Az összes templom bezárult a hívek előtt a koronavírus miatt

A Pécsi Egyházmegye sem volt könnyű helyzetben, hiszen azon túl, hogy a vasárnapi misék melegágyai a fertőzéseknek, a szertartásokat látogatók jelentős része már az idősebb, igencsak veszélyeztetett korosztályhoz tartozik. A többi történelmi egyház zöme már elhagyta a nyílt közösségi szertartásokat, a Magyar Katolikus Egyház keddi közleményében csatlakozott hozzájuk: eszerint a nyilvános liturgiák március 22-től szünetelnek, a papok viszont továbbra is tartják a szentmiséket. A pécsi reformátusok is csak a képernyő előtt vehetnek részt istentiszteleten.

hirdetés
Uránia Mozi

Azt már korábban bejelentették, hogy ezentúl csakis a kézben való áldozásra térnek át, és azt is, hogy számos helyen online közvetítést biztosítanak a vasárnapi szentmisékről illetve a lehetőségekhez mérten próbálják sűrűsíteni a szertartásokat, hogy a hívek több időpont közül választva kisebb számban jelenjenek meg a templomokban.

A legfrissebb egyházi intézkedések

Az MKPK (Magyar Katolikus Püspöki Konferencia) március 17-én, kedden hétpontos közleményt adott ki a legújabb rendelkezésekkel.

Ebben az áll, a következő vasárnaptól (március 22-e) a nyilvános liturgiák szünetelnek, ám a papokat kérik, hogy a templomokban és a kápolnákban továbbra is tartsák meg a szentmiséket az egyházi tanok szerint, a hívek pedig otthonról kapcsolódjanak be.

Üres a Lyceum templom – egy jó darabig egy így is marad

A katolikus egyház legfrissebb közleménye EZEN A LINKEN érhető el.

Interneten és a tévében is részt lehet venni a misén

Mind a Facebookon, mind a YouTube-on, mind az egyházmegye honlapján közvetítik az ünnepi szentmiséket, ugyanígy a vasárnapi alkalmakat is. A köztévé is számos esetben és csatornán biztosítja a virtuális részvételt a szertartáson.

Udvardy György videóval üzent

Udvardy György szokásához híven most is külön videóüzenetben szólt a pécsiekhez. Kért mindenkit, imádkozzon a felelős döntéshozókért, az orvosokért, a gyógyítókért és mindenekelőtt azokért, akiket a vírus maga is megérintett. Ne felejtsük el, hogy nagyböjtben is vagyunk, ami a lemondás jegyében telik, itt az idő változtatni a kialakult szokásokon, ideje elhagyni a bűnt. Végül, ahogy mondja: „Legyen bátorságunk ahhoz, hogy leleményesen segítsünk mindazokon a testvéreinken, akik erre rászorulnak.”

Imádkoztak a betegekért

A járvány mielőbbi megfékezése érdekében a neves dél-baranyai zarándokhelyen, Máriagyűdön Kvanduk Frigyes celebrált szentmisét március 15-én, melyben a járvány megfékezéséért imádkozott.

A többi egyház is beszüntette a liturgiákat

A honi reformátusok elöljárói – a Magyar Református Egyház Zsinatának Elnöksége – március 16-án tudatták, hogy további intézkedésig minden egyházi alkalmat beszüntetnek. Ilyenek az istentiszteletek, az áhítatok, bibliaórák, jegyesoktatások. Temetéskor csak a szűk család vegyen részt a szertartáson.
A reformatus.hu honlapon minden reggel online áhítat zajlik, valamint a katolikusokhoz hasonlóan vasárnap ők is a világhálón közvetítenek istentiszteletet.

Az evangélikusok hasonlóan tettek: az Egyházi Tanács körlevélben kérte, hogy ne tartsanak istentiszteleteket. A többi nagy egyházhoz hasonlóan a közmédia az evangélikus szertartásokat is közvetíti vasárnaponként.

A pécsi reformátusok is csak képernyő előtt vehetnek részt istentiszteleten

A reformatus.hu és az evangelikus.hu oldalakon egy linkgyűjtemény mutatja, mely oldalakon lehet követni az istentiszteleteket.

Az ortodox egyházaknál az ikontisztelet miatt folyamatosan csókolják a képeket, ezeket a következő időszakra kivitték a templomokból. Amiket nem lehet kivinni, azokat folyamatosan fertőtlenítik a liturgiák után. Náluk a szertartások sűrítése mint megoldási javaslat, nem állja meg a helyét, náluk egy, központi liturgiát tudnak megtartani egy napon.