“A test meggyötörhető, de a szabadság lelke sziklaszilárd”

„Bűntelen emberek millióinak kényszermunkára fogása a 20. század egyik legsúlyosabb tragédiája, mely arra figyelmeztet, hogy az emberi tébolynak milyen mélységei létezhetnek” – mondta Bognár Szilvia alpolgármester pénteken, a Szovjetunióba elhurcoltak emléknapjának alkalmából tartott városi megemlékezésen.

Sok százezer embert, köztük rengeteg pécsit hurcoltak el ártatlanul szovjet kényszermunkára, fogoly- és munkatáborokba, közülük sokan sohasem tértek haza. Pécsett pénteken rájuk emlékeztek. A városi megemlékezés a volt Lakits-laktanya Athinay út felőli oldalánál vette kezdetét. A helyszín szimbolikus, hiszen a háború után a Málenkij-robotra hurcoltakat a volt laktanyában gyűjtötték össze. Rozs András nyugalmazott levéltáros rövid megemlékezését követően az eseményre látogatók a Szovjetunióba elhurcoltak emlékművéhez sétáltak.

Azokra emlékeztek, akik nem térhettek haza a munkatáborokból

A Mártírok útján álló emlékműnél a Pécsi Testvérvárosok Terei Általános Iskola és a Mecseknádasdi Alte Kameraden Fúvószenekar emlékműsora után Bognár Szilvia, Pécs alpolgármestere mondott beszédet.

Bognár Szilvia alpolgármester mondott beszédet az emlékműnél

Kiemelte, hogy a szovjetunióba hurcoltak emléknapja tisztelgés azok előtt, akik ártatlanul szenvedték meg azt a poklot, amibe az idegen szovjet hatalom kényszerítette őket.

Minden évben sokan teszik tiszteletüket az emlékműnél az emléknap alkalmából

-A munkatáborok létrehozása, bűntelen emberek millióinak kényszermunkára fogása a 20. század egyik legsúlyosabb tragédiája, mely arra figyelmeztet, hogy az emberi tébolynak milyen mélységei létezhetnek. Ellenőrzés alatt tartották mindazokat, akiket politikai meggyőződésük, származásuk, hitük, képzettségük miatt ellenségeikként minősítettek. Ennek legfontosabb eszközei az elszigetelésük és a kényszermunka volt. A kivégzettek és az elhunytak száma mintegy 200 ezerre tehető – mondta, majd hozzátette, hogy a munkatáborokba száműzöttek 15 százaléka volt magyar, és több mint 50 százalékuk volt német nemzetiségű. Beszédét a következő sorokkal zárta: A test meggyötörhető, de a szabadság lelke sziklaszilárd.

A diákok emlékműsorral is készültek

Ezt követően három egyházi felekezet – katolikus, református és evangélikus – lelkésze is megemlékezett elhurcolt hittestvéreire.

Az alpolgármester mellett számos párt, szervezet és önkormányzat is megkoszorúzta az emlékművet

Az esemény végén az emlékműnél koszorút helyezett el Pécs alpolgármestere mellett a Németországi Szövetségi Köztársaság pécsi tiszteletbeli konzulja, a magyarországi németek megyei nemzetiségi köre, a Kiskassai Német Önkormányzat, a Perekedi Német Nemzetiségi Önkormányzat, a Pécsi Örmény Önkormányzat, a Janus Pannonius Múzeum, a Pécsi Testvérvárosok Terei Általános Iskola, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke, a Magyar Honvédség, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság, a Magyar Páneurópai Unió megyei szervezete, valamint a politikai pártok pécsi vezetői és képviselői.

Hirdetés