Balliberális értelmiségi a pécsi világörökségről: vacak szarkofágok, semmi truváj

Vacak sírkamrák, amikben semmilyen különleges építészeti truváj nincsen – mondta P. Horváth Tamás a világörökségről azon a tüntetésen, amit a Momentum Mozgalom szervezett szerdán. 

hirdetés

P. Horváth Tamás íróként a baloldali párt által szervezett, utóbb „civilnek” mondott tiltakozáson beszélt az UNESCO által már közel két évtizede a világörökség részének nyilvánított és most bemutatandó pécsi sírkamrákról.

Az ellenzéki tüntetések gyakori szereplője, résztvevője, a balliberálisok háttérországának értelmiségije felszólalásában közölte: „Teljesen felháborított az a disznóság, amire itt a Fidesz készül. Két, ezer éve ismert, vacak római szarkofág van, amit most kiásnak. Ez nem egy nagy érték, semmiféle mozaik vagy freskó, vagy valami építészeti truváj nincs itt. Ezért teljesen felesleges feltúrni ezt a promenádod. Nem is értem, hogy kinek a beteg agyából borult ez ki”.

Borza Endre építész szintén felszólalt, ő azontúl, hogy nem utasította el a fejlesztés azon részeit, amelyek interaktívvá tennék a létesítményt, azt mondta: „ma elküldtük Páva Zsoltot a halál f…ára úgy, hogy információink vannak arról, hogy itt mit fognak csinálni. Nekem ez nem elég”.

Mint ismert, P. Horváth Tamás, az MSZP-P-frakciószövetség tagja, Mellár Tamás által irányított Mindenki Pécsért Mozgalom egykori alapítótagja azért távozott a mozgalomból, mert Mellár nem támogatja az MSZP, a DK és a Momentum polgármesterjelöltjét. Mellár egyébként számos támadást kapott, amikről úgy nyilatkozott a Facebookon, hogy a szocik őt már Fidesz-bérencnek tartják.

Az ellenzékiek azért tüntettek, mert kivághatnak 5 fát egyrészt azért, mert azok gyökerükkel veszélyeztetik az emberiség egyetemes kultúrájának részét képező emlékeket, másrészt így bemutathatóvá válnak. A fákat a város pótolni fogja a Szent István téren, a városban csak a közelmúltban 600 fát ültettek el, évente több ezret. A fakivágás nem érinti a sétatéri sétányt sem.

A Világörökség Pécs oldalon azt írják, hogy a feltárt leletegyüttes építészetében és falfestészetében rendkívül sokoldalúan és összetetten szemlélteti a Római Birodalom északi és nyugati provinciáinak korakeresztény temetkezési építészetét és művészetét. A magyarországi világörökségi helyszínek közül a pécsi ókeresztény temető az egyetlen, amely kultúrtörténeti kategóriában nyert felvételt az UNESCO világörökségi listájára.

FRISSÍTVE: 

Cikkünk megjelenése után a balliberálisok által szervezett tüntetések rendszeres résztvevője és az MSZP-P-frakciószövetség tagja, Mellár Tamás által irányított Mindenki Pécsért Mozgalom egykori alapítótagja, P. Horváth Tamás azt közölte a Facebookon, hogy: “katolikus nagycsaládos pécsi vagyok, nem vagyok baloldali”. 

hirdetés

Hirdetés