Ahogy várható volt, másodjára sem kelt el az Orfűi Aquapark

Azt tervezik, harmadjára is meghirdetik az állami tulajdonban lévő komplexumot. Az első és a második próbálkozás között 160 millióval esett az ára. Közben Orfű bekerült a Pécs-Villány turisztikai térség kiemelten támogatandó települései közé, azaz a jövőben jó eséllyel pályázhatnak majd innen állami támogatásokért turisztikai vállalkozások. Véletlen?

“Az Orfűi Aquapark ingatlanegyüttes értékesítését az MNV Zrt. ismételten nyilvános elektronikus árverés keretében kísérelte meg. Az értékesítési eljárás az előzetes eredményhirdetés alapján – nyertes licitáló hiányában – eredménytelenül zárult. Terveink szerint az ingatlan ismételten meghirdetésre kerül az Elektronikus Aukciós Rendszerben” – írta kérdésünkre az MNV.

Először 1 milliárd 86 millió forintért hirdették meg az ezen a nyáron már ki sem nyitott fürdőt, másodjára már csak valamivel több mint 924 millióért, azaz úgy 160 milliót esett az ár.

Nem kelt el elsőre az Orfűi Aquapark, lejjebb vitték az árát

Most vélhetően újra csökkeni fog a kikiáltási ár.

Mint legutóbb megírtuk, a mai magyar politikai-gazdasági viszonyok között teljesen irreális, hogy valaki csak úgy vesz egymilliárd forint körüli összegért egy tíz éves, felújításra szoruló, jelenlegi formájában csak a nyári szezonban működni tudó, szállodakapacitás nélküli fürdőt. Talán nem véletlen, hogy egyelőre nem is sietett senki licitálni az Orfűi Aquaparkra.

Az elmúlt években a turisztikai ágazatban az a NER-kompatibilis gyakorlat alakult ki, hogy a fejlesztéseket általában állami “pályázati” támogatásból, állami vagy “baráti” kereskedelmi bankok hiteleiből valósítják meg. Az elmúlt tíz évben Magyarország egyik leggazdagabb emberévé vált Mészáros Lőrinc például közpénzből tatarozhatta szállodáit.

Érdekes fejlemény, hogy időközben a Pécs-Villány térséget turisztikai szempontból kiemeltté nyilvánította a kormány, és a nevesített települések között mások mellett Orfű is szerepel. Ez azt jelenti, hogy az itteni turisztikai vállalkozások a jövőben komoly eséllyel indulhatnak állami pályázatokon, ha fejlesztést terveznek.

Régóta tartja magát a híresztelés, hogy az Orfűi Aquaparkra egy NER-közeli turisztikai szereplő vetett szemet. Mostanában többen már azt is hozzáteszik, hogy komoly, nemcsak a fürdőt, hanem a település egészét érintő fejlesztésekben gondolkodik a (még) ismeretlen befektető.

hirdetés
Uránia Mozi