A 2021-27 közötti Európai Uniós fejlesztési források felhasználásáról és a város idei költségvetéséről is egyeztet a pécsi városvezetés az ellenzéki képviselőkkel a napokban – közölte az önkormányzat péntek koradélután.

Pécs 2022-es költségvetésének szakmai előkészítése abba a fázisba ért, hogy arról megkezdődhet a politikai egyeztetés – írja a városvezetés pénteken küldött közleményükben.

Mint írják, ennek keretében kapott meghívót egy előzetes egyeztetésre valamennyi ellenzéki képviselő Ruzsa Csabától, a területért felelős alpolgármestertől.

A közlemény szerint a megbeszélésen, amelyre online is becsatlakozhatnak az önkormányzat ellenzéki képviselői, egyebek között

  • a város várható bevételeiről,
  • a jövő évre prognosztizált költségnövekedésekről, így például az üzemanyag- és energiaárak növekedéséről,
  • a béremelési kérdésekről,
  • valamint a kompenzációs igényekről,
  • a fejlesztési lehetőségekről és az önkormányzat likviditási helyzetéről is szó lesz.

Emellett – áll a kommunikében – egy másik, kiemelten fontos témában szintén folytatja az egyeztetést a pécsi városvezetés: a 2021-27-es európai uniós költségvetési ciklusban elérhető fejlesztési források előkészítéséről kaphatnak aktuális képet a közgyűlés ellenzéki képviselői.

Kiemelik, hogy bár a kormány még nem írta ki azokat a pályázatokat, amelyekre várják az önkormányzatok fejlesztésekre vonatkozó kérelmeit, a városvezetés ezektől függetlenül már előkészítette azt a projektkosarat, amelyből a valós pályázati feltételek és keretösszegek ismeretében gyorsan beadhatók lesznek a pécsi pályázatok. Ezekről, valamint a projektek között összegyűjtött és előkészített pályázatok prioritás-listáiról, illetve a további pályázati lehetőségek áttekintéséről szól majd az egyeztetés, amelyet ezúttal online formában tartanak meg a jövő hét közepén – írják.

– Olyan, ciklusokon átívelő, akár évtizedes hatású fejlesztési programokról van szó, amelyek csak akkor szolgálhatják valóban a város fejlődését, ha a lehető legszélesebb körű konszenzuson alapulnak. Éppen ezért tartjuk fontosnak azt, hogy a fejlesztési elképzeléseinket a szakmai előkészítés után az ellenzéki képviselőkkel is megvitassuk – idézi a közlemény Ruzsa Csabát.