Amint vége a veszélyhelyzetnek, vár a pécsi nemzetiségi iroda!

Auth István nemzetiségi tanácsnok lapunknak legutóbb azt nyilatkozta, hogy olyan működő közösségi tér kialakítása a cél, amellyel a pécsi polgárokat és az idelátogatókat bevonhatják a nemzetiségek életébe. Most megkérdeztük tőle, hogy áll a munka, illetve konkrétan hogy érik majd el ezeket a célkitűzéseket. 

Hogy áll most az építkezés, mikor lesz kész az iroda?

– Mint már korábban említettem, a Városháza bejárata mellett, a régi címnyilvántartó helyén alakítjuk ki a nemzetiségi irodát. A két szintből álló helyiség előkészítése, kipakolása, villanyszerelési munkálatai megtörténtek a napokban, jövő héten kezdhetjük a festést. Március elejére minden bizonnyal elkészülünk vele. Ezután az iroda és tárgyaló berendezése következik. Március folyamán a fogadótér kialakítása meg fog történni. Amint a járványhelyzet engedi, nyitunk.

Meglestük a helyszínt: kétszintes lesz az iroda, de persze még sok a munka

Vannak-e már konkrét tervek a működést illetően?

– Természetesen a tervek már készen vannak. Ezeket a nemzetiségi önkormányzatok ötleteiből állítottuk össze. Két fő funkciót fogalmaztunk meg az iroda működésével kapcsolatban. Egyrészt a nemzetiségi önkormányzatok és a tanács napi feladatainak segítése. Ezek közül néhány: iroda szolgáltatások, a tanács üléseinek és tárgyalásoknak a lebonyolítása, civil szervezetek számára tanácsadás. A másik funkció, hogy bemutassuk az itt élő nemzetiségeket: tervezünk időszakos kiállításokat, népviseleti prezentációkat, nemzetiségi konyhák jellegzetességeinek bemutatását, irodalmi esték szervezését.

Itt fogunk tudni bemenni

Mikor lesz látogatható az iroda?

– Tervezünk meghatározott idejű jelenlétet az irodai feladatok ellátására. Reményeink szerint a turizmus beindulásával segíthetünk majd az ide érkező külföldieknek is információkkal, sőt külföldi delegációk fogadásában is szerepet vállalnánk, a nemzetiségi önkormányzatok bevonásával. Mindenképpen folyamatos kapcsolattartást tervezünk mind civil, mind nemzetiségi szervezetekkel.

Kiemelt képünk illusztráció.