Baranya az élen jár: a Fudan egyetemről szóló népszavazási ívet sokan írták már alá a megyében

Szakács László országgyűlési képviselő szerint jól áll az aláírásgyűjtés, de nagyon fontosnak tartja, hogy aki már támogatta a kezdeményezést, győzzön meg erről másokat is.

Amikor az egyesült ellenzék alig egy hete sajtótájékoztatót tartott, arról számolt be, hogy a szükséges 200 ezer támogató aláírás nagyjából fele már megvan a Fudan egyetemről és az álláskeresési támogatás meghosszabbításáról szóló népszavazáshoz. Azóta friss adatok még nem érkeztek, de ha hasonló ütemben gyűlnek a szignók, akkor akár február közepére össze is jöhet a kellő számú aláírás. Ebben az esetben pedig akár az április 3-i országgyűlési választással egy időben is meg lehetne tartani a Karácson Gergely által kezdeményezett népszavazást.

Szakács László baranyai országgyűlési képviselő is bizakodó volt, amikor arról érdeklődve kerestük meg, hogy milyen sebességgel gyűlnek az aláírások a megyében.

– Nagyon sokan aláírták már, de természetesen nagy szükség van arra, hogy aki még nem tette meg, az a következő napokban menjen el valamelyik standunkhoz. Pécsett az Árkád északi bejáratánál rendszeresen ott vannak az aktivistáink, de vasárnaponként a vásárban is gyűjtjük az aláírásokat. Emellett a DK és az MSZP pécsi irodájában bármikor leadhatják az emberek a támogatásukat, valamint Mellár Tamás képviselőtársam Széchenyi téri irodája is várja az aláírókat. Az azért az aláírásgyűjtés kezdete óta világossá vált, hogy Magyarországon rengetegen vannak, akik szívükön viselik a magyar egyetemisták sorsát, és az állásukat részben, vagy egészében elveszítő honfitársaikkal is szolidárisak.

Szakács a legfrissebb adatokkal még nem tudott szolgálni, de azt elárulta nekünk, hogy Baranyában nagyon aktívak az emberek. Olyannyira, hogy tudomása szerint jelenleg megyénk éllovas az összegyűjtött támogató aláírások tekintetében az országban.

– Mind a két kérdés, amit népszavazásra akarunk vinni, rendkívül fontos – szögezte le a politikus. – Nekünk a magyar érdeket kell védenünk és a magyar fiatalokat, nem pedig kiszolgálni a kormány csókosait, és a kommunista Kínát. Nem kínai gigaegyetemre van szükség a fővárosban, hanem a mintegy 30 ezer egyetemista befogadására alkalmas Diákvárost kell felépíteni. Nekünk, baloldali embereknek a szolidaritás az egyik legfontosabb érték. De az elmúlt hetekben kiderült, hogy nem csak nekünk, hanem a nagyon sokszínűen gondolkodó magyar emberek tömegeinek is ugyanilyen fontos ez. Ezért is kell elérni, hogy az állásukat elveszítő honfitárasainkat megfelelően támogassa az állam, és ne csak 90 napig járjon az álláskeresési támogatás. Ehhez kell a népszavazás, és ahhoz szükséges mielőbb összegyűjteni a 200 ezer aláírást. Ezért is kérek arra mindenkit, hogy az ismerőseiket, barátaikat, rokonaikat is győzzék meg, hogy menjenek és írják alá ők is a támogató ívet.