Átrendezi a pécsi ellenzéki viszonyokat az EP-választás

Az egykori városvezető MSZP súlyos veszteséget könyvelhetett el a vasárnapi európai parlamenti választás után, hiszen Pécsen mindössze 4 ezer szavazatot kaptak, miközben a pártelnök Tóth Bertalan is pécsi. A Gyurcsány-párt ugyan óriási sikernek értékeli a győzelmét – ami a Fidesszel szemben elég kemény bukta –,  de a baloldalon csak a szocialistáknak diktálhatnak majd igazán. A Jobbik és az LMP ha beáll a baloldali tömörülésbe, azokkal összefog, akkor várhatóan teljesen lenullázza magát. 

Az MSZP valamikor még tarolt Pécsen, most azonban 4 ezer szavazatot kapott mindössze. A pécsi illetőségű országos pártelnök, Tóth Bertalan nem mondott le, pedig az egykori baloldali szimpatizánsok kiábrándultságát mutatja a volt városi elnök, Juhász István nyilatkozata, aki szerint Tóthnak a törtetés, a mutyizás a fegyvere és még a rendészek is jobbak nála.

A DK – amelyik a szocialista párttal szinte megegyező ideológiát képvisel – elcsábította az egykori MSZP-szavazókat, de a baloldal így is hatalmas vereséget szenvedett Pécsen, hiszen az MSZP és a DK összesen 27 százalékot tudott produkálni, és hiába adjuk ehhez még hozzá a szintén baloldali Munkáspártot, az sem javít a számokon.

Jelen állás szerint Pécsen is a DK osztja majd le a lapokat, s bár erre már tavaly is voltak jelek, de ezt most az EP-választás pécsi eredménye meg is erősítette.

Az EP-választás nemhogy elősegítette az LMP vagy a Jobbik közeledését a baloldalhoz, hanem úgy tűnik, inkább tovább mélyítette az ellentéteket.

Az LMP-sek ugyanis kudarcukért – saját hibáik beismerése mellett – az MSZP-DK gyűlöletkampányát jelölték meg, sőt Kóbor József pécsi képviselő azt is kijelentette, hogy az MSZP csak rombolni tud. Éppen ezért felvetődik, hogy az LMP ősszel az általuk csak „rombolásra” alkalmas párttal összefog-e, hogy a „rombolókkal” vezesse a várost.

A jobbikosok súlyos vereségét az mutatja, hogy napok óta teljesen elérhetetlenek a párt helyi erős emberei. Mindkét párt előtt pedig két út áll: ha ősszel ők is beolvadnak a baloldaliak közé, akkor el kell fogadniuk a Gyurcsány-párt diktátumát, és azt is, hogy ezen az úton már aligha követi majd a megmaradt táboruk. Marad tehát a 2006-os rendőrterror idején regnáló Gyurcsány – amire válaszul jött létre a Jobbik –, vagy pedig az ellenzéki képviselőség és fokozatos újraépítkezés.

Mindenesetre Gulyás Emil, az MSZP városi elnöke ugyanazt a matekot mondja fel, amit a balliberális sajtó képvisel, méghozzá azt, hogy „egy ellenzéki összefogás esetén a Fidesz Pécsett verhető”.

Holott ez így egyáltalán nem borítékolható, hiszen az LMP-Jobbik kettőse 9 százaléka mellett – a nagy tortából – a Mi Hazánk is elvitt közel 3 százalékot, ők őszig még sokat erősödhetnek.

Sőt, ott van még az MKKP is, amelyik megelőzte az LMP-t, és teljesen kiszámíthatatlan, mivel éppen ez a lételemük. Martos G. Csongor, a párt pécsi erős embere most is trollként úgy nyilatkozott, rettentő elégedetlenek, mert nem jutottak be, pedig megígérték, hogy bejutás esetén kilépnének az unióból. (Vajon, ha ténylegesen dönteniük kellene családok életét meghatározó kérdésekben, akkor is poénra vennék a dolgot?)

Gulyás szavaiból az is kiderült, hogy komoly iszapbirkózás kezdődik most meg a baloldalon, hiszen fontosnak tartotta elmondani, hogy „önmérsékletre van szüksége mindenkinek”, és „szerencsésebb is lehetett volna a szavazatok megoszlása”. Arra azért kitérő választ adott, hogy mit gondol arról, hogy majd a DK diktál.

– Úgy gondolom, hogy van köztünk egy nagyon régi, normális együttműködés, a feladatokat meg fogjuk tudni oldani diktálás nélkül. Mi sem óhajtottunk diktálni senkinek sem – fogalmazott.

Az eredmény tükrében az MSZP-seknek azonban a Momentumnak is meg kell felelniük, hiszen az Olimpia megfúrásával nevet szerző párt a városban a szavazatok 13,43 százalékát szerezte meg. A pécsi Nemes Balázs, a Momentum szóvivője, aki nemrég még azt mondta, hogy „nem maradt más eszközük csak az erőszak”, most az eredményüket „történelmi sikernek nevezte”. (A párt elnökét egyébként hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsítják.)

A céljuk az, hogy olyan erősek legyenek, mint a Fidesz, és szerinte nagyon szép növekedési pályára álltak. Bár a Momentum elvileg már elkötelezte magát a szocialista-DK-kettős mellett, de amikor ezt megtették, akkor még ők a legkisebb testvérnek számítottak. A helyzet azóta nagyot fordult.

Kérdésünkre, hogy az őszi önkormányzati választásokra milyen hatást gyakorolhat az EP-választás eredménye, Nemes Balázs nem tudott válaszolni, mint mondta, „a következő egyeztetések után” derülhet ez ki.

A DK tehát ma Pécsen a leghitelesebb ellenzéki párt, hiszen országosan a szavazatok 16,26 százalékát – Pécsett pedig 20,31 százalékát – nyerte el. A DK pécsi elnöke, Kunszt Márta  úgy nyilatkozott, nagyon örülnek az eredménynek, annak viszont kevésbé, hogy az ellenzéki partnerek nem szerepeltek jól.

Kunszt Márta ugyan arról beszélt, hogy Gyurcsány Ferenc felesége „Dobrev Klára felpezsdítette a kampányt, sok új szavazót vonzott”, azt viszont nem említette meg, hogy ezzel párhuzamosan szinte eldugták Gyurcsányt, aki aztán látva az eredményt, csak vasárnap este vette vissza vezetőszerepét.

Kunszt a pécsi önkormányzati választás kilátásairól azt mondta, hogy egyelőre konzultálnak a partnerekkel, a végső cél az, hogy egy ellenzéki jelölt álljon szembe a Fidesz jelöltjével, ebben reménykednek.

Az más kérdés, ahogy az OKPécs.hu is írta, hogy a választásra gyakorlatilag a vezérigazgatóként több százezer tonnányi fát az erőműben elégető baloldali polgármesterjelölt mellett egy „poharazgató” jelöltet, vagy éppen egy linket indíthatnak, de a vásári pirosozó, a DK-sok szerint bűnözőnek tartott vállalkozó is volt már a képviselőjelöltjük. Az ellenzéki társakról sem volt túlságosan jó véleményük, hiszen az LMP-s Kóborról azt mondták, hogy még a villanyt sem találja meg a folyosón.

Az ellenzék megosztottságát nem csak az jelzi, hogy Mellár Tamás (az MSZP-P-frakciószövetség tagja) és a baloldali polgármesterjelölt egymásnak üzengetett a sajtóban, hanem az is, hogy immár nagyon is elképzelhető, hogy Mellár Tamásra és mozgalmára tovább nem várnak, hogy támogassa a baloldal jelöltjét. Az MSZP-DK-barát helyi sajtó hétfőn rögtön elő is kapta azt a tetszhalott egyesületet, amelyet a választások idején szoktak aktivizálni baloldaliak, hogy legyen legalább papíron „civilnek” mondható hátterük.

PécsMa.hu összeállítás

Hirdetés