Ajánló: íme a legszebb klasszikus dallamok karácsonyra

Egy szép klasszikus zenei összeállítással szeretnénk kedveskedni olvasóinknak, melyben pompás darabokat válogattunk össze a vidám, ám ezúttal szűkebb körű családi ünneplésekhez. A listában vannak ismert, de ritkábban hallott muzsikák, és természetesen néhány érdekességet is megosztunk róluk. Jó zenehallgatást, és boldog karácsonyt kívánunk!

hirdetés
Uránia Mozi

1. Elgar: Karácsonyi üdvözlet

A sok varázslatos karácsonyi dallam mellett ez talán rögtön egy kevésbé ismert gyöngyszem az angol zeneszerzőtől, Edward Elgartól (maga a mű sem annyira ismert egyébként a komponista életművében), pedig olyan, mint egy mesés régi téli képeslap: eszünkbe juttatja a havas tájat, barátokat, ünnepi fényeket, a boldog együttlétet.

2. Mascagni: Ave Maria

A karácsonyi koncerteken „elmaradhatatlan”, hogy felcsendüljön a sok gyönyörű Ave Maria közül egy-egy, most a karácsonyi klasszikus listába egy különleges művet választottunk, mely Pietro Mascagni híres Parasztbecsület című egyfelvonásos operájának Intermezzója alapján készült, a mű szépsége és líraisága miatt megérdemelte, hogy énekszólam is ékesítse.

3. Csajkovszkij: A diótörő/A Cukortündér tánca

Talán nem túlzás azt mondani, hogy Csajkovszkij csodálatos művén generációk nőttek fel a karácsonyt várva. Ez a zeneszerző utolsó balettje, egyben utolsó színpadi darabja, mely érzékletes módon jeleníti meg azt, hogy milyen színes és kalandos a gyermeki fantázia. Hallgassátok a Cukortündér táncát.

Nemrég írtuk meg, hogy idén hagyományteremtő céllal állította volna színpadra mindenki kedvenc karácsonyi meséjét a Pannon Filharmonikusok, a Pécsi Balett és a Bóbita Bábszínház. Azonban a járványhelyzet miatt az előadásra sajnos várnunk kell egy évet.

4. Prokofjev: Kijé hadnagy/Trojka

Íme egy szintén talán kicsit ismeretlenebb karácsonyra hangoló zene, Prokofjev Kijé hadnagy című művéből – mely a zeneszerző első filmzenéje! – a Trojka című tétel. A Trojka egy hagyományos orosz fogat (lovakat fognak egy szán elé). Bár nagyon úgy fest, idén sem lesz fehér a karácsony, a ritmikus száncsengéssel kísért zene által könnyen elképzelhetjük, milyen a téli utazás egy varázslatos hólepte vidéken!

5. Debussy: Gyerekkuckó/Hópelyhek tánca

A francia impresszionista zeneszerző hattételes zongoraszvitjét, a Gyerekkuckót szeretett kislányának ajánlotta, ennek negyedik tétele a Hópelyhek tánca – ha le kellene festeni, vagy hangokba önteni a puha kis pelyhek hol sűrűbb, hol ritkább hullását, játékát, pont így képzelnénk el! Hallgassátok csak:

6. Vivaldi: 4 évszak/Tél

A téli hangulatnál maradva, bizonyára sokak egyik kedvence Antonio Vivaldi 4 évszak című műve, mely kétségkívül a zenetörténet egyik legmeghatározóbb alkotása. A zeneszerzőt vélhetően négy saját szonettje inspirálta a programzene komponálására, a Tél lassú (Largo) tétele egy kandalló melletti jelenetet tár elénk: „húzódni a tűzhöz, terített, víg asztal mellé, míg ott künn csak úgy szakad, délben”.

7. Mozart: Hull a pelyhes… (Ah! vous dirai-je, maman)

Mi csak Hull a pelyhesként ismerjük ezt a kedves kis dalt, ami eredetileg egy népszerű francia gyerekdalocska, melyet Mozart C-dúr variációk című 12 tételes zongoradarabja tett híressé. Fantasztikus, hogy ezt az aranyos kis darabot hány izgalmas változatban gondolta újra a zeneszerző, mutatjuk:

Így hangzik orgonán Rákász Gergely előadásában, nagyon eredeti a hangszer sok-sok hangszíne által:

8. Berlioz: Krisztus gyerekkora

Óriási sikert aratott a zeneszerző grandiózus, a bibliai történet alapján íródott műve, mely a szentcsalád száműzetéséről szól. Most egy csodás kórusrészletet mutatunk az oratóriumból, melyet egyébként koncertoperának is neveznek.

9. Kodály: Adventi ének

Egy igazán komoly vegyeskari művet szerzett Kodály Zoltán egy 18. századi francia misekönyvben fennmaradt egyházi ének alapján, mely ugyancsak szeretett darabja az ünnepi időszakban rendezett karácsonyi koncerteknek. A dallam eredete ismeretlen, de feltehetően a 14. vagy 15. századból származik, és világszerte az egyik legismertebb adventi dallam. Íme a Pécsi Kamarakórus felvétele:

10. Gruber: Csendes éj

Az egyik legnépszerűbb karácsonyi dallal zárjuk összeállításunkat, mely talán sokak számára a meghitt, boldog családi ünneplést jelenti.

Egy osztrák zeneszerző, Franz X. Gruber komponálta a művet 1818-ban, szövegét korábban pedig egy pap, Joseph Mohr írta. Egy salzburgi templomban adták volna elő a művet karácsony napján, december 25-én, és előtte egy nappal (!), szentestén kérte meg a pap Grubert, hogy írjon hozzá zenét és gitárkíséretet is, utóbbi igen rendhagyó volt akkoriban. Állítólag azért kellett gitárkíséret, mert a templom orgonája nem működött, egérkék rágták szét a fújtatókat.

+1

J. S. Bach karácsonyi oratóriuma is igazi zenei kísérője az ünnepeknek, mely nem csak magát a karácsonyi ünnepnapokat foglalja magába (Betlehembe érkezés, Jézus születése, pásztorok látogatása), hanem az újév és vízkereszt eseményeit is ismerteti. A teljes kantátaciklus nagyjából két és fél órás.