Mobilalkalmazással megismerhetjük a helyi termelőket!

A hazai, Pécs környéki dinnye hagyományos Kossuth téri kóstolójával és az őstermelők népszerűsítésével kezdődött meg a dinnyeszezon Pécsett. A két éve védjeggyel ellátott finom baranyai dinnyék termelőinek megismerését mostantól pedig egy új mobiltelefonos alkalmazás is segíti, ami emellett erősíti a tudatos vásárlói hozzáállás kialakulását és erősödését!

Idén is, a már több éves pécsi hagyománynak megfelelően városi kóstolóval reklámozták az ormánsági dinnyét a Kossuth téren. A pénteki nagy pécsi dinnyepromóció célja az volt, hogy az emberek megismerjék a környéken termesztett kitűnő minőségű görög- és sárgadinnyét, és hogy meg tudják különböztetni a hazai gyümölcsöt a külfölditől. A pécsi dinnyeosztás további célja a hazai dinnyék megkedveltetése mellett az, hogy népszerűsítsék az őstermelőket is, amiben nagy szerepet játszik az a 2 éve bevezetett különleges dinnyevédjegy is, mely egyértelműen jelzi, hogy helyben termett gyümölcsöt fogunk a kezünkben és kóstolunk.

Sokan voltak kíváncsiak a baranyai dinnyékre idén is

Idén a védjegyen található számkódot pedig már egy külön erre a célra kifejlesztett okostelefonos alkalmazással le is olvashatjuk majd, az applikáció pedig tulajdonképpen minden lényeges információt megmutat az adott dinnye termesztőjéről.

A Kossuth téri dinnyekóstoláson Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke elmondta, hogy a baranyai termelők idén is jó minőségű dinnyét termesztettek, amiket a piacokra nagy mennyiségben tudnak eljuttatni. Mint mondta, Baranyában 150 hektáron termelik a görögdinnyét – míg a sárgadinnyét 10 hektáron – és évente hozzávetőlegesen 6 ezer tonnát értékesítenek belőle. A tavalyi 6 ezer tonnát idén egy kicsivel meg is ugrották, összesen 6750 tonnányi görögdinnye termett a megyében.

Garantált a Pécs-környéki dinnye jó minősége

-Ha valaki dinnyét vásárol, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének kódszámmal ellátott ggyümölcseit keresse, hiszen csakis így lehet egészen biztos abban, hogy hazai, jó minőségű dinnyét kap – hívta fel a figyelmet a védjegyekkel ellátott magyar dinnyékre Rittlinger József.

Keresse a védjegyes dinnyéket!

Müllerné Juhos Bernadett, a Baranya Megyei Kormányhivatal főigazgatója kiemelte, hogy a kormányhivatal különböző szervezeti egységein keresztül ellenőrzi a dinnyetermelés folyamatának összes fontos állomását, egészen a piacra kerülésükig. Hozzátette, hogy a dinnyeszezonban a fogyasztóvédelmi hatóság emberei a dinnyeárusokat rendszeresen ellenőrzi, az ellenőrzések eredménye pedig – folytatta – évről évre jobb.

Rittlinger Józef, Müllerné Juhos Bernadett, Őri László és Mártonffy Béla népszerűsítette a baranyai dinnyét

Őri László, Pécs alpolgármestere a dinnyepromóción hangsúlyozta, hogy az eseménnyel szeretnék a városban élők körében népszerűsíteni a Pécs környékén, Baranyában – főként az Ormánságban – termesztett jó minőségű görögdinnyét.

-Van egy másik célunk is, ami az, hogy minden rendelkezésünkre álló eszközt megragadva tegyünk azért, hogy minél több pécsi család asztalára kerüljön a baranyai dinnyéből. Ezért törekszünk arra, hogy ne csupán a piacokon, a vásárcsarnokokban legyen elérhető a helyben termett dinnye, hanem a közétkeztetésben is. Az a cél, hogy helyben termett idénygyümölcsök az óvodások és iskolások asztalára is kerüljenek – mondta az alpolgármester, majd hozzátette, hogy egy új mobiltelefonos alkalmazásnak köszönhetően a helyi és a magyar dinnyét a pécsiek már könnyedén meg tudják különböztetni az import dinnyéktől, ami elősegíti a tudatos vásárlói mentalitás kialakulását és erősödését, valamint a baranyai gazdaság élénkítését is.

Őri László is kóstolt az ormánsági dinnyéből

A „Keresd a dinnyést” nevű applikációt Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Kertészeti Osztályának elnöke mutatta be. Elmondta, hogy a minőséget garantáló védjegyen található számot az alkalmazással leolvasva megtalálhatjuk az adott dinnyetermesztőt, annak elérhetőségét, hogy mióta, hol, milyen dinnyefajtákat termel, valamint olyan fontos információkat, mint például, hogy hogyan jutott el a piacra a dinnyéje. Az egyelőre tesztüzemben működő – a baranyai és más kisebb termőterületeket bemutató – alkalmazás mind iOS-re, mind pedig Android operációs rendszerre elérhető.

-Azt gondolom, hogy az ilyen eszközöknek is köszönhetően a magyar dinnyetermesztés újra visszatalálhat abba a híres időszakába, amikor júliustól egészen augusztus végéig látta el Európát dinnyével – mondta.

Egy korábbi videónk az elő pécsi dinnyekóstolóról:

Végezetül íme, még pár szép kép a baranyai dinnyékről:

Az innovatív applikáció ötletgazdája egyébként Horváth Vivien volt (kiemelt képünkön kék ingben), a fejlesztő pedig Szin Krisztián.

hirdetés

Hirdetés