Az adakozás jó, és sokan már novemberben kezdik!

Rengeteg hazánkban a jótékonysági akció: ezek során az adakozók előszeretettel segítenek rászoruló embereken, beteg gyermekeken, de akár bajba jutott állatokon is. Szervezetek, cégek és magánszemélyek egyaránt részt vesznek, sőt karácsony közeledtével az adakozók és a jótékonysági események száma általában növekszik. Pécsett például már novemberben kezdődnek a gyűjtések. A teljesség igénye nélkül mutatjuk, hogyan segítenek már ebben a hónapban városunk lakói. 

hirdetés

Egy olvasónk hívta fel figyelmünket rá, hogy a Trüffel cukrászda vezetősége már hosszú évek óta jótékonykodik szinte titokban, sohasem nagy dobra verve az ilyen – egyébként igen nagylelkű – akcióikat. Karácsonykor például sütiosztást tartanak majd; november közepén pedig narancsos ízesítésű, egészséges tönkölykekszeket vittek a Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat pártfogoltjainak, ezzel is megédesítve az ünnepekre való készülődést.

– Karácsony előtt sok megrendelést kapunk különböző cégektől, ilyenkor mindig gondolunk a körülöttünk élőkre is: gyerekotthonnak, kórháznak, rászoruló családoknak is vittünk már ajándékot. Mi egyébként nem csak az ünnepekkor szeretünk adni, hanem egész évben igyekszünk örömet okozni a nélkülöző embereknek – mondta el Sztanics Balázs, a cukrászda tulajdonosa lapunknak a kekszek átadása után.

Ha karácsony, akkor cipősdoboz-akció? Bizony, világszerte nagyon népszerű módja ez a jótékonyságnak: ilyenkor egy-egy cipősdobozt töltenek meg az anonim adakozók tartós élelmiszerrel, tisztálkodószerekkel, apró ajándékokkal, fontos használati tárgyakkal, gyermekjátékokkal, a nélkülözők számára hasznos – és sokszor sajnos elérhetetlen – dologgal. Fontos, hogy a becsomagolt dobozokon minden esetben feltüntessük, milyen nemű és korosztályú illetőnek szánjuk azt.

A Baptista Szeretetszolgálat szervezésében minden évben rengeteg cipősdoboz gyűlik össze országos szinten: idén november 29. és december 19. között Pécsett több vendéglátóhely, egyesület, sportlétesítmény, oktatási intézmény vesz részt az akciókban, melyeknek pontos listáját a ciposdoboz.hu oldalon látjuk. A Csorba Győző Könyvtár és a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont pedig a Kémes az Ormánságért Egyesülettel összefogva november 12-től december 13-ig hirdetett idén cipősdoboz-gyűjtést. A csomagokat az Ormánság hátrányos helyzetű családjaiban élő gyerekek kapják meg.

Novemberi kampányukban az Eurakvilo Gyermekonkológiai és Gyermekhospice Közhasznú Alapítvány tagjai a pécsi gyermekonkológiai osztály számára gyűjtenek. A cél, hogy az osztályon fekvő gyermekek számára saját ultrahang-berendezést biztosíthassanak, ezzel nagyban megkönnyítve az ellátást. Segítségével ugyanis a gyenge, fertőzésre hajlamos, testileg és lelkileg is meggyötört gyermekek kockázatokat rejtő szállítása helyett; a betegágyban kivitelezhető, gyors, fájdalommentes vizsgálat válik lehetővé.

Pénzügyi támogatásunkat eljuttathatjuk az alapítványhoz banki utalással (MKB 10300002-10531950- 49020012), Paypal-on keresztül (info@eurakvilo.com), valamint tőlük kapott postai sárga csekken. A jelige minden esetben: „Ultrahang”.