„Az ezeréves sorscsapások dacára itt vagyunk és ünneplünk”

A tikkasztó hőség ellenére szép számban összegyűlt a pécsi közönség az államalapítás ünnepén, augusztus 20-án, amely egyben a pécsi kenyérünnep is.  Kedd délután a Széchenyi téren tartott ünnepi műsor keretében Páva Zsolt, Pécs polgármestere köszöntötte a jelenlévőket.

Az ünnepi műsort a 15 éves Misina Néptáncegyüttes és a Sárarany Zenekar nyitotta meg táncos produkciójával. A hangulatos dallamokra – a nagy meleg dacára – még a legkisebbek is táncra perdültek.

A közönséget Páva Zsolt, Pécs polgármestere köszöntötte. Ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy minden évforduló, jeles esemény hordoz valamilyen üzenetet, amit ezeken az alkalmakon érdemes felidézni.

– Augusztus 20-a, nemzetalapításunk napja, Szent István napja régóta ünnepe a magyar nemzetnek. Ezen a jeles eseményen érdemes megemlékezni arról, hogy Szent István trónra lépésekor olyan jelentős államszervezési munkák indultak meg, melyek meghatározták az egész nemzet sikeres jövőjét – mondta el Pécs polgármestere. Felidézte, hogy ezekben a munkákban Pécs is részt vett mint a középkori Magyarország egyik legerősebb városa.

Páva Zsolt beszédében kiemelte azt a bibliai történetet, melyben a balga ember homokra, míg az okos ember sziklára építette várát. Az okos ember vára pedig állta a természeti csapásokat, míg a balgáét elfújta a szél, és elmosta a víz.

– Magyarországnak, az elmúlt ezer évben rengeteg megpróbáltatásban volt része. Olyan sorcsapások értek minket, melyekre nem tudtunk felkészülni, mégis megmaradt nemzetünk. A magyarság, az elmúlt ezer év megpróbáltatásainak dacára itt van. Itt vagyunk, és ünneplünk – fogalmazott a polgármester.

Emlékeztetett arra is, hogy a közelmúltban találták meg Pécsett Orseolo Péter, Árpád-házi király sírját a székesegyház altemplomában. Mint mondta, ezek az események jelzik, hogy Pécs már akkor is fontos szerepet játszott a korabeli királyság életében.

– Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy augusztus 20-a egyben a kenyérünnep is, mely tíz évvel ezelőtt Pécsről indult el. A mozgalom azzal a céllal indult, hogy a Kárpát-medence magyar gazdái búzájuk egy részét nemzeti összefogással a határon innen és túl élő, rászoruló magyar gyermekek ellátására adományozzák – emelte ki Pécs polgármestere, majd emlékeztetett, hogy a magyarok kenyeréből az ünnepi műsor keretében szimbolikusan vághat a közönség. A kenyeret Nyúl Viktor atya szentelte meg, majd a polgármesterrel közösen szegték meg.

18 órától ünnepi szentmisével folytatódott a program a dzsámiban, este zenei program szórakoztatta a közönséget.

Hirdetés