Anti és Dorka már vígan majszolják az avokádót a pécsi zooban, alig várják az újranyitást!

Két új lakó érkezett nemrég a pécsi állatkertbe, hiszen ott a járványhelyzet miatti zárvatartás alatt sem áll meg az élet. Anti a zágrábi, Dorka pedig a madridi zooból jött városunkba, hogy az újranyitás után új kifutójukban várják a látogatókat. 

hirdetés
Uránia Mozi

Jelenleg a sörényes hangyászok a karanténhelyiségben telelnek, miközben az állatkert dolgozói kialakítják számukra a megfelelő kifutót. A pár tagjai sokat alszanak, szeretnek összegömbölyödni, közben farkukkal betakarják magukat.

Mint lapunk a gondozójuktól megtudta: Anti szeret szétszedni, lebontani dolgokat, míg Dorka inkább érdeklődve szaglászik. A nőstény nagyon szeret pancsolni, mindkettőjüknek van egy kis medencéje.

A hím a Zoological Garden of Zagrebből érkezett hozzánk, születési dátuma 2019. június 10. Párja pedig a ZooAquarium de Madridból jött, ahol 2019. május 26-án látta meg a napvilágot.

Ottjártunkkor az egyik állat végig aludt, a másik viszont viszonylag érdeklődve nézett a kamerába

– Új állat érkezésénél felvesszük a kapcsolatot az előző lakóhellyel, és az ott kapott takarmánynorma szerint etetjük tovább a szóban forgó példányt. Hangyászaink esetében teljesen eltérő a dolog. Anti a következő étrendhez szokott: banánból, almából, szőlőből, kiviből, paradicsomból, darált marhahúsból, macskakonzervből, zabpehelyből, bolharákból, szitált tőzegből és főtt tojásból álló turmix készül neki, amihez mézet keverünk. Ehhez kap még rovarokat. Ezzel szemben Dorka a következő takarmányt kapta előző helyén: áztatott macskatáp, lombevőtáp és taurinporból álló turmix. Takarmányozás szempontjából nem szerencsés, hogy a két állat teljesen különböző étrenden van, ezért összeengedés előtt szeretnék összehangolni az étkeztetésüket. Erre készült egy 11 hetes program, melynek most a 4. hete zajlik – árulta el lapunknak Varga Péterné Judit zoopedagógus.

Anti jelenleg 50, míg Dorka 49 kilót nyom, egyik kedvenc csemegéjük az avokádó

Mit érdemes tudni a fajról?

  • Természetes környezetükben alapvetően rovarevők, az élelmük hangyák és termeszek. Ezek megszerzésére hatalmas karmaikat és hosszú nyelvüket használják. Bár nappal aktív állatok, a nap nagy részét a magas fűben pihenve töltik.
  • Szembeötlő jellegzetesség az aránytalanul megnyúlt és keskeny fej, melyen apró szemek és kis, kerek fülek találhatók.
  • A rendkívül hosszú, akár 60 centiméterre is kiölthető keskeny, hengeres nyelv átmérője körülbelül 1-1,5 centi, melyet sűrű, ragadós nyál borít. A nyelv apró, hátrafelé hajló szarutüskékkel „felszerelt”. A hangyászok percenként 160-szor képesek kiölteni és visszahúzni nyelvüket a táplálék megszerzéséért. A faj napi hangya-, illetve termeszszükséglete körülbelül 35 ezer darab.
  • Szaglásuk és hallásuk kiváló.
  • A kifejlett egyedek szőrzete hosszú, egyenes és durva, merev szálú. Továbbá a nyakon és háton végigfutó, körülbelül 20 centi hosszú sörény izgalmi állapotban felmereszthető. Egyedi eltérések előfordulhatnak a szőrzet alapszínében, mely a szürke és barna között változik. Minden példányon jól megfigyelhető egy nagy, széles, fekete vállcsík, amely a fejtől indulva a mellkason keresztül a hát közepéig húzódik.
  • Járás közben a mellső láb ujjait befelé hajlítják, így védve azokat a kopástól.
  • A sörényes hangyász testhőmérséklete a legalacsonyabb a méhlepényes emlősök között, és nem állandó az emlősfajok zöméhez viszonyítva: 32,7 és 35 fok között változik.
  • A lassú anyagcsere hosszú vemhességi időt, lassú egyedfejlődést, hosszan tartó utódgondozást és alacsony utódszámot eredményez. A 180-190 napig tartó vemhesség után általában egy – nagyon ritkán kettő – utód születik.
  • A faj előfordul Kolumbiában, Ecuadorban, Venezuelában, Guyanában, Francia Guyanában, déli irányban Peru, Brazília, Bolívia, Paraguay és Uruguay területén, valamint Argentína északi részén.
  • A sörényes hangyászok feltehetően magányos életmódot folytatnak. Az egyedek által használt terület nagysága nagyban függ annak táplálékgazdagságától.

Forrás: zoorope.hu