Már folynak a munkák, a tervek szerint az év végére egy új tóval gazdagodhat Baranya, a mesterséges tónak ugyanakkor nagyon komoly árvízvédelmi funkciója is van. Most pedig neve is lehet.

hirdetés

Korábban már beszámoltunk róla, hogy egy hatalmas tavat terveznek Baranya megyébe, Magyarszék és Magyarhertelend közé. A munkálatok azóta több különböző részen meg is kezdődtek, a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság korábbi közlése szerint az idei év végére fejeződhetnek be a munkák.

A tó látványterve – Fotó: DDVIZIG

A tó alapfunkciója a záportározó, amelyre azért van szükség, mert a térségben a levonuló vizek, villámárvizek komoly károkat okozhatnak – bizonyára sokaknak élénk emléke, hogy 2010 kora nyarán a rengeteg lezúduló csapadék milyen károkat okozott. Sásdon még a benzinkútnál is derékig ért a víz, hosszú ideig tartó védekezésre volt szükség. A most kialakítandó záportározó ugyanakkor képes megfogni a vizet: elvileg 28 hektáros, azaz csaknem 40 focipálya nagyságú lesz, de árvízkor akár 54 hektárra, mintegy 75 focipályányi területre is lehet duzzasztani. Ráadásul üzemi vízszinten egyéb célokra, például horgásztóként is lehet majd használni a záportározót.

A Baranya Megyei Önkormányzat és a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság most közösen írt ki pályázatot a tó nevére. Javaslatokat a titkarsag@baranya.hu e-mail-címre lehet beküldeni március 10-éig, és azt sem árt tudni, hogy a legötletesebb neveket beküldők még értékes nyereményeket is kaphatnak.