Babalátogató otthon: Mikor? Hogyan? Mit vigyek?

A rokonaidnak, barátaidnak nemrég született kisbabája és alig várod, hogy lásd? Pécsi szakembereket és friss szülőket kérdeztünk tippjeikről, hogy a vendégeknek, a szülőknek és az újszülöttnek is a lehető legjobb élmény legyen a látogatás! 

Sokan már a szülőszobára is elmennek, hogy minél előbb szemügyre vehessék az újszülöttet, habár az anyukáknak és a piciknek talán ilyenkor még nem ártana inkább pihenniük. Mi abból indulunk ki, hogy a jóindulatú, de kíváncsi látogatók legalább addig várnak, míg a szülők hazaviszik babájukat és egy kicsit összeszoknak vele, ami főleg első babánál fontos. Lássuk, ebben az esetben milyen íratlan szabályokat érdemes betartani.

– Egy baba érkezése mindig különleges esemény egy család életében. A kórházból való hazaérkezés után az első napok ismerkedéssel, az új napirend kialakításával telnek. Az egymásra hangolódás nem egyszerű, ezért fontos, hogy a nyugodt légkör megteremtését minél kevesebb külső tényező zavarja meg. Az első egy hétben lehetőleg csak azok a családtagok menjenek az újszülött családjához, akik segíteni tudnak a teendők ellátásában – mondta Schmellerné Gúhr Gyöngyi vezető pécsi védőnő.

Főleg a téli időszakban az influenza és egyéb fertőző légúti megbetegedések okozhatnak aggodalmat, de minden évszakra érvényes, hogy babalátogatóba csak egészségesen szabad menni. Az első látogatás időpontja emellett is több mindentől függhet. Például attól, hogy milyen az édesanya lelkiállapota, mennyire viselik meg a családot az éjszakák, mennyi ideig tart egy-egy etetés. Általában a baba két hónapos korára szokik össze úgy a család, hogy szívesen fogad látogatókat.

Egy-egy alkalommal lehetőleg 2-3 látogatónál több ne legyen a családnál, és a látogatás ne legyen hosszú, mert fontos, hogy a gyermekágyas anya és az újszülött is sokat tudjon pihenni, mondta a szakember.

Mit vigyünk ajándékba?

– Pelenkából sosem elég egy babás házban! Hasznos lehet az eldobható pelus, esetleg 1-2 mosható pelenka, vagy popsitörlőkendő. A natúr babakozmetikumok közül is lehet választani, de érdemes megnézni az alapanyagok mellett azt is, hogyan készülnek, vannak-e bennük egyéb adalékanyagok is – mondta Iveszics Tünde Terézia pécsi védőnő lapunknak.

Választhatunk ajándéknak pamut body-t, rugdalózót, kabátkát, sapkát, de akár kis zoknit vagy egy házicipőcskét. Biztosan örülnek majd csörgőnek, sípoló játékoknak, játszószőnyegnek, puha kislabdának, búgócsigának, képeskönyvnek is.

Sokan szeretik a babagondozási vagy nevelési könyveket, amikből ma már eléggé széles a kínálat.

Két fiatal pécsi anyukát is megkérdeztünk arról, mit gondolnak a témáról. Beáta már rutinosabb, második babája 2018 augusztusában jött a világra, míg Nikolett első gyermeke másfél éve született.

– Úgy tudom, minimum 6 hetet illik várni a látogatás előtt, ezt hívják gyerekágyi 6 hétnek. Ilyenkor regenerálódik az anyuka, összeszokik a család. Új dolgok, új szokások, teljesen új családi élet, szoptatás, és a többi. De a rokonok, a szűk család általában már előbb mennek megnézni a babát – mondta el lapunknak Beáta.

– A kisfiam születése után egy hónapig kórházban volt, ahol csak mi, a szülei láthattuk, foghattuk meg. Így mindenki annyira izgatott volt, hogy egyből jönni akart meglátogatni. Ekkor a babánk csak evett és aludt gyakorlatilag, viszont azt éreztük, hogy nem jó, ha egy nap egy látogatónál több érkezik – mondta el Nikolett.

A friss szülők tudják megélni együtt az első pillanatokat, nehézségeket, de lehessen számítani segítségre, jó tanácsokra a közelből, ha szükséges. Ajándékok terén nem árt, ha valaki kikéri a szülők véleményét, mire is van szükségük.

Hirdetés