Ma terjedelmes közleményt adott ki a PVSK-Veolia férfi-kosárlabdacsapatának tulajdonosi köre, amelyben számos okot nevezett meg, ami a már 20 éve az élvonalban szereplő együttes kieséséhez vezetett.

hirdetés
Uránia Mozi

A legmegnyugtatóbb talán a közlemény címe volt („Padlóra kerültünk, de felállunk”), hiszen ez is előrevetíti azt, amit a PécsMa már a hét elején is megírt: nem kell tartani a szebb időket is megélt gárda megszűnésétől.

Több mint egy évtized bajai

A kommüniké szerint alaposan fel kellett, és fel is kell tárni minden egyes okot, ami a kieséshez vezetett, ez ugyanis a tulajdonosok szerint elengedhetetlen ahhoz, hogy a csapat visszatérhessen az élvonalba.

Talán meglepő, de itt nem csak az elmúlt szezont, sőt nem is az utóbbi 2-3 évet, hanem a 2009 óta eltelt 13 esztendőt vették górcső alá.

A Paks elleni utolsó play out meccs után azonnal megkezdte a csapat tulajdonosi köre az elemzést, az első megállapításokat pedig most meg is osztották a nyilvánossággal. Lássuk pontokba szedve a főbb megállapításokat.

  • Az utóbbi 10 éveben minden alkalommal az NB I. egyik legalacsonyabb költségvetésével kellett dolgozniuk.
  • 2019-ben, a PVSK centenáriumi évében ugyan sikerült megnövelni a büdzsét (meg is lett a bajnoki bronzérem), de ez később nem volt tartható, ráadásul a nemzetközi szereplés kapcsán ígért többletforrások sem érkeztek meg maradéktalanul, ez pedig financiális nehézségeket okozott.
  • 2012 óta folyamatos volt a játékosok elvándorlása, ami főként a fiatal pécsi kosarasokat érintette. Itt Eilingsfeld Jánost, Tóth Norbertet, Kovács Pétert, Krnjajszki Boriszt, Halász Ákost és Bíró Olivért említi a közlemény. Az ő korábbi eligazolásukkal a klub szerint a csapat gerincét adó játékosok távoztak. Ezt a folyamatot a PVSK a jövőben vissza akarja fordítani, és fontosnak tartják, hogy a jövőben a csapat magját pécsi kötődésű kosarasok alkossák.
  • A közleményben ez is áll: „A szurkolók egy csoportja és a közösségi oldalak felhasználóinak egy része nem hajlandó tudomásul venni a tényeket. A velük történt folyamatos kommunikáció hatástalan volt, az előző szezonban annyira ellenséges, már-már gyűlölködő légkört alakítottak ki, amely Dragan Alekszics vezetőedző távozásához vezetett. Mindeközben a hasonló helyzetben levő paksi, zalaegerszegi vagy nyíregyházi együttest egyöntetűen támogatták szurkolóik.”
  • 2020/21-ben a Covid, a kiesést hozó szezonban pedig a sérülések sújtották az átlagosnál sokkal inkább a csapatot, ami szintén negatívan befolyásolta az idei szereplést.
  • Jó tízévnyi sikeres és eredményes munka után idén az edzők és játékosok kiválasztásánál rossz döntések születtek.
  • Több kulcsjátékosnál is felmerültek morális és fegyelmi problémák.

A közlemény végén a klub tulajdonosai leszögezik, hogy egyértelmű céljuk a csapat mielőbbi visszavezetése az A csoportba.

Ennek érdekében már nem csak a múltat elemzik, hanem a jövő építését is elkezdték. Felvették a kapcsolatot a támogatókkal, és a játékosokkal is.

Valójában a klub közleményében rengeteg újdonságot nem találtunk, aki kicsit is jártas a pécsi sportéletben, az azért nagyjából tisztában volt ezekkel a „problémákkal”. Az azonban érdekes, ahogyan a szurkolókat említi a közlemény – legalábbis nem tűnik túl szerencsésnek ez az üzenet.

Nem tudni, hogy ki marad

A PécsMa úgy tudja, hogy már alakul is a jövő évi költségvetés, ami persze alacsonyabb lesz, mint az élvonalban volt. Információink szerint legalább egyharmaddal csökken majd a büdzsé.

Hogy a játékoskeret és a szakmai stáb hogyan fog kinézni, egyelőre nem tudni. Az gyakorlatilag szinte biztosra vehető, hogy az idei légiósok – Ivosev, Brkics, Haynes-Jones, Donaldson, Carpenter – nem maradnak, az pedig a következő napokban dőlhet majd el, hogy a magyarok közül ki az, aki az NB I. B-ben is a PVSK játékosa lesz. Úgy tudjuk, hogy számos kosarasnak jár le a szerződése a nyáron, igaz, közülük többeknél hosszabbítási opció is van a kontraktusukban. Persze így, hogy a következő szezont nem az élvonalban kezdi a gárda, nem lehet tudni, hogy az opciókat életbe lehet-e léptetni.

Az tehát, hogy az idén magyarként sokat pályán lévő kosarasok közül – Bíró Olivér, Illés Máté, Meleg Gergő, Goldring Gergő – ki az, aki távozik, és ki az, aki esetleg marad Pécsett, még nem tudni.

Már keresik az újakat

Ha hinni lehet a PVSK környékéről érkező pletykáknak, valóban olyan csapat kialakításán dolgoznak a vezetők, amellyel reális esély lehet az azonnali visszajutásra. Úgy tudjuk, hogy 4-5, a B csoportban meghatározónak számító magyar játékos, és egy, esetleg két légiós mellett fiatalok beépítését tervezik. Sőt, arról értesültünk, egy korábban Pécsett szereplő magyar kosaras is jelentkezett már, hogy szívesen visszatérne a PVSK-hoz segíteni.

Ha minden igaz, a jövő hétre sokat tisztulhat a kép, könnyen lehet, hogy már az első új igazolásokat is bejelentheti a csapat.