikai felújítás történik. Az alpolgármester kiemelte, hogy a korszerűsítés során megtörténik a fűtőtestek cseréje, megújul a víz- és elektromos hálózat, szigetelik a tetőt és a külső homlokzatot, új radiátorokat és lámpatesteket is beszerelnek, valamint a tetőn napkollektorokat helyeznek el. Az iskola tulajdonképpen teljesen újjászületik, melynek természetesen része az intézmény teljes akadálymentesítése is.

Teljes energetikai felújítás zajlik az intézményben, méghozzá jó gyorsan

– A vártnál gyorsabb ütemben zajló munkák eredményeképp van egy jó hírünk a Jókai utcai általános iskola diákjainak is. A felújítással összefüggő feladatok miatt ugyanis a tanév számukra egy héttel később kezdődik, az iskola vezetőségének döntése szerint. Diákként én nagyon örültem volna egy ilyen hírnek, de így a szülőknek is több ideje lesz felkészülni a tanévkezdésre. Azért döntött erről a tantestület, mert így a munkálatokat el lehet vinni egy olyan fázisig, amely után az őszi és tavaszi időszakban már az oktatást jóval kevésbé zavaró felújítási munkákra kerülhet sor – mondta az alpolgármester.

A fentiekhez hozzátartozik, hogy a közbeszerzési pályázatot úgy is írták ki, hogy a kivitelezőnek biztosítania kell a munkák ideje alatt az iskola és a tanórák zavartalan működését.

Új nyílászárókat kap az iskola, és ez még nem minden

– Komoly, fontos ajándékot kaptunk az iskola 55. fennállási évfordulójának alkalmából a minket mindig támogató várostól. Olyan tempóban halad iskolánk felújítása, amit követni is alig tudunk, a tanévkezdés egyhetes elcsúsztatására pedig azért van szükség, hogy a gyerekek így már megfelelő módon előkészített tantermekbe érkezhessenek. Ennek a felújításnak köszönhetően a fenntarthatóság 21. századi iskolája leszünk, amit nagyon köszönünk – mondta Priskin Pál, az iskola igazgatója.

Őri László: már közel vannak az 50 százalékos készültséghez

A Jókai utcai iskolafelújítás természetesen nem egyedüli Pécsett, a városban ugyanis évek óta zajlik egy nagyszabású, mintegy 2,5 milliárd forintból megvalósuló óvoda- és bölcsőderekonstrukciós program, melynek keretében tucatnyi óvoda és féltucatnyi bölcsőde szépül meg.

Hirdetés