Be mernél menni egy épp elaltatott oroszlánhoz? Mi megtettük!

Noni, a pécsi állatkert 2010-ben született oroszlánhölgye ma kapta meg azt a kétévente esedékes fogamzásgátló implantátumot, mely lehetőve teszi, hogy utódok nemzése nélkül is egy kifutóban élhessenek a zoo hím és nőstény nagymacskái. Stábunk elkísérte dr. Horváth Éva állatorvost, aki elvégezte az állaton a – legalábbis az állattal egy térben tartózkodók számára – nem minden kockázattól mentes beavatkozást. 

hirdetés

Bizony, nem sokan mondhatják el magukról, hogy néhány centiméterre megközelítettek már életükben – ép bőrrel megúszva a találkozást – egy kifejlett oroszlánt, még ha az állat aludt is. A zoo gondozóinak és állatorvosának azonban szinte a napi rutin része, hogy veszélyes fajokkal érintkeznek. Stábunk ezúttal velük tartott, egyik nagymacskájuk elaltatását, majd vizsgálatát nézhettük végig, és persze kameráinkat sem felejtettük otthon.

Az oroszlán altatás előtt nem kapott enni és inni, majd elkülönítették társaitól. Ezután Andricz Bertold, az állatkert szakmai igazgatóhelyettese jól irányzott fúvócsőlövéssel elaltatta, majd következhetett az implantátum elhelyezése, illetve az oltás és az oroszlán állapotának átvizsgálása az állatorvos által. A procedúra szerencsére nem túl hosszú és nem viselte meg különösebb mértékben a pécsiek egyik kedvenc nagymacskáját. Mint az felvételeinken is látszik, Noni fejére a bódító injekció ellenére is háló került, ami arra szolgál, hogy lelassítsa az állatot, ha valamilyen okból mégis magához térne, míg emberek veszik körül, akiknek ilyenkor nyilván menekülniük kell.

Pécsi Állatkert és Akvárium-Terrárium jelenleg egy hím és két nőstény oroszlánnak ad otthont: Moro és háremének két tagja Kira, valamint Noni pedig nem mostanában néznek gyermekáldás elé, hiszen a nagymacskák kifutójában nem igen lenne hely több állatnak, így az állatkertben tudatosan akadályozzák a fogantatást. Emellett a zoo állatorvosától megtudtuk, hogy az oroszlánok könnyen szaporodnak, így igény szerint valószínűleg bármikor könnyűszerrel juthatnának akár máshonnan is további egyedekhez.

Kirának egyébként már nincsen szüksége olyan fogamzásgátló implantátumra, amit Noni is kapott, a másik nősténynek ugyanis néhány éve életmentő műtét keretében egy ciszta miatt el kellett távolítani a méhét és petefészkét, ahogy arról korábban lapunk is beszámolt. Hogy a zoonál miért választják mégis a viszonylag drága kétévenkénti beavatkozást, arra egyszerű a válasz: a műtét sokkal kockázatosabb, mint az a néhány injekció, amivel az alkalmankénti fogamzásgátlás jár.

Íme, itt van néhány kép is:

Hirdetés