Alkoss és nyerj Pécsi Kalandor jegyet!

Az állatkertekre máig sokan olyan intézményként gondolkodnak, melynek kizárólagos szerepe a szórakoztatás, lakóikat pedig apró, szűk ketrecekbe zárva tartják. A Pécsi Állatkert és a 30Y zenekar nem kisebb feladatot tűzött ki maga elé az elkövetkezendő hónapban, mint eloszlatni a köztudatban keringő tévhiteket, melynek kapcsán alkotói pályázatot is hirdetnek „Az állatkertek küldetése” jeligével.

hirdetés

Mintegy 700 millió fő látogat el évente legalább egyszer valamilyen állatkertbe, ebből is látszik, hogy ezek a világ leglátogatottabb tematikus intézményei – a pécsi zoo tavaly 140 ezer látogatót jegyzett.

– A köztudatban keringő tévhitek ellenére az állatkerteknek nem csak az élővilág oktatásában vagy a kutatásban van komoly szerepük, de a fajmegőrzésben is fontos szerepet töltenek be – mondta el csütörtökön Siptár Dávid, a Pécsi Állatkert igazgatója. Hangsúlyozta, hogy számos állatfajt az állatkertek mentettek meg a teljes kipusztulástól, és még több állat akad, melyek mentése éppen napjainkban zajlik.

Ahogy az állatkert igazgatója fogalmazott: az állatkertek egyfajta modern Noé bárkájaként küzdenek ezen fajok megmentéséért. Ezeknek az intézményeknek köszönhetjük, hogy nem halt ki az európai bölény, a kaliforniai kondorkeselyű, vagy a pécsi állatkertben is megtalálható tarvarjú.

Annak érdekében, hogy eloszlassák az állatkertek világa körüli tévhiteket, az elkövetkezendő egy hónapban az állatkert munkatársai tematikus túrákat szerveznek kicsiknek, tévhiteket eloszlató kiadványokat osztogatnak, illetve egy pályázatot is hirdetnek.

– Nagy öröm volt nekünk, hogy a pécsi állatkerttel közös projektbe vághattunk. A 30Y zenekar a természeti világgal egyébként régóta foglalkozik, az Ifjú Kócsagőr Programban régóta részt veszünk, a Vadonleső program keretében kisemlősökkel foglalkozunk tematikusan évről évre, illetve együttműködünk az ország összes, és Európa számos nemzeti parkjával is – tette hozzá Beck Zoltán, a 30Y zenekar frontembere. A zenész hozzátette, hogy a zenekar nem csak „egy jelvény a kabáton”, hanem ténylegesen teszi a dolgát is, ami a Pécsi Állatkerttel közösen képviselt programnál sem lesz másképp.

– Az egy hónapos kooperáció keretében reméljük, hogy együtt minél több embert elérünk, és olyan sztereotípiákat bontunk le, melyek régóta a köztudatban élnek – zárja Beck Zoltán.

A Pécsi Állatkert és a 30Y egyben egy alkotópályázatot is hirdet, „Az állatkertek küldetése” jeligével. A pályázatra két korosztálytól: a 12-18 évesektől, illetve a 18 év felettiektől várják a rajzokat, maketteket vagy akár faragott szobrokat június elsejéig. A zsűri a legértékesebb pályamunkát különdíjban részesíti, mely egy két fő részére szóló, nyolc helyszínre érvényes Pécsi Kalandor jegy, vezetett séta a kulisszák mögött a Pécsi Állatkertben és egy éves előfizetés az Állatvilág Magazinra.

A dobogós helyezettek is értékes nyereményben részesülnek, többek között barlangtúrát, családi vacsorát vagy könyvnyereményeket nyerhetnek. Még több információt a Pécsi Állatkert Facebook-oldalán, illetve az állatkert honlapján olvashatunk.