Akár 750 ezerre is pályázhatunk otthoni fűtési rendszer korszerűsítésére

Akár a teljes otthoni fűtési rendszer is korszerűsíthető az Otthon Melege Programban, maximum 750 ezer forintos vissza nem térítendő állami támogatással. Pályázni május 20-tól lehet, egészen augusztus 20-ig.

hirdetés

Az elavult fűtés-, és melegvíz-ellátó rendszerei óriási energiaveszteséget, illetve többlet szén-dioxid-kibocsátást okoznak, az ezeket csökkentő, korszerűsítéseket célzó beruházások megvalósítása azonban rendkívül költséges. Emiatt gyakran kivitelezhetetlen magánszemélyek számára a megfelelő támogatás nélkül.

A kormány által elindított Otthon Melege-program lehetőséget nyújt a lakosság számára, hogy korszerűtlen berendezéseiket lecseréljék, csökkentve az energiafogyasztást, és a belőle eredő kiadásaikat.

A pályázat feltételei: 

  • A kiírásra kizárólag magyar adóazonosító jellel rendelkezők nyújthatnak be pályázatot, akik az általuk fejleszteni kívánt ingatlan tulajdonosai, vagy az önkormányzati tulajdonban lévő bérlakás érvényes bérleti szerződéssel rendelkező bérlői.
  • Egy személy csak egy épület/lakás vonatkozásában kaphat támogatást, illetve ugyanazon épületre/lakásra vonatkozóan csak egy pályázatot támogatnak.
  • A pályázat benyújtása előtt használt, földgáz üzemű konvektoros fűtési rendszerrel rendelkező lakóépületek, illetve társasházi lakások energetikai felújítására igényelhető támogatás.
  • Csak a kimutatható energia-megtakarítást és szén-dioxid-kibocsátás csökkenést eredményező konvektoros fűtési rendszerek korszerűsítése, felújítására irányuló beruházások támogathatóak.

A támogatás mértéke: 

A támogatás minimális mértéke az elszámolható bruttó költségek 10 százaléka, de minimum 50 ezer forint, maximális mértéke az elszámolható bruttó költségek 60 százaléka, de maximum 750 ezer forint. A projekt keretében a gázkonvektor-készülékek bruttó 160 ezer forint egységáron számolhatóak el. Amennyiben egy készüléket ennél magasabb áron szerzik be, a bruttó 160 ezer forint egységár feletti összeg nem elszámolható költségnek minősül.

Pályázatot elektronikusan benyújtani 2019. május 20. 10 órától a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig lesz lehetséges, ez a Dél-Dunántúlra (Baranya, Tolna, Somogy) vonatkozóan összesen 184 658 674 forint.

A pályázat benyújtásának végső határideje 2019. augusztus. 30.

A pályázati felhívás IDE kattintva érhető el.

Hirdetés