Bajban a pécsi kisvállalkozások, de van, aki már az újrakezdésre készül

Ha a jelenlegi helyzet hónapokig elhúzódik, a jelentős bevételkiesés és a tartalékok hiánya miatt bajba kerülhet számos pécsi kisvállalkozás is. A legjobb stratégia az újrakezdésre való felkészülés lenne, de ez a teljes bizonytalanság állapotában nem könnyű.

A pécsi vendéglátást és szállásadókat azonnal taccsra tette a koronavírus terjedése miatti intézkedések nyomán kialakult helyzet, de már más profilú vállalkozások is nehéz helyzetben vannak. Korábban megírtuk, közép- és hosszú távon az összes vállalkozásra hatással lesz a koronaválság.

Minden baranyai vállalkozást érinteni fog a „koronaválság”

A részleges vagy teljes bezárás, a vendégek, vásárlók elmaradása miatt szinte egyik napról a másikra esett vissza vagy nullázódott le a bevételük. Már most sok alkalmazott került az utcára vagy fizetés nélküli szabadságra, utóbbi csak jogilag különbözik az előző helyzettől, gyakorlatilag nem.

Nem a néhány hetes leállás a probléma az éttermeknél

„Nincs forgatókönyv, hiszen ez egy teljesen ismeretlen helyzet. Meglátjuk, hogy lesz-e bármilyen kormányzati segítség, ha nem, akkor kevés esélyt látok a túlélésre. Nekünk márciusban indult volna a szezon, most termeltük volna vissza, amit az év eleje elvitt, tehát csak minimális tartalék van” – válaszolta kérdésünkre egy pécsi, belvárosi vendéglős. Ő nemrég jelentette be, hogy nem fogadnak vendégeket, de a kiszállításra való átállást megkezdik, bár azt mondja, ez sem sokat változtat a helyzeten.

„Nem adjuk fel, elindítjuk a kiszállítást, de az hosszú távon nem megoldás” – mondta el lapunknak.

Megkérdeztük, ha mondjuk két hónap múlva rendeződik a helyzet, újra tud-e indulni a tíz embert foglalkoztató vállalkozás. A vendéglős szerint, ha az alkalmazottak kitartanak addig, akkor megnyitnak, de át kell szervezniük az egész működést, mert ha a nyári turistaszezon elmarad, akkor esélytelen a fennmaradás.

„Szóval itt nem a néhány hét leállás a probléma, azt túl lehetne élni, hanem ha elhúzódik. És ugye a rezsi számlákat, adókat fizetni kellene továbbra is” – magyarázta a népszerű pécsi éttermet üzemeltető vállalkozó.

“A helyzet emberi oldala felőröl”

A pécsi Pannon Borbolt borkereskedelemmel foglalkozik, száz vendéglátóhelynek szállítanak és webáruházat is üzemeltetnek. Filákovity Dusán tulajdonos azt mondja, bevételük 80-90 százaléka szinte egyik napról a másikra eltűnt, csak a webshop révén maradt némi forgalom. Így amíg a futárszolgálatok dolgoznak, addig még működnek. Óriási problémát jelent, hogy június végéig az összes rendezvényt, borfesztivált, zenei fesztivált lemondták, ezek eddig jelentős forgalmat generáltak számukra. 

Az öt alkalmazottal működő vállalkozás vezetőjének most az a legfőbb célja, hogy ne kelljen elbocsátani a munkatársakat. Nincs könnyű helyzetben azért sem, mert ők nem tudnak otthonról dolgozni.

Az egész borkereskedelmi lánc bajban van vagy lesz rövidesen. A kereskedő megveszi a bort a borászattól, és továbbadja a vendéglátó helyeknek, így a mostani helyzet azonnal egy körbetartozást eredményez. Az étterem nem tud fizetni a kereskedőnek, a kereskedő a borászatnak.

„Egy hónapot kibírunk, kettőnél már lesznek megszorítások, három hónapnál elbocsátások következnek, a negyediknél pedig jön a csőd” – fogalmazott Filákovity Dusán.

A Pannon Borbolt már múlt héten reagált a rendkívüli helyzetre, akcióznak a webáruházukban. 

„A helyzet emberi oldala felőröl. A munkatársaim kiváló emberek és szakemberek, nagyon jó kapcsolatban vagyok velük. Tegyem őket ki az utcára? Fiatalok, egyiküknek néhány hónap múlva lenne az esküvője, másikuk babaváró hitelt vett fel nemrég, lehetetlen helyzetbe kerülnek, ha nem lesz munkájuk. De megoldjuk, bármi is lesz” – mondta a cégvezető.

Szobák elvonulóknak, üres hotelben

A pécsi szállodák is üresen konganak. A Corso Hotel tulajdonosa, Pentz Mihály azt találta ki, hogy pénzért felajánlja a szálloda szobáit olyan idős embereknek, akik elszigetelten szeretnék átvészelni a járványt – írta meg a Szabad Pécs. Napi háromszori étkezést és egyéb szolgáltatásokat biztosítanak az elvonultságot választók számára.

A Fürge Nyuszi a jobb időkre készül

Drámai, de egyben érzelmes és bizakodó levelet írt munkatársainak a pécsi Fürge Nyuszi Focivilág sportszaküzlet ügyvezető tulajdonosa. A cég nyilvános Facebook-oldalán az egyik admin hozta nyilvánosságra a szöveget.

 

„Nem könnyű helyzetbe kerültünk! Bevételünk gyakorlatilag lenullázódott, munkánk sajnos nem sok, talán a hétre kitart… Ismételten szeretném kijelenteni, hogy SENKIT nem szeretnék elküldeni, mindegyikőtök sorsát a szívemen viselem! Jó emberek és jó csapat vagytok! Remélem ez a szar helyzet hamar elmúlik és utána tudunk tovább menni. Nehéz mindenkinek most, tudom, nekem is! DE NEM TEHETÜNK mást, bízunk és küzdünk! A jövő héttől elkezdünk felkészülni a vihar elvonultával bekövetkező időszakra! Tartsatok ki mentálisan is! Szeretlek benneteket, ÖSSZETARTOZUNK, nem fogunk elbukni! Mindenki vigyázzon magára és a családjára!!”

hirdetés