Alaposan ki akarják értékelni a kiesést a PVSK-nál, de a cél világos: vissza kell jutni az NB I.-be

A PVSK-Veolia férfikosárlabda-csapata a hétvégén kiesett az élvonalból. A három éve még bajnoki bronzérmet szerző együttes tulajdonosai nem akarnak elhamarkodott kijelentéseket tenni, de úgy tudjuk, hogy nem áll fenn a veszélye a csapat megszűnésének, sőt, jövőre vissza akarnak jutni a Párducok az NB I.-be. 

hirdetés
Uránia Mozi

Elég csak rápillantani a közösségi oldalakra, és gyorsan kiderül, hogy a pécsi sportélet szerelmesei körében nagyjából mindenkiből kiváltott valamilyen reakciót a PVSK-Veolia kiesése. Ami kicsit sem meglepő, hiszen mégiscsak a város elmúlt két évtizedének egyik legsikeresebb együtteséről van szó. Sokan sírtak a hétvégén – ki bánatában, ki dühében –, mások kárörvendtek egy kiadósat, de a pocskondiázás sem volt ritka. Ahogyan az lenni szokott, a szurkolók körében a bűnbakok megvannak. Játékosok, edzők, vezetők. És persze nehéz is vitatkozni mindezzel, hiszen a mögöttünk hagyott szezonban bizony valóban rendkívül halovány volt a PVSK.

A lejtmenet már valójában a tavalyi szezonban kezdődött meg, mivel már 2021 tavaszán is alsóházba szorult a Pécs. Idén pedig a kiesésbe torkollott a negatív spirál. A klub szimpatizánsainak nem kicsit szomorú mindez, annak fényében pláne, hogy három évvel ezelőtt még bajnoki bronzérmet ünnepelhettek a Lauberben.

Drazsen Barjkovics (fehér ingben) a szezon vége felé érkezett a PVSK élére, a horvát edző sem tudott csodát tenni ilyen rövid idő alatt

Amiben nagyjából konszenzus van minden pécsi kosárbarát körében, az a kíváncsiság. Hogy vajon mit hoz a jövő a PVSK számára – hogy lesz-e értelmezhető jövő egyáltalán. Hiszen azért nem kell olyan messzire menni Pécstől, hogy rossz példával találkozzunk. Dombóváron sokáig volt nagyon jónak mondható NB I.-es gárda, majd egy kiesés után gyakorlatilag a sportág felnőtt változata megszűnt ott.

Szerettük volna megszólaltatni a PVSK vezetőit, tulajdonosait is a kiesés után, de egy kis türelmet kértek, nem szeretnének ugyanis elhamarkodott nyilatkozatokat tenni. Úgy tudjuk, a vezetőség a napokban alaposan ki fogja elemezni az utóbbi időszak eseményeit – gyanítjuk, itt nem csak az elmúlt szezonról, hanem inkább az utóbbi 2-3 évről van szó –, majd ha a sportszakmai és gazdasági oldal kivesézésén is túl vannak, részletesen be fognak számolni a nyilvánosságnak arról, hogy mi miért történt. Illetve akkor derül ki az is, hogy a jövő mit fog hozni a PVSK-Veolia számára. (Azt csak mi tesszük hozzá, nagy kérdés, hogy például a névadó szponzor kitart-e a klub mellett.)

A PVSK ügyeit jól ismerő forrásaink szerint az azonban biztosra vehető, hogy a megszűnés réme nem fenyegeti az együttest, sőt, úgy tudjuk, a klubvezetés eltökélt célja, hogy a lehető leghamarabb visszakerüljön a csapat az élvonalba. Ehhez persze kellenek játékosok, kell egy megfelelő szakmai stáb és elengedhetetlen hozzá a pénz is. Hogy melyikből milyen és mennyi lesz? Nos, a következő napokban, hetekben biztosan okosabbak leszünk majd.

Fotók: Rónási Márton / PVSK