A zoo és az erdő lakói is kaptak ajándékot az állatok karácsonyán

Szép hagyomány a pécsi állatkertnél, hogy karácsony alkalmából a gondozók meglepetéssel készülnek a kifutók lakóinak. Természetesen a zoo kedvencei ilyenkor nem PlayStationt, vagy Barbie babát kapnak: nekik való finomságokkal feldíszített „karácsonyfákkal” és ajándékfalatokat rejtő dobozokkal gazdagítják a környezetüket. Sőt, idén még az erdei madarakra is gondoltak az intézmény munkatársai. Habár a látogatók a járvány miatt most kimaradnak ebből az ünnepi mókából, hoztunk néhány felvételt, hogy kárpótoljuk őket. Nézzük csak! 

hirdetés
Uránia Mozi

Ugyan a hatalmas ködben nem volt könnyű dolga a fotósoknak, azért meg tudjuk mutatni, mikkel kedveskedtek az állatkert munkatársai a pécsiek kedvenceinek a zooban.

Az oroszlánok egy húskockákkal díszített fát kaptak ajándékba: a kedvenceik, csirkemell, csirkecomb és marhahús voltak rajta.

Mivel ezeknél az állatoknál mindig a hím – esetünkben Moró – ehet elsőként a falkából, a zoo munkatársainak figyelnie kellett rá, hogy kedvenceik több adagban kapják meg a meglepetést, és így a két oroszlánhölgynek, Kírának és Noninak is bőven jusson a finom falatokból.

A közel 60 fős mókusmajombanda tagjai főként a gyermek látogatók nagy kedvencei. Az ide-oda ugráló és futkározó, aranyos kisállatokat is meglepték karácsonyra. Na nem azzal, hogy kedvükre lopkodhattak a gondozóktól, habár ezt előszeretettel teszik, így jó vigyázni velük!

A majmok karácsonyfáján keksz, mogyoró, gyümölcsdarabok és sajtkockák léptek a színes üveggömbök helyébe. Emellett pedig dobozban gyászbogárlárvát is kaptak ajándékba, hogy mindegyikük megtömhesse a bendőjét.

Az ormányos medvék ugyan csapatban élnek, de lételemük a veszekedés, így az oroszlánokhoz hasonlóan hozzájuk is több adagban érkezett a Jézuska. Csibehússal, gyümölcsökkel, keksszel díszített fenyőágak kerültek a kifutójuk több pontjára.

Nikoláj a barna medve szintén fenyőágakat kapott, melyeken tobozok helyett péksütemény, gyümölcs, sárgarépa, hús és mézes kenyér nőtt, a gondozóknak hála.

A csimpánzcsalád is örülhetett: péksütemények, gyümölcskockák, szaloncukor és mogyoró került a kifutójukba helyezett ágakra.

A hiénák pedig dobozban kaptak ajándékba csirkehúst: ők már jól ismerik ezt a módszert, többször gazdagítja így gondozójuk a környezetüket.

– Ez a program az állatokról szól, nekik próbálunk az összeállított ajándékokkal örömet szerezni. Ez, az ünnepi meglepetésen kívül egyfajta környezetgazdagítás is kedvenceinknek. A menü ilyenkor nem csak a napi takarmány, igyekszünk nasival, ínycsiklandozó finomságokkal is kedveskedni nekik. Most először, az erdei madaraknak is készülünk meglepetéssel, nekik is feldíszítettünk egy fát az állatkertben – mondta el lapunknak Varga Péterné, az állatok karácsonyát szervező zoopedagógus.

Az erdei madarak is kaptak ajándékot

Íme, itt van még néhány felvétel az állatkertből: 

Fotók: Páncél Géza, Varga Péterné