Árpád-suli: elsődleges cél a felújítás

Hamarosan pozitív fejlemények várhatóak az Árpád Fejedelem Gimnázium felújításra váró épületével kapcsolatban lapunk információi szerint. Célegyenesben vannak ugyanis a források előteremtésére irányuló tárgyalások a fenntartó Pécsi Tankerületi Központ, az épület tulajdonosának számító pécsi önkormányzat és a kormányzat között.

Mint ismert, az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola épülete egyike azon három létesítménynek, amelyekről korábban kiderült, hogy szerkezetük megerősítésre szorul. A jugoszláv IMS-technológiát ugyanis a szocializmus évei alatt elhibázott módon alkalmazták, ezért csak felügyelettel folyhatott az oktatás az Illyésben, a TVT-nél és az Árpád-sulinál is.

Amíg a pécsi iskolák fenntartója az önkormányzat volt, kettő intézményben nem csak szerkezetmegerősítést, de teljes korszerűsítést is végrehajtott az Illyés és a TVT esetében. Azokban ma már zajlik az oktatás megújult, modern környezetben.

Az Árpád esetében nyáron derült ki, hogy a szerkezet megerősítéséig már nem folyhat oktatás az épületben, így a diákok és a tanárok költözni kényszerültek ősztől az Anikó utcai volt iskolába és az ANK-hoz.

A pécsi önkormányzat az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola épületére vonatkozóan sikeresen pályázott egy közel 400 millió forintos fejlesztési forrásra, amely rendelkezésre áll, s a tervek is készen állnak, az összeg azonban önmagában nem elegendő a létesítmény teljes modernizálására. Ahhoz vagy tekintélyes hitelre vagy kormányzati támogatásra van szükség.

Utóbbi ügyében indultak ősszel tárgyalások a fenntartó Pécsi Tankerületi Központ, az épület tulajdonosának számító pécsi önkormányzat és a kormányzat között.

Páva Zsolt polgármester részleteket még nem árulhatott el lapunknak, de annyit elmondott szerdán, hogy remélhetőleg rövid időn belül a felújításhoz szükséges forrásokról megnyugtató döntés születik, s elindulhat az épület teljes korszerűsítése. Hozzátette: a város, a tankerület és a kormány célja is a felújítás mielőbbi megindítása.

A majdani megújult iskolaépület birtokba vételéig a Pécsi Tankerületi Központ igyekszik az intézmény működését a lehetőségekhez mérten segíteni, ebben pedig szükség esetén az önkormányzat is partner. Ennek köszönhető, hogy az iskola tantestülete és diákjai új helyszíneken tudták folytatni az oktatást.

hirdetés
Uránia Mozi