Alig pár hónapja tudhatták meg a pécsi párok, hogy a hétpontos családvédelmi akcióterv részeként július elsejétől már igényelhető az úgynevezett babaváró hitel, mely nem kevesebb mint 10 millió forint kedvezményes kölcsönt jelent a pécsi fiataloknak. A pénzintézetek számításai szerint hatalmas lesz az érdeklődés, Pécsen már most megrohamozták az érintettek a hivatalokat. Utánajártunk a hitel részleteinek, és összegyűjtöttük a legfontosabb információkat.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára február elején jelentette be a hétpontos családvédelmi akciótervet – erről itt írtunk bővebben. A terv részeként – sok más intézkedés mellett – július elsejétől egészen 2022. december 31-ig lehet igényelni a babaváró hitelként emlegetett, 10 millió forint kedvezményes kölcsönt.

Mik a hitel feltételei?

A Magyar Közlönyben nemrég megjelent kormányrendelet alapján összefoglaltuk a támogatás legfontosabb részleteit. Az első és legfontosabb, hogy a hitelt olyan magyar állampolgárságú házaspárok kaphatják meg, ahol a feleség 18-40 év közötti életkorú, de fontos feltétel, hogy legalább az egyik házastársnak 3 éves, folyamatos tb-biztosított jogviszonya legyen. Fontos tudni, hogy a személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető – akár hitelkiváltásra is –, és nem kell elszámolni sem a kincstár, sem a hitelező bank felé, viszont a házaspároknak együttes igénylőként kell benyújtaniuk a kérelmet.

Legalább az egyik félnek első házasnak kell lennie, mindkét igénylőnek magyarországi lakcímmel kell rendelkezni, valamint nem lehet büntetett előéletű, és nem lehet a NAV felé köztartozása egyik házasfélnek sem. Végül, de nem utolsósorban meg kell felelni a bank saját hitelbírálatának, hiszen az intézetek a saját belső szabályzatuk alapján határozhatják meg, hogy milyen törlesztőrészlettel és milyen jövedelem-terhelhetőséggel számolnak az elbírálásnál.

A hitel bizonyos bankoknál már havi nettó 180 ezer forintos összjövedelemmel is elérhető.

A Bank360.hu egyébként összegyűjtötte, hogy a pécsi pénzintézetek milyen feltételek mellett kínálják a kamattámogatott kölcsönt.

Mi történik egy, két és három gyermek születése esetén?

A babaváró hitel kamatmentességének feltétele legalább egy gyermek vállalása. Az első gyermek születésekor három évre felfüggeszti az állam a törlesztést, azonban ha megszületik a második poronty, nemcsak további három évig szünetel a törlesztés, hanem a fennmaradó tőketartozás 30 százalékát is elengedi az állam. A hitel szempontjából a legkedvezőbb a három gyermek megszületése, hiszen ekkor az állam elengedi a teljes tartozást.

Érdemes alaposan megtervezni a családalapítást, hiszen ha nem születik öt éven belül gyermek, az öt évre vonatkozó kamattámogatást egy összegben kell visszafizetni a banknak. A rendelet értelmében gyermeknek számít a magzat a várandósság 12. hetétől, a közösen örökbefogadott gyermek, az elhalálozott gyermek, és a 12 hetesnél idősebb korában elhalálozott magzat.

Mi az igénylés menete Pécsen?

Bár a kérelmet elvileg július elsejétől be lehetne nyújtani, kellenek hozzá olyan dokumentumok, melyek rendesen kitolhatják ezt a dátumot.

  • Személyes irataink mellett kell vinnünk igazolást a három év folyamatos tb-jogviszonyról (NEAK- vagy OEP-igazolásként is ismert), melyet a területileg illetékes járási hivataloknál tudjuk igényelni, ahol egészségbiztosítási pénztári feladatkörben is eljárnak. Az ügyintézési idő maximum 8 nap, melyet olvasónk is megerősített: Pécsen július elsején, hétfőn reggel már tumultus volt, az ügyintézők pedig csak jövő hétre ígérték az igazolás kiállítását. Számítsunk rá, hogy az igazoláshoz háromezer forintos illetéket kell fizetnünk.
  • Igényelnünk kell 30 napnál nem régebbi jövedelemigazolást. Ezt a munkáltatótól kell kérni, vállalkozóknak pedig a NAV-tól.
  • Kell bankszámlakivonat is, melyet a netbankból tölthetünk le, és általában 1-3 hónapra visszamenőleg lesz szükségünk az adatokra.
  • Vinnünk kell továbbá a házassági anyakönyvi kivonatot is, melyet minden házaspár az esküvő után kap kézhez.
  • A várandósgondozási kiskönyvet is vigyük, amennyiben már várandós a kismama. Az igazolást a terhességről a szakorvos állítja ki, ez alapján a kiskönyvet pedig a területileg illetékes védőnő.

Hirdetés