Aki úgy ad, hogy az nagyon fájjon

Kell ehhez is tehetség. Úgy segíteni, hogy azzal valakit ki is csinál, de legalábbis függő helyzetbe hoz. Aki véletlenül – mit ad Isten – pont a politikai ellenfele. Ellensége, bocs. Magyarország miniszterelnöke számára mindenki ellenség, akit nem kontrollálhat, vehet meg, alakíthat hűséges lakájjá. 

hirdetés
Uránia Mozi

Orbán Viktor megfelezte a kis- és középvállalkozások jövő évi iparűzési adóját. Ezzel milliárdokat von el az önkormányzatoktól, hiszen ez az adófajta helyben marad. Csak a pécsi önkormányzatnak milliárdos nagyságrendű bevételkiesése lesz jövőre emiatt. Ennyivel kevesebb jut az önkormányzat által eddig biztosított szolgáltatásokra, ennyivel kevesebb jut arra, hogy a városlakók – többek között kis és középvállalkozók -, megfelelő körülmények között éljék mindennapjaikat. Szóval amit ezzel a látszatintézkedéssel nyerünk a réven, azt stratégiai mentőcsomag hiányában elbukjuk a vámon.

A jellemzően fideszes vezetésű, azaz száz százalékig lojális kisebb településeket kompenzálni fogják, az inkább ellenzéki vezetésű, azaz nem Orbán-vazallus nagyvárosi önkormányzatok esetében “meg majd megnézik”, mit tehetnek. Ha most ez egy Facebook-poszt lenne, akkora röhögő emojit tennék ide, hogy még a felcsúti stadion VIP-részlegéből is látszana.

Érted, haver, mekkora forma ez az arc ott a budai várban! Nem az áfát csökkenti, hogy az mindenkinek jó legyen, az állam maximum kicsit takarékosabb lenne, a Szent és Sérthetetlen Nemzeti Tőkés Réteg pedig valamivel lassabban állna a saját lábára közbeszerzéses alapon, esetleg két méterrel kisebb jachtok kerülnének megvásárlásra offshore cégek által. De nem ez lesz. Hanem az, hogy az országgyűlési választások előtti hónapokban, amikor végső soron eldől, hogy befejeződik-e a Soros-, buzi-, migráns- és visszapofázásmentes fejedelemség kiépítése a 21. századi Magyarországon, az uralkodó és helytartói dönthetnek arról is, hogy lesz-e kátyúzás, közvilágítás vagy tömegközlekedés Budapesten, Pécsen, Szegeden vagy Miskolcon.

Szóval mehetünk Cézárt dicsérni, ha emberhez méltó életet akarunk élni. De akár ki is húzhatjuk 2022 tavaszáig valahogy, és a kátyús utakon és lerohadt járdákon elsétálhatunk a szavazóhelyiségekig. Lehet vágni a centit.