Az Aranyhajó-ügy harmadik vádlottjának, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. volt gazdasági vezetőjének vagyonát is zár alá vette a bíróság – tudta meg a Pécsi Stop.

Ahogy azt bizonyára sokan tudják már, tavaly januárban tett feljelentést a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. (PVH Zrt.) igazgatója két ügyben hűtlen kezelés és más bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt. Három gyanúsítottja is lett az eljárásnak: az egyik gyanúsítottat különösen nagy értékű sikkasztással és haszonszerzés végett elkövetett ügyvédi visszaélés bűntettével gyanúsítják, a másikat különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével, a harmadik gyanúsított pedig a rendőrség szerint bűnsegédként működött közre a hűtlen kezelésben. A bíróság két gyanúsított bankszámláit, és az egyik gyanúsított céges érdekeltségeit is zár alá vette (a PVH mintegy 276 millió forint értékben indítványozta a gyanúsítottak vagyonának zár alá vételét).

Új fejlemény az úgynevezett Aranyhajó-ügyben (avagy ügyvédi letét-ügyben), hogy a Pécsi Stop szerdai cikke szerint a bíróság nemrég a harmadik vádlott esetében is indokoltnak találta a vagyona zár alá vételét. Mint írják, a PVH egykori gazdasági vezetője esetében bankszámláját, egy autót és összesen öt vállalkozásban lévő tagi részesedésének zár alá vételét rendelte el a bíróság.

A cégek közül kettőben Madár Péter, Bánki Erik unokatestvére is a gyanúsított üzlettársa – írja a Pécsi Stop.

A lap megkereste az ügyben Bodnár Imrét, az önkormányzati átvilágítást vezető – és az ellenzéki előválasztásra is „benevezett” – ügyvédet, aki azt nyilatkozta, hogy „az, hogy a nyomozóhatóság elrendelte a gyanúsítottak vagyonának zár alá vételét, azzal az eredménnyel járhat, hogy az ügy lezárultával a pécsiek hozzájutnak az elherdált pénzükhöz”.

„Fontosnak tartok minden egyes lépést, amely ebbe az irányba mutat, ám meggyőződésem, hogy ugyanilyen fontos, hogy a pécsi példát egy győztes parlamenti választás után az egész országra kiterjesszük. A fő cél az, hogy hazánk megszűnjön végre következmények nélküli ország lenni” – mondta a Pécsi Stopnak Bodnár Imre.


Az előzmények:

 • Az átvilágítás egyik első eredményei voltak az önkormányzat cége, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. (PVH) korábbi gazdálkodásában feltárt gyanús ügyek.
 • A volt Aranyhajó Fogadó épülete 2017-ben kelt el rendkívül alacsony áron.
 • A PVH-hoz az ingatlan 158 millió forintos vételárából, amelyet ügyvédi letétben tartott, végül összesen 33 millió forint érkezett.
 • A PVH korábbi vezérigazgatója évekig semmilyen lépést nem tett azért, hogy a letét beérkezzen a céghez.
 • Az érintett ügyvéd azon a napon, amelyen a volt cégvezető – a frissen megválasztott polgármester határozott utasítására – a letétet követelte tőle, összesen 104 milliós ügyvédi díjat számlázott ki, amit a cég vezetése aznap gyorsan le is igazolt.
 • A gyanú szerint olyan időszakra vonatkozóan is leigazolta a teljesítést a PVH vezetősége, amikor ezek a vezetők nem is dolgoztak a cégnél.
 • Az ügyvéd közel 33 millió forint kötbért is kilátásba helyezett.
 • A PVH 2018 júliusában hirdette meg eladásra a volt menza Szabadság úti telkét.
 • A nyertes cég nettó 122 millió forintos ajánlattal lett befutó, ez pontosan megegyezett a telek becsült értékével.
 • A PVH kiírása alapján csupán 1,1 millió forintos összeget várt, az összesen 600 milliós ingatlanfejlesztési projektnél a maradék 121 millió forintos vételárral megegyező mértékében irodákat és más helyiségeket kapott volna cserébe.
 • Az aláírt adásvételi szerződésben már csak 114 millió forintos vételár szerepelt.
 • A szerződésben nem szerepelt kötbér, sőt elidegenítési tilalom sem a PVH javára. Azaz a cég 1,1 millióért megkapta a terület tulajdonjogát.
Az átvilágítás
Péterffy Attila polgármester rögtön a választások után kezdeményezte az önkormányzat cégei és intézményei teljeskörű átvilágítását. Ennek célja, hogy fény derüljön az előző városvezetés idején alkalmazott helytelen, pazarló gyakorlatra a közpénzek felhasználását illetően. Amennyiben pedig az átvilágítás olyan esetet tár fel, amely felveti a bűncselekmény gyanúját, akkor a polgármester elvárása a jogi eljárások megindítása és minden lehetséges lépés megtétele annak érdekében, hogy a pécsi adófizetők visszakapják a pénzüket.

Dossziénk az ügyről:

Feljelentést tett az önkormányzat korábbi ingatlanügyek miatt

Folyik a büntetőeljárás a Pécsi Vagyonhasznosító korábbi ingatlaneladásai ügyében

Aranyhajó, Központi Menza: három személyt gyanúsít a rendőrség

Dőlnek a csontvázak a Vagyonhasznosítónál, újabb két ügyben nyomoz a rendőrség

Bankszámlákat és üzletrészeket vett zár alá a bíróság a pécsi PVH-s büntetőügyekben

hirdetés
Uránia Mozi