Révfaluban a 80-as években még 9 ember lakott, de az „őslakosok” közül ma már csak egy-ketten élnek, a betelepülők hétvégi házat vásároltak itt. Pedig tényleg káprázatos kis gyöngyszem. Mutatjuk!

Révfalu, avagy horvátul Drvljanci csodálatos kis falu Baranya megye déli részén, az országhatár közvetlen szomszédságában. A Dráva mellett, a Duna-Dráva Nemzeti Park területén helyezkedik el, a település honlapja szerint létezéséről 1289 óta tudnak és már a török hódoltság alatt is lakott település volt.

A Rákóczi-szabadságharc alatt elnéptelenedett, később horvátok telepedtek meg itt. 1910-ben a falunak 192 lakosa volt, közöttük 48 magyar és 135 horvát ismert. Aztán a 80-as években már csak kilencen lakták, míg végül mindenki elment innen.

A falu kápolnáját katolikus hívek emelték 1925-ben, és búcsút is rendeznek minden évben Jézus Szent Szívének ünnepén. A 2011-es búcsún például a pécsi Vizin zenekar is fellépett, ők a Tanac néptánccsoporttal a pécsi Színház téren szerveznek horvát táncházakat rendszeresen.

Az itteni ingatlanokat ma már leginkább hétvégi házaknak használják, s talán egy család él a faluban életvitelszerűen, tudtuk meg Keményfi Balázstól, aki a ma közigazgatásilag Drávakeresztúrhoz tartozó település honlapját kezeli.

A Pécsett élő Keményfi Balázs egy kirándulás alkalmával szeretett bele a községbe, annyira, hogy 2000-ben meg is vettek egy házat a családjával. Azóta is rengeteg időt töltenek itt, hiszen megbabonázza őket az a nyugalom és a természeti környezet, ami itt körülveszi őket.

A település szerinte azért is különleges, mert egy nemzeti park területén helyezkedik el, s bár közel húsz éve még igazi dzsungel volt a falu, azóta sokat változott, mivel mindenki csinosítgatja a portáját. Elhagyatott, gondozatlan ház ma már nem is akad.

A környéken kiváló horgászhelyek vannak, a varázslatos erdőségben túrázhatunk biciklivel, sétálhatunk a szinte érintetlen Dráva-parton, gyönyörködhetünk a természetben. Itt nincsenek panziók, a turisták sem nagyon járnak erre, Keményfi Balázs szerint ez az elszigeteltség inkább előny, mint hátrány.

A képek magukért beszélnek:

Korábban film is készült az akkor még 9 ember által lakott településről:

A képeket Varga Viktória olvasónknak köszönhetjük.

Hirdetés