A város újból megbecsüli irodalmát: elindult a hatnapos PécsLIT fesztivál

A szeptember 14-én megnyitott első, hagyományteremtő PécsLIT irodalmi fesztivál 6 napon keresztül várja a pécsi kultúrakedvelőket több tucatnyi programmal. A fesztivál megnyitóján Péterffy Attila polgármester beszélt arról, hogy ez az új pécsi kulturális programsor miként mutat túl önmagán.

hirdetés
Uránia Mozi

A Pécs Nyitva 2.0 turizmusélénkítő kampányának keretén belül szeptember 14-től rendezik meg Pécs első irodalmi fesztiválját. Kedden tehát hivatalosan is elstartolt a 6 napon át tartó PécsLIT:

az új fesztivál városszerte 7 helyszínen, több mint 60 programmal várja az irodalom, a színház, a zene és a kultúra iránt érdeklődőket.

Péterffy Attila: „A fesztivál dátuma is fontos üzenettel bír”

Olyan neves szerzők és előadók jönnek Pécsre a programsor keretében, mint Kukorelly Endre, Parti Nagy Lajos, Nyáry Krisztián, Závada Péter, Kiss Tibor Noé, Simon Márton, Tóth Krisztina, Bősze Ádám, Spiró György, a Szélkiáltó, Péterfy Bori, Tolnai Ottó, és lehetne még folytatni.

A Jelenkor folyóirat és a pécsi Csorba Győző Könyvtár közös szervezésében megvalósult fesztivál Művészetek és Irodalom Házában tartott megnyitóján Péterffy Attila polgármester elmondta, hogy a rendezvény túlmutat az irodalmon, túlmutat önmagán.

– Pécs egy nagyon különleges adottságára gondolok itt. Arra, hogy ha éppen meg is szűnik egy olyan nagymúltú művészeti fesztivál, mint a POSZT, máris születik helyette egy másik. Azért, mert Pécs egy ilyen város. Azért, mert Pécsett olyan emberek éltek és alkottak, mint Csorba Győző, mint Bertók László, és még sokan mások a kultúra egyéb területeiről. És azért, mert láthatóan vannak, és remélem, mindig lesznek is olyan kiváló pécsi írók, költők, könyvtári szakemberek, akik továbbviszik ezt a szellemiséget – fogalmazott Péterffy Attila.

Miszler Tamás: A PécsLIT-ből legyen brand

Hangsúlyozta, hogy a fesztivál dátuma is fontos üzenettel bír, hiszen ezekben a napokban hunyt el a két említett pécsi író, Csorba Győző (1995. szeptember 13.) és Bertók László (2020. szeptember 14.).

– Ők maguk már nincsenek közöttünk, ám ránk hagyták gazdag munkásságukat, szellemiségüket, és nagyon sokat abból, amit én úgy hívok, pécsiség. Ez a pécsiség pedig kötelez minket, a város vezetőit. Kötelez akkor is, ha éppen olyan helyzetben találjuk magunkat, hogy küzdenünk kell a város kulturális örökségéért, kulturális önállóságáért, kulturális rendezvényeiért, intézményeiért. Természetes, hogy mindent megteszünk értük. Az már nem természetes, hogy minden alkalommal sikerrel is járunk, de ez egy pillanatig sem szegi a kedvünket – mondta a polgármester.

Ágoston Zoltán: „A város újból megbecsüli saját irodalmát”

Miszler Tamás, a Csorba Győző Könyvtár igazgatója elmondta, hogy a fesztivállal szeretnék országos szinten, egy saját városi brandet, azaz márkát felépítve megmutatni Pécs irodalmi múltját és jelenét. Kiemelte, hogy a hagyományteremtő programsorral minden korosztályt megszólítva helyeznék fel Pécset a kortárs irodalom térképére: a fesztiválon délelőttönként óvodásoknak, iskolásoknak szóló programok, kora délután középiskolásoknak szóló rendhagyó irodalomórák várják az érdeklődőket, míg késő délután többek között elsőkötetes szerzőkkel, népszerű hazai és külföldi írókkal való beszélgetésekre és irodalmi évfordulós írókról, költőkről szóló előadásokra ülhetnek be a nézők.

– Örülök, hogy ez a fesztivál létre tudott jönni, úgy gondolom, hogy szüksége is volt rá a városnak. Ez a fesztivál egyfajta megtestesülése annak, hogy ez a város milyen erős irodalmi műhely volt az elmúlt évtizedekben és milyen erős műhely a mai napig is. Az elmúlt években Pécs kortárs irodalmi életének és örökségének a reprezentációja a városban és közterületein nem volt megfelelő, ahogy az irodalmi intézmények megbecsültsége is hagyott kívánni valót maga után. Ezért ez a fesztivál annak a jele is, hogy a város újból megbecsüli saját irodalmát – mondta köszöntőjében Ágoston Zoltán, a Jelenkor főszerkesztője.

Nagy Imre adott elő Csorba Győzőről

A köszöntőket követően Csorba Győzőről Nagy Imre irodalomtörténész, a Pécsi Tudományegyetem professor emeritusa tartott előadást .

Csorba Győző és Bertók László verseit az eseményen Frank Ildikó színművész szavalta.

A fesztivál részletes programja a PécsLIT honlapján és a fesztivál Facebook-oldalán olvasható.

További képeink az eseményről:

Arról, hogy a PécsLIT fesztivál miként jött létre és mi a hosszú távú célja a szervezőknek, az alábbi cikkben írtunk:

„Ilyen irodalmi fesztiválja Pécsnek eddig nem volt, de kell, hogy legyen”

Hirdetés