Akár 4,5 millió forintot is kaphatsz, ha most kezdesz vállalkozni Pécsen!

Egy rendkívül egyedülálló projekt keretében mintegy 4,5 millió forintra pályázhatnak a pécsi álláskeresők, ráadásul nem csak a 25 év alattiak, hanem ezúttal a 25-30 év közötti fiatalok és a 30 év felettiek is! Mondjuk a részleteket.

Az Álláskeresők és fiatalok Vállalkozóvá Válásának ösztönzése – képzés és mentorálás a Dél-Dunántúli Régióban elnevezésű projekt a GINOP-5.1.9-17 kódszámot viseli, amit mindenkinek érdemes az eszébe vésnie, aki vállalkozás indításán gondolkodik.

A hamarosan induló program ugyanis tökéletes példa arra, hogy nem csak a „20 éveseké a világ”, hiszen a 18-30 év közötti fiatalok jelentkezésén túl a 30 év feletti regisztrált álláskeresők pályázatát is várják.

A projekt a dél-dunántúli régióban, konzorciumban, három szervezet közreműködésével valósul meg: a Magyar Iparszövetség, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége és a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány közreműködésében.

Horváth László, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezető igazgató-helyettese elárulta lapunknak, hogy a program segítséget, szakmai támogatást nyújt ahhoz, hogy önálló vállalkozást indítsanak a jelentkezők, melynek köszönhetően biztos jövőt és stabil munkaerő-piaci pozíciót teremtenek maguknak Tolna, Somogy és Baranya megyében, így Pécsen is.

A pályázat 990 fő 18-30 év közötti, és 500 fő 30 év feletti álláskeresőnek nyújt vállalkozásindítási lehetőséget. A nyertesek a 4,5 millió forint támogatásból 3,2 millió forintos bérköltséget tudnak elszámolni, a fennmaradó 1,3 milliót szolgáltatásra, eszközökre, technikai berendezésre tudják fordítani – mindezt egyéves intervallumban.

Mi kell ahhoz, hogy belevágjunk?

Először is a vallalkoznierdemes.hu oldalon, a regisztráció fül alatt kell jelentkeznünk, ahol igazolnunk kell az álláskeresői státuszunkat, másodszor pedig az automatikusan generált támogatási szerződést kell feltöltenünk az utasításoknak megfelelően. Egyéb teendőnk nincs!

A jelentkezők először egy másfél-két hónapos, százórás felnőttképzésen vesznek részt, ezután pályázhatnak a vissza nem térítendő támogatásra, legkorábban nyár közepén. Egyelőre nem tudni, mikor indítják el a tanfolyamot, hiszen az a jelentkezőktől is függ, de  legkésőbb márciusban szeretnék mindenképpen elindítani.

A képzéssel párhuzamosan kezdik elkészíteni az üzleti terveiket a résztvevők, ha jóváhagyják a tervüket, akkor tudják létrehozni a vállalkozásukat és a Magyar Államkincstárhoz benyújtani a támogatási kérelmüket. Az ütemezés szerint legkorábban szeptemberben kaphatják meg a támogatásokat a jelentkezők.

Horváth László felhívja a figyelmet arra, hogy a konzorciumi szervezetek rengeteg időt szánnak a pályázók felvilágosítására, tájékoztatására is.

Hirdetés