Július 27-én, pénteken este figyelhetjük meg az évszázad leghosszabb holdfogyatkozását. Az úgynevezett vérhold jelenség 103 percen át fog tartani és a világ legtöbb részén látszani fog, így Pécsen is. A látványos jelenséget bárhol megfigyelhetjük, de egy jobb minőségű távcsővel fantasztikus élményben részesülhetünk!

Július 27-én ráadásul két csillagászati jelenséget is megfigyelhetünk, mondhatni az év két legérdekesebbikét. Magyarország égboltján holdkeltétől éjfél utánig a telihold a Föld árnyékába kerül, majdnem két óra hosszan halvány vörösesbarna színt ölt, majd ismét előbukkan belőle. Szintén ezen az estén – 15 év után – kerül legközelebb hozzánk a Mars bolygó.

– Holdfogyatkozások ritkábban következnek be, mint a napfogyatkozások, mindössze maximum évente egyszer, azonban a Föld árnyékának mérete miatt bolygónk lakosságának a fele szemtanúja lehet. Teljes napfogyatkozásból évente több is van, viszont csak bolygónk egy keskeny sávjából figyelhetők meg, így jó esetben életünkben egyszer láthatunk csak napfogyatkozást – mondja dr. Nagyváradi László, a PTE Térképészeti és Geoinformatikai Tanszékének egyetemi docense.

A csillagászok két szakaszra osztják a teljes holdfogyatkozást, a félárnyékra és teljes árnyékra. Először egy nagyon halvány, éppen csak érzékelhető félárnyék kezdi el tompítani a holdkorong fényét, majd megjelenik a többé-kevésbé éles peremmel rendelkező teljes árnyék, ami idővel „elnyeli” a telehold korongját. A félárnyék péntek este Pécsről szemlélve 17:14-kor érinti a Holdat, majd 18:24-kor kezdődik a részleges fázis és bő egy óra, mire teljesen eltűnik a Hold a Föld árnyékában. A totalitás 19:30-kor következik be. A maximum 20:21-kor van, majd a teljesség 21:13-kor ér véget, kezdődik a kilépés, ez is bő egy órán át tart. A félárnyék 23:28-kor távozik a Hold felszínéről.

Sejtelmes vöröses köntösbe öltözik péntek este a Hold

– Azt hihetnénk, hogy holdfogyatkozás lévén teljesen eltűnik a Hold, de nem ez fog történni. Ha Magyarországon éjfél van, akkor Japánban hajnalodik és Kaliforniában esteledik – ezek az alkonypír vörös fények pedig beszóródnak a földárnyékba, aminek következtében egy sejtelmes vöröses színt kap a Hold. Ez a csillagászati jelenség adott számos néphiedelemnek táptalajt, és éppen ezért is kapta a vérhold elnevezést, ami máig használatos – avat be a szakember.

A néphiedelem szerint a vérholdnak számos negatív dolgot tulajdonítottak, mint például a kutak és források vizének megrontását, jószágok elpusztulását, de magas rangú emberek bukását, halálát is a vérholdhoz kötötték. Például Kolombusz negyedik útján, 1504-ben Jamaica szigetén összetűzésbe került a bennszülöttekkel, akiket azzal rémített meg és szorított együttműködésre, hogy holdfogyatkozást „idézett meg”. Ehhez a Magyarországon dolgozó csillagász, Regiomontanus kalendáriumában olvasható előrejelzéseket használta fel.

Péntek este ráadásul nem csak a holdfogyatkozást figyelhetjük meg, hanem a Marsot is, hiszen a hadak istenéről elnevezett planéta 15 év után kerül ismét közel a Földhöz Ez azt jelenti, hogy az akár 200 millió kilométeres távolság helyett most 60 millió kilométerre lesz tőlünk az égitest. A vöröses, narancssárga színű Mars ilyenkor fényesebbnek látszik.

Akár saját teraszunkról is megfigyelhetjük a telihold-Mars kombinációt, egy a fontos, hogy a keleti, dél-keleti horizontot lássuk.

A jelenséget a tiszta égbolton is megfigyelhetjük, de a Planetárium Baráti Köre tagjainak köszönhetően távcsövön keresztül is megcsodálhatjuk az égi játékot a Zsolnay-negyedben jó idő esetén.

Hirdetés