Az aradi vértanúkra emlékezett Pécs a nemzeti gyásznapon

A Nemzeti Gyásznapon, október 6-án az aradi vértanúkra emlékeztek Pécsett is. Páva Zsolt, Pécs polgármestere beszédében kiemelte, a szabadságharc kivégzett tábornokai nem akartak hőssé válni, mégis azok lettek, tetteik pedig példát jelentenek ma is.

Vasárnap délután Pécsett, az Aradi vértanúk útján tartottak megemlékezést a Nemzeti Gyásznapon. Páva Zsolt, Pécs polgármestere beszédében vázolta a kor történelmi körülményeit, kiemelve, egy dicső korra emlékezünk és nagyszerű férfiakra. Páva Zsolt a 13 tábornokra utalva úgy fogalmazott, rendkívül különböző életutak futottak össze az aradi vesztőhelyen.

– Nekünk, magyaroknak, a szabadság értéke a sok vérveszteség miatt talán többet jelent, mint más nemzeteknek, akik nem áldoztak annyit a szabadságért – hangsúlyozta Pécs polgármestere, hozzátéve, felmerülhet a kérdés, hogy a mártírok áldozata érdemes volt-e. A válasz egyértelműen igen, szögezte Páva Zsolt.

– Hiszen ezek a példák, ezek az előttünk álló példaképek megerősítenek bennünket a szabadság érzésében – mondta a polgármester.

Páva Zsolt kiemelte, az aradi vértanúk áldozata nem volt hiábavaló, és illik rá a klasszikus mondás: „legyőzetve győzni”. Mint mondta, a vértanúk meghaltak, de az utókor tudja, haláluknak volt értelme, ez erőt ad, példát mutat 170 év múlva is. Mint fogalmazott, a 13 tábornok nem akart hős lenni, esendő emberek voltak – de hőssé lettek és mártírokká váltak.

A vasárnapi megemlékezésen, az országban is egyedülálló pécsi Aradi vértanúk útján, ahol mind a 13 hős tábornoknak van szobra, a pártok, civil szervezetek, hivatalok képviselői is elhelyezték a kegyelet koszorúit.

Hirdetés