ATV: a kórházba kerülő súlyos betegek többsége oltatlan

Egyre több beteg érkezik a pécsi klinikára is – derül ki az ATV híradójából.

A kórházba kerülők közül az oltatlanok vannak a legtöbben, az ő tüneteik ráadásul súlyosabban kerülnek előtérbe – nyilatkozta az ATV-nek Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központ elnöke.

Tavaly a kórházba kerülőknek egy külön koronavírus-ambulanciát működtettek, idén ezt még nem indították újra.

Sebestyén Andor elmondta, a beérkező betegeket a sürgősségi betegellátás keretén belül egy számukra elkülönített Covid-részlegen látják el, és ha indokolt, a kórház Koronavírus Ellátó Központjának infektológiai, illetve intenzív osztályára kerülnek.

A híradóból az is kiderül, a pécsi kutatók már a járvány eleje óta vizsgálják, hogyan reagál más vírusokra az új koronavírus. Egyre több jel utal arra, hogy az úgynevezett T-sejtes – antitestes és sejtes – védelem valóban működik – fejtette ki Jakab Ferenc virológus.

Mint magyarázza a professzor, a gyermekek körében azért lehet alacsonyabb a fertőzés, mivel ők gyakrabban találkoznak a náthavírusokkal,és egyfajta keresztvédettség alakulhat ki náluk az új koronavírus tekintetében is.

Emellett a napokban számoltunk be arról is, hogy az országban elsőként a Pécsi egyetemen vezethetik be a kötelező védőoltást minden munkakörben.